Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία: «Φαβορί» ο Ερντογάν - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία: «Φαβορί» ο Ερντογάν - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις οποίες θα αναδειχθεί ο πρόεδρός της.

Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Οι κάλπες στην Τουρκία άνοιξαν στις οκτώ η ώρα το πρωί και θα α κλείσουν στις πέντε το απόγευμα.

Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν έχει «αέρα» νίκης και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα φαίνεται να έχει προβάδισμα πέντε με έξι μονάδες μπροστά. Μάλιστα, κάποιοι δημοσκόποι λένε ότι μπορεί να επιτύχει και ποσοστό 56%, όμως σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το 52%.

Πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο, καθώς η Βουλή θεωρείται «τελειωμένη» υπόθεση αφού την έχει κερδίσει ο Ερντογάν από την προηγουμένη κάλπη.

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εξήγησε τον αντίκτυπο των τουρκικών εκλογών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Είναι νωρίς ακόμα για τα δικά μας. Σε ένα πρώτο διάστημα και κυρίως λόγω της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας, όσο περισσότερο ορθολογιστής είναι ο Ερντογάν, τόσο περισσότερο πραγματιστής θα γίνεται».

Αναφορικά με τις εκλογές σχολίασε ο διεθνολόγος: «Αυτή την φορά είδα έναν Ερντογάν πολύ πιο άνετο αυτή την φορά, αντίθετα για τον Κιλιτσντάρογλου ήρθε ο θυμός. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο Ερντογάν παρ’ολο που είναι ”φθαρμένος” ότι μπορεί ακόμα να ενεργοποιεί ευαίσθητες χορδές της τουρκικής κουλτούρας».

Καταλήγοντας ο κ. Σέρμπος εκτίμησε σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα: «Με όρους πραγματισμού ακόμα κι αν σημαίνει ο Ερντογάν να σηκώσει χειρόφρενο και βραχυπρόθεσμα θα κάνει προσπάθεια. Είναι σημαντικό να δούμε ποιοι θα είναι οι άνθρωποί του και ποιος θα είναι υπουργός Εξωτερικών. Το πρώτο κρας τεστ για τον Ερντογάν θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου του ΝΑΤΟ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ