Αφγανιστάν -Πρώην διοικητής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης: Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν το αιματοκύλισμα

Αφγανιστάν -Πρώην διοικητής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης: Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν το αιματοκύλισμα

Για τις εμπειρίες που βίωσε στο Αφγανιστάν, μίλησε ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Κολοκούρης, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές διοικητής της Ελληνικής Δύναμης στη χώρα.

Ο κ. Κολοκούρης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN εκτίμησε πως «οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, θα συνεχίσουν να αιματοκυλούν το Αφγανιστάν. Εμείς σαν ελληνική δύναμη και όλες οι χώρες της συμμαχίας, βρεθήκαμε σε ένα στρατόπεδο 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Καθημερινά δεχόμασταν επιθέσεις κυρίως τις βραδινές ώρες, αυτό συνέβαινε σε όλα τα στρατόπεδα της συμμαχίας, βομβιστικές επιθέσεις κυρίως από νεαρά άτομα, βομβιστές αυτοκτονίας και το πλέον σύνηθες ναρκοθετήσεις… Τότε ήταν Ταλιμπάν, οι Ταλιμπάν με τον ISIS δεν είχαν τρομακτικές διαφορές».

Περιγράφοντας τις δραματικές καταστάσεις που βιώνει η χώρα, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε: «Παιδιά έτρεχαν πίσω από τα οχήματα και φώναζαν να τους δώσουμε νερό… Σε κάθε οικογένεια αξία έχει το πρώτο παιδί που είναι αγόρι (…) Παιδάκια 6 με 7 ετών έτρωγαν όπιο».

Ο υποστράτηγος συνέχισε λέγοντας πως «όλοι οι μεταφραστές και όλοι όσοι συνεργάστηκαν στις εγκαταστάσεις συμμαχίας είναι σίγουρο ότι θα εκτελεστούν εφ' όσων συλληφθούν. Ο διερμηνέας που είχαμε τότε έχει εκτελεστεί ήδη. Θα έπρεπε ίσως να έχουμε τηρήσει πιο δυναμική στάση στο θέμα αυτό. Δεν θα αναφέρω περισσότερα γιατί θα ενοχλήσω».

Όσο για το τι πήγε λάθος και οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία τόσο γρήγορα έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός επεσήμανε πως «η Αμερική υποτίμησε την δυναμικότητα των Ταλιμπάν και υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του αφγανικού στρατού οι οποίες απ' ότι φάνηκε δεν υπήρχαν. Η διεφθαρμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν έδωσε εντολή στο στράτευμα να μην καταβάλλει αντίσταση για να πέσει η χώρα».

«Η κυβέρνηση ήδη λαμβάνει τα μέτρα της, ενισχύονται ο φράχτης και με προσωπικό και μέσα», πρόσθεσε ο κ. Κολοκούρης. «Θα κοιτάξουν σίγουρα να φύγουν από το Αφγανιστάν. Είναι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και σε όποια άλλα σημεία για άλλες χώρες. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις και να συνεχίσεις να ζεις στο Αφγανιστάν», είπε και κατέληξε:

«Η Τουρκία όπως πάντα διαχρονικά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί καταστάσεις και πάντα είναι ότι θα παραμείνει ο αιώνιος εχθρός μας. Εμείς μπορεί να κάνουμε κινήσεις καλής θέλησης αλλά οι τούρκοι δεν το έκαναν ποτέ. Όταν έκαναν συμφωνία ή ανακωχή την εκμεταλλεύθηκαν προς όφελος τους»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ