«Σεισμός» στο θέατρο με τις εκατοντάδες καταγγελίες: Ξεκινά δικαστική έρευνα για Φιλιππίδη

«Σεισμός» στο θέατρο με τις εκατοντάδες καταγγελίες: Ξεκινά δικαστική έρευνα για Φιλιππίδη

Πληγωμένο αλλά και πιο δυνατό ελπίζουν όλοι να βγει το ελληνικό θέατρο από τις μαύρες στιγμές που έρχονται στην επιφάνεια αλλά και όλες εκείνες που βίωσαν στο παρελθόν οι άνθρωποι που το αποτελούν. 

Πολλά και μεγάλα τα ονόματα που είχαν στα χέρια τους εξουσία αλλά τη χρησιμοποίησαν με τον λάθος τρόπο έρχονται ενώπιον των πράξεων τους και θα κληθούν να αποδείξουν πως δεν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται από δεκάδες ηθοποιούς και μη…

Μπιμπίλας: Θα απαγορευτεί διά ροπάλου η οντισιόν κατά μόνα


«Ο καλός ηθοποιός παίζει εναλλάξ και το μικρό και το μεγάλο ρόλο», σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Έχει δημιουργηθεί μία εντύπωση ότι μόνο στο χώρο μας γίνεται αυτό. Όμως, αν πάμε σε άλλους χώρους, ξέρετε τι έχει να γίνει;», σχολίασε σχετικά με τις καταγγελίες που γίνονται στο χώρο του θεάτρου, όμως όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, από τις συμμετοχές του κοινού στις διαδικτυακές παραστάσεις, «ο κόσμος αγαπά το θέατρο κι αυτό φαίνεται».

«Δέκα- είκοσι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν τους χιλιάδες, που αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουν καν αυτά που τους αναλογούν», είπε και αναφέρθηκε στα εργασιακά δεινά του χώρου.

«Ξέρετε τι ένδεια υπάρχει;», σημείωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης των συλλογικών συμβάσεων στο χώρο του θεάτρου.


Δέχομαι πίεση από τα ΜΜΕ

Ζήτησε δε, όπως ζητείται κώδικας δεοντολογίας στο θέατρο, να υπάρξει και στη δημοσιογραφία, περιγράφοντας την πίεση που ο ίδιος δέχεται από τα ΜΜΕ.

Χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» κάθε ανθρώπου να έχει συνήγορο, τονίζοντας όμως ότι, η κάθε υπεράσπιση δεν έχει δικαίωμα προσβολής των άλλων και αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν για το πρόσωπό του από τον Αλέξη Κούγια, επαναλαμβάνοντας ότι, «απάντησε όλη η Ελλάδα».

Δήλωσε «αιφνιδιασμένος» με την απόθεση Λιγνάδη και κυρίως για το «βαθμό».

Τις ακραίες συμπεριφορές δεν τις ήξερε κανείς

Εξήγησε πως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει μόνο μία δικηγόρο, αφού «δεν έχει χρήματα για άλλον» και ξεκαθάρισε πως, «οι άνθρωποι που κατήγγειλαν πρώτοι δεν ήταν ηθοποιοί, δεν τους ξέραμε».

«Τις ακραίες συμπεριφορές δεν τις ήξερε κανείς. Άλλο να ξέρει για άγριες συμπεριφορές πάνω στη σκηνή ή για ένα έντονο φλερτ», σημείωσε και ανακοίνωσε πως «θα απαγορευτεί διά ροπάλου η οντισιόν κατά μόνας».

Υπάρχουν καταγγελίες από άγνωστους ηθοποιούς

Σε ερώτημα για το αν υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες στο ΣΕΗ, είπε πως «υπάρχουν άνθρωποι που είναι άγνωστοι ηθοποιοί και δε θέλουν να βγουν προς τα έξω, αλλά έχουν έρθει σε εμάς», εξηγώντας πως είναι άνθρωποι που δεν είναι στη δημοσιότητα και δεν θέλουν να βγουν εξαιτίας της καταγγελίας.

«Δεν είμαστε ούτε δικαστικοί, ούτε άγιοι. Δεν θέλω αυτή την αγιοποίηση» είπε, καταλήγοντας στο πως το πολύ σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι «η συσπείρωση των ηθοποιών».

22 γυναίκες καταγγέλλουν τον ηθοποιό-σκηνοθέτη που είχαν καταγγείλει οι Μπότση και Λάμπρη


Ένα θέμα που είχε μείνει «στάσιμο» τον τελευταίο καιρό, ελέω των ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη, ήταν αυτό των καταγγελιών της Τζένης Μπότσης, της Αγγελική Λάμπρη και της Λουκίας Μιχαλά εις βάρος πασίγνωστου σκηνοθέτη και ηθοποιού. Τον άνδρα αυτόν έχει κατηγορήσει επίσης και η Παναγιώτα Βλάντη.

Όπως αποκάλυψε δημοσιογράφος του Real News στον Alpha, οι γυναίκες που υπογράφουν την καταγγελία στο ΣΕΗ των δύο ηθοποιών για σεξουαλική παρενόχληση είναι 22 στο σύνολο.

Όπως μάλιστα είπε η Αγγελική Λάμπρη στην εφημερίδα, οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές είναι μέλη του ΣΕΗ ενώ ο καταγγελλόμενος δεν είναι επομένως η απόφαση του Σωματείου θα είναι για τυπικούς λόγους και για την ηθική ικανοποίηση των γυναικών αυτών.


Πέτρος Φιλιππίδης: Ξεκινά δικαστική έρευνα των καταγγελιών κατά του ηθοποιού


Ακόμη ένας μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης κατά του οποίου οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση είναι πολλές είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αφού γύρω από το όνομά του γίνεται λόγος για λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Και είναι η πρώτη φορά που στο ΣΕΗ έχουν φτάσει δεκάδες καταγγελίες.

Την αρχή έκαναν τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασσπούλου και η Λένα Δροσάκη αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά επί και εκτός σκηνής για ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Οι φήμες τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πλήθαιναν για καταγγελίες που αφορούν το όνομά του.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τον Πέτρο Φιλιππίδης καθώς ο φάκελος με τις καταγγελίες σε βάρος του έχει ήδη παραδοθεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στην Εισαγγελία και η διαδικασία εξέτασης των καταγγελλόντων και των μαρτύρων ξεκινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος περιλαμβάνει ήδη οκτώ επώνυμες καταγγελίες, ενώ μία ακόμη γυναίκα που τον έχει καταγγείλει δημοσίως με συνέντευξή της αναμένεται να κληθεί να καταθέσει. Στις καταγγελίες σε βάρος του ο ηθοποιός έχει να αντιπαραθέσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαρτύρων υπεράσπισης που αυτή την ώρα φτάνουν πάνω από 50.

Η κοινωνία έχει πραγματικά σοκαριστεί από όσα ακούγονται για τον γνωστό ηθοποιό. Προς το παρόν ο Πέτρος Φιλιππίδης κρατάει κλειστό το… στόμα του για τις καταγγελίες που συνεχώς προκύπτουν.


Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση Λιγνάδη


Ενώ λοιπόν ο διάσημος σκηνοθέτης και ηθοποιός περνάει τα πρώτα του 24ωρα στη φυλακή, αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεσή του αυτήν την εβδομάδα.

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει αίτημα για την ακύρωση της προφυλάκισής του, ενισχύοντας παράλληλα τόσο με μάρτυρες όσο και με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι τον Αύγουστο του 2010 και του 2015 (χρονικά διαστήματα για τα οποία καταγγέλλεται) βρισκόταν στην Αίγυπτο και την Ιθάκη.

Από την άλλη, και η πλευρά των καταγγελλόντων αναμένεται να περάσει σε αντεπίθεση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν από τους καταγγέλλοντες, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως είπε στον Alpha, ο ίδιος θα προσκομίσει στην ανακρίτρια αυτήν την εβδομάδα νέα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν νέες καταγγελίες και μαρτυρίες για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του Λιγνάδη.

Επίσης, θα ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων και συγκεκριμένα την κατάσχεση υπολογιστών και των κινητών, καθώς και την έρευνα των ψηφιακών δεδομένων του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ξεκινάει η έρευνα για τις καταγγελίες στο Αρσάκειο


Στη δικογραφία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, υπάρχει η μαρτυρία του Βασίλη, του πρώτου μηνυτή, ο οποίος ανέφερε ότι έβλεπε παιδιά από το Αρσάκειο να πηγαίνουν στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ο Βασίλης προσθέτει μάλιστα ότι ο Λιγνάδης τού είχε ζητήσει να συνευρεθεί ερωτικά με μια μαθήτρια του Αρσακείου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε και έτσι στην πράξη προχώρησε ο ηθοποιός.

Αντίστοιχα, και ο μουσικοσυνθέτης που έχει καταθέσει ως μάρτυρας, κάνει λόγο για σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με παιδιά του Αρσακείου.

Σε αυτές τις μαρτυρίες ήρθε να προστεθεί και η αναφορά που έγινε από αποφοίτους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ζητώντας να διερευνηθεί μια περίοδος από το 1994 μέχρι και το 2018.

Με επιστολή τους που απέστειλαν στο in.gr, 285 απόφοιτοι του Αρσακείου από το 1993 έως το 2018 αναφέρουν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτρεις από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της παραπάνω επιστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, όπως είχε αναγγείλει και ο πρόεδρος του καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφορά με αίτημα «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση, η οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους ώστε να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών».

Η αναφορά αυτή οδήγησε στην παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας που ζήτησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ξεκινά από αύριο Δευτέρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ