«Βροχή» ακυρώσεων στον τουρισμό φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα- SOS από τους ξενοδόχους

«Βροχή» ακυρώσεων στον τουρισμό φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα- SOS από τους ξενοδόχους

Μπαράζ ακυρώσεων έχει να αντιμετωπίσει για τους επόμενους μήνες ο τουρισμός καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα, αλλάζει τα σχέδια πολλών τουριστών τόσο του εξωτερικού, όσο το εσωτερικού.

Παρ’ ότι ο τουρισμός ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές και με ανοδική πορεία, φαίνεται ότι τώρα η μετάλλαξη Δέλτα, ρίχνει βαριά σκιά στην πορεία με τους ξενοδόχους να βλέπουν πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ούτε καν ίδιο σε τζίρο με το περσινό.

Μειώθηκε το κύμα αφίξεων
Οπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο κύμα αφίξεων τουριστών μειώνεται συνεχώς με πολλές ακυρώσεις να έχουν ξεκινήσει για το μήνα Ιούλιο, και αναμένεται να κορυφωθούν για τον Αύγουστο. Παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν ανοικτά ότι ο κίνδυνος πλέον είναι πραγματικός και πολύ σημαντικός.

Έχουν μπλοκάρει οι μεγάλοι tour operators
Αποκαρδιωτικός εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επισημαίνοντας στο iefimerida.gr ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ακυρώσεις αλλά οι κρατήσεις. «Έχουμε μεγάλη στασιμότητα. Δεν γίνονται κρατήσεις. Όταν η μετάλλαξη Δέλτα μάς κυκλώνει και υπάρχει μια προβληματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν τα κρούσματα από 300 με 400 πήγαν στα 1.800 σε τρεις μέρες, τότε είναι επόμενο να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά» εξηγεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων υποστηρίζει ότι «οι μεγάλοι tour operators (ταξιδιωτικά πρακτορεία) έχουν μπλοκάρει. Το μαζικό μοντέλο, δηλαδή αυτό των μεγάλων πρακτορείων, αν δεν έχει τη σιγουριά ότι είναι γεμάτο το αεροσκάφος και πως ένας προορισμός είναι 100% ασφαλής τότε δεν δουλεύει. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση στην οποία οι μεγάλοι “παίχτες” δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους πελάτες τους. Και αυτό ισχύει και για τα για city hotels, δηλαδή τις πόλεις, που κινούνται πολύ χαμηλά» προσθέτει.

Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες
Από το πρώτο «κρας τεστ» των αφίξεων έχουν καταλήξει σε αρκετά σαφή συμπεράσματα. Οπως προκύπτει, περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κως, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, διάγουν μια πολύ κακή σεζόν -για την ώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, που δεν έχουν την «εξάρτηση» των tour operators, πάνε αρκετά καλύτερα.

«Και φυσικά υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα που έχει οδικό τουρισμό και μεμονωμένους επισκέπτες και πάει πολύ καλά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μαζικό μοντέλο είναι προβληματικό» λέει ο Γρηγόρης Τάσιος. Ερωτηθείς για ποσοστά κρατήσεων, ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι λόγω των πολύ διαφορετικών επιδόσεων των περιοχών δεν μπορούν να δοθούν ασφαλείς αριθμοί και τονίζει:

«Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει φέτος. Είμαστε σε μια μεσαία κατάσταση, πάμε μέτρια, διότι δεν βρισκόμαστε σε κανονικότητα. Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κομβικές για τη φετινή σεζόν»

Έως 85% οι πληρότητες στην Ελλάδα
Αντίθετα από τους ξενοδόχους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκτιμούν ότι η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), που επικεντρώνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, «αυτό που λέγεται για τη μετάλλαξη Δέλτα δεν μας έχει επηρεάσει. Γνωρίζουμε για τις ακυρώσεις πακέτων από μεγάλα πρακτορεία, όπως η TUI και όχι μόνο, όμως δεν μάς έχει “αγγίξει”».

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, η φετινή σεζόν θυμίζει τις… δόξες προ της πανδημίας. «Είμαστε στο 80% με 85% των κρατήσεων που είχαμε το 2019, κοντά στα κανονικά επίπεδα» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που καταγράφουν να συνδέεται, σε ένα βαθμό, και με το «κύμα» ακυρώσεων στα ξενοδοχεία. Εκτιμούν ότι ένα τμήμα τουριστών μπορεί να φοβάται τον συνωστισμό στα ξενοδοχεία και να προτιμά πιο «αποκομμένες» διακοπές, σε ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS