Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Με προσεκτικά βήματα οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Οι σκέψεις για την εκπαίδευση

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Με προσεκτικά βήματα οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Οι σκέψεις για την εκπαίδευση

Το όπλο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα είναι το εμβόλιο, και το στοίχημα είναι να ενθαρρυνθούν οι δύσπιστοι και να το κάνουν


Οι μαζικοί εμβολιασμοί με στόχο την οικοδόμηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας αποτελεί το σημαντικότερο στοίχημα της κυβέρνησης, στον αγώνα για την αντιμετώπιση του τετάρτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, με ξεκάθαρο τρόπο και σε όλους τους τόνους έχει καταστεί σαφές ότι η χώρα και η οικονομία δεν θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους, με την κυβέρνηση να απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός γενικεύμενου lockdown στην παρούσα φάση, δεδομένου του ισχυρού πλήγματος που θα προκαλούσε στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία, μια τέτοια απόφαση.

Συνεπώς, το όπλο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα είναι το εμβόλιο, και το στοίχημα είναι να ενθαρρυνθούν οι δύσπιστοι και να το κάνουν.

Το Μαξίμου ξεδιπλώνει βήμα βήμα το σχέδιό της για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με προσεκτικές κινήσεις για την υποχρεωτικότητα, προοθώντας μια πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για εμβολιασμένους και μη.

Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με την υγεία, και συγκεκριμένα το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16-08-2021 να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Παράλληλα, από την 1η Σεπτεβρίου υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός και για τους υγειονομικούς. Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες.

«H πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Έχουμε φτάσει και εμείς σε αυτό το σημείο. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως με την ολοκληρωμένη εκστρατεία που έχουμε οργανώσει, και πιστεύω με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων, βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στην εκπαίδευση;
Μετά τις ανακοινώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις επόμενες επαγγελματικές ομάδες, όπου θα μπορούσε ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός.

Τα σενάρια για τις κατηγορίες που παίρνουν σειρά μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς. Στα πανεπιστήμια υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέατρα των φοιτητών που δεν θα είναι εμβολιασμένοι.

Η Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει επίσης «ανοιχτά παράθυρα» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, που εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν κλειστά, η υπουργός Παιδείας είπε ότι και σε αυτό το πεδίο «είναι απόλυτη προτεραιότητα η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, ως προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

«Περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, ωστόσο δεν φθάνει, χρειαζόμαστε και άλλους εμβολιασμούς, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο κατά της πανδημίας», είπε η υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,

Στο πειθαρχικό συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν
Ο Μάκης Βορίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των δημοσίων υπαλλήλων «δεν είναι στο τραπέζι», ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Πάντως, αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών στο ζήτημα δημοσίων υπαλλήλων που θα εμμείνουν στην απόφαση να μην εμβολιαστούν, τόνισε πως ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια.

«Θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνουν απολύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι δε θα γίνει αλλαγή νομοθεσίας καθώς η υφιστάμενη καλύπτει τον εργοδότη που θα επιλέξει να απολύσει ανεμβολίαστο εργαζόμενο.

«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις. Αναπόφευκτα θα γίνουν απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS