Τζανάκης: Θα φτάσουμε έως και 3.000 κρούσματα – Τι δήλωσε για συναθροίσεις σε παραλίες και για τους ανεμβολίαστους

Τζανάκης: Θα φτάσουμε έως και 3.000 κρούσματα – Τι δήλωσε για συναθροίσεις σε παραλίες και για τους ανεμβολίαστους

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη χθεσινή απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής κατέστησε σαφές πως ο «ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα».

Και συμπλήρωσε πως, «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής. Εμείς της επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο».

Ο κ.Τζανάκης στάθηκε στους νέους που πηγαίνουν σε events, στους γάμους με πολλά άτομα, εν γένει στην κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται δύσκολα.

Θα δούμε και 3.000 κρούσματα
«Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός, ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις», τόνισε.

«Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ που, όπως είπε, «έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% των ανθρώπων σε ένα τείχος ανοσίας που δεν καλύπτει αυτό το μεταδοτικό στέλεχος. Πιθανώς η πίεση στο ΕΣΥ να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό».

Πρόταση για τοπικά lockdown
«Πρέπει από τώρα οι άνθρωποι να προσέξουν, να μη συμμετέχουν σε γεγονότα με συνωστισμό ή αν είναι σημαντικό να συμμετάσχουν, να τηρούν τους κανόνες, να πείσουν τους γύρω τους να εμβολιαστούν και την κοινωνία να πάρει μέτρα όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας, ίσως η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά και – γιατί όχι – όπου υπάρχουν τοπικοί θύλακες υπερμετάδοσης, το μέρος να κλείσει ερμητικά», τόνισε.

«Το Ρέθυμνο τρέχει με 415 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες αυτό το φορτίο δεν υπήρχε σε προηγούμενα κύματα», ανέφερε.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους μας κι όσους συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις των ψυχαγωγικών κέντρων της παραλίας ότι αυτό θα οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», προέβλεψε και στάθηκε στα δύσκολα μέτρα που όπως είπε θα πέσουν στο τραπέζι προς εφαρμογή.

Εν κατακλείδι, ανέφερε πως «Θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS