Τρίτη δόση, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι το ισχυρότερο «όπλο» -Σήμερα οι οδηγίες στους νοσήσαντες

Ανάπτυξη αντισωμάτων εντός δύο ημερών με την τρίτη δόση.

Σε σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια της ανάσχεσης του τέταρτου «κύματος» της πανδημίας εξελίσσεται η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ειδικοί να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες, όσο και από τους θανάτους.

Επτά φορές περισσότεροι οι θάνατοι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Αναφερόμενη σε στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μόλυνση με κορωνοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ερευνες: Μόλις 6 στους 5.000 εμβολιασμένους με τρίτη δόση νόσησαν

Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι μόνον 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα.

Όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια, της περικαρδίτιδας-μυοκαρδίτιδας, αυτή εμφανίστηκε -σύμφωνα με άλλα στοιχεία- σε δύο άτομα, σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Ανάπτυξη αντισωμάτων εντός δύο ημερών με την τρίτη δόση

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι τα αντισώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης, τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και στη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχεια ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Δεν αρκεί από μόνη της η φυσική ανοσία

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό, όπως δείχνουν αρκετές μελέτες.

Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί, παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά αντισώματα, τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση για όσους έχουν νοσήσει

Η Μ. Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι' αυτό, όπως είπε, θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Επίσης, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης, υπενθυμίζοντας ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, σημειώνοντας πως «ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες» και επισημαίνοντας: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη».

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα, ανέλυσε το ποιοι και πώς θα κάνουν την αναμνηστική δόση.

Επίσης, ενημέρωσε ότι οι οδηγίες της Επιτροπής, θα ανέβουν μέχρι σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, τονίζοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση του κυλιόμενου μέσου όρου επτά ημερών στον εμβολιασμό με πρώτη δόση.

Συγκεκριμένα, για την αναμνηστική δόση, σημείωσε πως για «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με μία δόση Pfizer/BioNTech ή μισή Moderna. Για όσους έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με μία δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech), ή μισή της Moderna. Για όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται εμβολιασμός. Οσοι έχουν νοσήσει, οι οδηγίες της Επιτροπής θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr».

Στο 65,8% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως ξεπεράστηκαν οι 13.860.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.910.000 πολίτες, δηλαδή το 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.550.000 πολίτες, δηλαδή το 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,6% του γενικού πληθυσμού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών εμβολιασμών, στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 18η θέση στους εμβολιασμούς πρώτη δόσης. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.

Στο πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 20.154 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 17.609 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS