Έρευνα στην οποία εμπλέκεται και η ΕΥΠ διενεργείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για τις συνθήκες του φονικού τροχαίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής να βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλα 14 να τραυματίζονται. Πρόκειται για τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό και δύο νοσηλεύτριες, και δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς και αναχώρησαν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή με ένα C-130 από την Ελευσίνα το πρωί της Κυριακής. Ο προορισμός τους ήταν η πολύπαθη από τις πλημμύρες Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τρεις τόνους ανθρωπιστικού υλικού.
Ερωτηματικά
Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.
Η ΕΥΠ επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν, ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλώς αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.
Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα, ως προς το για ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.
Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.
Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών. Μέσα από όλο το πλαίσιο της επιχείρησης, θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν όπου απαιτηθεί και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.
Στο πένθος οι Ένοπλες Δυνάμεις
Από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, και δύο αδέρφια – διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 14 άτομα τραυματίστηκαν και φέρουν κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.
Οι σοροί και οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.
Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια.
Συλλυπητήρια μηνύματα, από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.
Τι συνέβη
Όταν οι Έλληνες έφτασαν στη Βεγγάζη μπήκαν σε ένα λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την πόλη Ντέρνα και στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής σημείωθηκε το πολύνεκρο τροχαίο. Ένα αγροτικό τζιπ με μια πενταμελή οικογένεια εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο.
«Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε πάνω μας σαν τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR, ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με τον Alpha, τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία και απανθρακώθηκαν, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά. Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά. Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη ανάφλεξη κατά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Οι λιβυκές πηγές μιλούν για έξτρα δεξαμενή καυσίμων που διέθετε το αγροτικό τζιπ, που όταν χτυπήθηκε εξερράγη.
Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του φονικού τροχαίο, με συμμετοχή και της ΕΥΠ καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Η κατάσταση των τραυματιών
Τρεις εκ των συνολικά 13 τραυματιών από το τροχαίο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.
Οι 10 εκ των τραυματιών βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και οι βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του. Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.
Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.