Συνεχίζεται η άρση μέτρων: Τι θα γίνει με μετακινήσεις, sms, self test, θέατρα, γυμναστήρια

Συνεχίζεται η άρση μέτρων: Τι θα γίνει με μετακινήσεις, sms, self test, θέατρα, γυμναστήρια

Νέα συνεδρίαση για τα επόμενα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα της χώρα θα έχει σήμερα, Παρασκευή, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε να εξετάσει τα δεδομένα από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τις προτάσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Η συνεδρίαση θα γίνει στην "σκιά" των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.421 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 754, ενώ ακόμη 83 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Σημειώνεται, πάντως, πως ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που έγιναν είναι σημαντικός και ξεπέρασε τις 80.000.

Κυβέρνηση και ειδικοί επιθυμούν να δώσουν κι άλλες "ανάσες" ελευθερίας στους πολίτες, που έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown, και παράλληλα να τονώσουν την οικονομία με στοχευμένες παρεμβάσεις και επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Με γνώμονα το αποτύπωμα που εκτιμάται ότι θα έχουν τα νέα "ανοίγματα" στην επιδημιολογική εικόνα και με εργαλείο τα self test και τους εμβολιασμούς, οι ειδικοί θα αποφασίσουν εάν είναι εφικτή η περαιτέρω χαλάρωση κάποιων μέτρων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη πέραν των ημερομηνιών "ορόσημο" της 10ης Μαΐου όταν και θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και της 15ης Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ήδη έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων. Στο "τραπέζι" των λοιμωξιολόγων θα τεθεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων του Πολιτισμού, αλλά και το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί τόσο το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 23:00, όσο και εκείνο της κατάργησης του click in shop στο λιανεμπόριο και η επίσκεψη στα καταστήματα με μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία.

Αναλυτικά τι ανοίγει και πότε

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι τα εξής:

Σάββατο 8 Μαΐου:
- Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
- Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου

Δευτέρα 10 Μαΐου:
- Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (όπως έχει ανακοινωθεί δεν θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη συγκεκριμένη ημερομηνία).
- Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
- Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου:
- Ανοίγει ο τουρισμός
- Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Δευτέρα 17 Μαΐου
- Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.


Πολιτισμός: Πότε ανοίγουν θέατρα, θερινά σινεμά, μουσεία και συναυλίες - Οι πιθανές ημερομηνίες

Η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων του Πολιτισμού αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών, στην οποία θα συμμετέχει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα προτείνει στους ειδικούς την επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 του μήνα. Επίσης, η κυβέρνηση θα προτείνει το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα το άνοιγμα των θεάτρων και την άρση της απαγόρευσης διεξαγωγής συναυλιών. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τους κινηματογράφους, η πρόταση δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα κλειστών αιθουσών και multiplex.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, εφόσον οι ειδικοί δώσουν το "πράσινο φως" θα επανεκκινήσουν με αποστάσεις και αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η θερμομέτρηση των επισκεπτών, ενώ θα ισχύει ποσόστωση επί της συνολικής χωρητικότητας για τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στους χώρους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναμένεται να κάνουν self tests.

Ερασιτεχνικός αθλητισμός

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, τόνισε ότι στην αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, θα τεθεί επί τάπητος το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που κατατέθηκε εκ νέου απ’ την πλευρά του Υφυπουργείου.

"Στην αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, συζητείται το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που επανακαταθέσαμε. Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα και σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα", έγραψε ο κ. Αυγενάκης.

"Πάγος" στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self test ή πιστοποιητικό εμβολίου - Τι θα γίνει με τα sms

Στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, που όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα απελευθερωθούν στις 15 Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βάζουν φρένο στα σενάρια οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις να επιτρέπονται με την επίδειξη αρνητικού self test ή βεβαίωση εμβολιασμού.

Για το ζήτημα ερωτήθηκε, εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι το "πρωτόκολλο των μετακινήσεων θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες όταν θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία", ενώ έβαλε τέλος στις πληροφορίες περί ανοίγματος των μετακινήσεων με εμβόλιο ή self test. "Η αίσθηση την οποία έχω είναι ότι δεν θα υπάρχει σε αυτή τη φάση διάκριση, επί τη βάσει του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι" είπε ο κ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιου τύπου διάκριση διότι καταλαβαίνουμε ότι θα ήταν ένας υπέρμετρος περιορισμός για την ώρα". Ερωτηθείς για την κατάργηση των sms, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Για ένα διάστημα ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Τα sms έχουν αυτή την έννοια, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το θέμα θα επαναξιολογηθεί με το άνοιγμα τον υπερτοπικών μετακινήσεων και νομίζω σταδιακά θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων". Εξήγησε, δε, ότι "θα παραμείνει μόνο ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών των sms". Σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, "πηγαίνουμε βήμα- βήμα" και εξήγησε πως "το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση".

Self test: Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα τα προμηθεύονται δωρεάν οι εργαζόμενοι - Ποιους κλάδους αφορά

Από την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα μπορούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε οκτώ κλάδους, να προμηθεύονται δωρεάν τα self test, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

"Από την Δευτέρα 10/05/2021 θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021) (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών)", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, από 10/05/2021 έως 16/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους, που εμπίπτουν στo πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ, έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Επιπλέον την εβδομάδα από 10/05/2021 έως 16/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους, υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS