Tι ισχύει για τα ταξίδια – Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των νησιών

Tι ισχύει για τα ταξίδια – Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των νησιών

Στη θωράκιση των νησιών έχει πέσει το βάρος της κυβέρνησης και των ειδικών, στην «σκιά» της μετάλλαξης «Δέλτα» και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Εξάλλου, η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους «Δέλτα» στις νεανικές ηλικίες, αλλά και η επιλογή των νησιών ως του κατεξοχήν τόπου θερινών διακοπών ανεβάζουν κατά πολύ τις πιθανότητες έξαρσης της πανδημίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στοχευμένες δράσεις

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν νέα οριζόντια μέτρα, όπως ένα καθολικό lockdown, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με τα νησιά-σε κάθε περίπτωση- να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτό γιατί, εκτός του ότι αποτελούν πόλο έλξης για την νεολαία, οι όποιες δυνατότητες του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές είναι περιορισμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως έχουν προβλεφθεί από τους ειδικούς «όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες.

Φόβοι για την τουριστική περίοδο

Εξάλλου, στους στόχους της κυβέρνησης, εκτός από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, βρίσκεται και η προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, με τους επιχειρηματίες από τον τουριστικό κλάδο να φοβούνται ότι μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων θα μεταφραζόταν σε εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων, οδηγώντας σε άλλη μία χαμένη τουριστική περίοδο.

Πώς γίνεται η μετακίνηση στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο προς νησί απαιτείται:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • Πιστοποιητικό νόσησης ή
  • Αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, για ενηλίκους.
  • Οποιοδήποτε τεστ για ανηλίκους.
  • Για ανηλίκους κάτω των 12 ετών κανένα τεστ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι για την επιστροφή από τα νησιά δεν θα απαιτείται -όπως είχε ακουστεί- υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους, όμως είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τι ισχύει για τις χερσαίες μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις δεν ανακοινώθηκε κάποιο νέο μέτρο, παρά τις σκέψεις που υπάρχουν για την υιοθέτηση του Green Pass και για αυτές τις περιπτώσεις. Η Πολιτεία, ωστόσο, συστήνει να γίνονται self test.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ