Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι -Τι θα ανοίξει από Δευτέρα και τι θα γίνει το Πάσχα

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι -Τι θα ανοίξει από Δευτέρα και τι θα γίνει το Πάσχα

Σήμερα συνεδριάζει η «μικρή» επιτροπή των ειδικών, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.

Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.

Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.

Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα για:

  • Ανοιγμα κέντρων αισθητικής,
  • Ανοιγμα πολυκαταστημάτων,
  • Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.

Σημειώνεται πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Πάσχα στο χωριό


Οσον αφορά το μεγάλο ζήτημα του Πάσχα και της πιθανής άρσης των μετακινήσεων εκτός Νομού, οι αποφάσεις αναμένονται την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί θα δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να δείχνει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα δια στόματος Στέλιου Πέτσα.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, θα ληφθούν κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε: «Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα».

Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση


Οσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξει αμέσως η εστίαση. Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου, δρομολογείται και το άνοιγμα των εστιατορίων, με τραπέζια εκτός καταστήματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα.

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Γ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, δεν αποκλείεται η εστίαση να ανοίξει ακόμη και από την Τρίτη του Πάσχα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS