Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Τι θα αποφασίσουν για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Τι θα αποφασίσουν για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις

Το χρονοδιάγραμμα σε μια σειρά θεμάτων, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση, αλλά και οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εν μέσω αισθητής βελτίωσης των δεικτών της πανδημίας.

Σήμερα, λοιπόν, ενδέχεται να «κλειδώσουν» τα εξής ζητήματα:

-παράταση κατά μία ώρα του ωραρίου κυκλοφορίας
-άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση
-η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, ίσως 200 αντί των 100 που ισχύει σήμερα.

Οι ειδικοί θα συνεκτιμήσουν, πάντως, την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί η διστακτικότητα και η αναβλητικότητα πολλών Ελλήνων έναντι του εμβολιασμού.

Βελτίωση στους «σκληρούς» δείκτες

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφεται μια σταθερή υποχώρηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας, με σημαντική βελτίωση στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες, όπως οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι.

Ενδεικτικά, την Τρίτη 25 Μαΐου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.433, την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας σε 1.886, ενώ χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.339 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 381 από 482 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές στις 127 από 221.

Η διασπορά, πάντως, φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά. Η Αττική κατέγραψε 672 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 211 στο κέντρο της Αθήνας, 120 στα δυτικά του λεκανοπεδίου, 107 στον Πειραιά, 103 στα νότια προάστια, ενώ διψήφιοι είναι οι αριθμοί σε βόρειο και ανατολικό τομέα και δύο λοιμώξεις εντοπίστηκαν στα νησιά. Ενδεικτική, μάλιστα, της αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι και η μείωση κατά 45% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή ανησυχίας η Ξάνθη

Η μοναδική περιοχή ελέγχου των λυμάτων που αυτή την εβδομάδα παρουσίασε αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν η Ξάνθη. Παρά το γεγονός ότι το +9% δεν θεωρείται από τους ειδικούς αξιόλογη μεταβολή, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με τα 10,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην περιοχή και τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ξάνθη αποτελεί μία από τις περιοχές που συντηρούν την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS