Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ενδείξεις για αυξημένη διασπορά της γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες - «Χτυπά» τις νεαρές ηλικίες

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ενδείξεις για αυξημένη διασπορά της γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες - «Χτυπά» τις νεαρές ηλικίες

Αυξημένη διασπορά παρατηρείται κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας για την εποχική γρίπη, μετά την πρώιμη έξαρση του κύματος γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο αλλά και τα αυξημένα εγχώρια κρούσματα της νόσου.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς ιών της γρίπης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί επιδημιολογική έκθεση παρότι πρόκειται για προ-επιδημική περίοδο γρίπης. Υπενθυμίζεται πως η περίοδος της επιδημίας εποχικής γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο κάθε έτους έως τον Μάιο του επόμενου.

Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης καταγράφονται στη νησιωτική χώρα, σε συγκεκριμένες περιοχές, από το τέλος του περασμένου Ιουλίου και σχετίζονται με τους τουρίστες νεαρής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Και προσθέτει ότι: «Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος».

Για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένονται στις αρχές του Οκτωβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS