«Μπάλλος»: Τεράστιες καταστροφές σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα - Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ιθάκη Στυλιανίδης, Τριαντόπουλος και Παπαγεωργίου [βίντεο]

«Μπάλλος»: Τεράστιες καταστροφές σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα - Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ιθάκη Στυλιανίδης, Τριαντόπουλος και Παπαγεωργίου [βίντεο]

Ώρες αγωνίας έζησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές περιοχές της χώρας λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα,
καθώς τα φαινόμενα σταμάτησαν στην Αττική και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.

Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ιθάκη Στυλιανίδης, Τριαντόπουλος και Παπαγεωργίου

Στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σάρωσε την Παρασκευή (15/10) η κακοκαιρία «Μπάλλος», καθώς οι καταιγίδες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Συγκλονιστικές εικόνες με απεγκλωβισμούς ανθρώπων

Δραματικές ώρες, έζησαν οι κάτοικοι στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή καθώς χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Δύο ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε πλημμυρισμένη βιοτεχνία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή μηχανήματος του δήμου Θέρμης, στην περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά Μέσα.

Απεγκλωβισμός οδηγού στα Λαγκαδάκια

Ώρες αγωνίας έζησαν όμως και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Αργά το βράδυ, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού, ο οποίος μαζί με το ΙΧ του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση, έχοντας αρχικά παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Όπως αναφέρει το gritmes, μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ο οδηγός του Ι.Χ απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

«Είμαστε όλοι εδώ και προσπαθούμε με ψυχραιμία να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε στο GRTimes, o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικιών, Γιάννης Πετρίδης.


Εκκένωση κατοικιών σε Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι και στην Ολυμπιάδα Χαλδικικής, όπου ο «Μπάλλος» σάρωσε με το πέρασμά του.

Δύο χείμαρροι που περνούν μέσα από το χωριό φούσκωσαν επικίνδυνα θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στα δύο ρέματα έχουν εκκενωθεί και οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Αγρίνιο: Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες».

Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Μαρία Σαλμά, «ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα».

Θεσσαλονίκη – Διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων καλούνται να είναι οι οδηγοί που κινούνται σε ορισμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων υπάρχουν στην επαρχιακή οδό Λαγκαδικίων-Σχολαρίου, στο ύψος του 3ου χιλιόμετρου λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, στο 1ο χιλιόμετρο Λαγκαδά – Ηρακλείου και στο 1ο χιλιόμετρο αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Λαγκαδά – Ασσήρου.

Ο «Μπάλλος» σάρωσε και τη Δυτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, τη Δυτική Ελλάδα χτυπά επίσης η κακοκαιρία «Μπάλλος», όπου στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα έχουν εκδηλωθεί έντονες βροχοπτώσεις. Στο Αγρίνιο σύμφωνα με το pelop.gr και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάτω Τραγάνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ποτάμια και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει.

Η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός κι έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες αντλήσεις υδάτων από σπίτια κι επιχειρήσεις. Στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κινδύνευε, ωστόσο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.

Πλημμύρισαν χωράφια και δρόμοι στη Δυτική Αχαΐα

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε φραουλοχώραφα του κάμπου, στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Βουπράσιου και σε αγροτικούς δρόμους, προκάλεσε ο «Μπάλλος», χθες δεύτερη ημέρα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινόμενων στη Δυτική Αχαΐα.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα με τη συνδρομή των μηχανημάτων του Δήμου, υπό τον συντονισμό και τη συνεργασία των αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινού, Τεχνικών Εργων Γρηγόρη Μάλλιαρη και Καθαριότητας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η δυνατή και συνεχής βροχόπτωση μετέτρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια σε λίμνες στο Λάππα, στη Λακκόπετρα, στον Απιδεώνα και στον Αραξο. Συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στη διάνοιξη αυλάκων για τη διοχέτευση των λιμνάζοντων υδάτων. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο Βουπράσιο, όπου σπίτι οικογένειας κινδύνευσε να πλημμυρίσει, καθώς η στάθμη του νερού που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή ανέβαινε συνεχώς.

Στη Βίδοβα, η πτώση μεγάλου δένδρου σε καλώδια της ΔΕΗ, κινητοποίησε για ακόμα μια φορά την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο βρέθηκε σκαπτικό μηχάνημα και φορτηγά για την απομάκρυνση και την μεταφορά του.

Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα

Ο «Μπάλλος» χτύπησε με μένος την Κέρκυρα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας πίσω εικόνες αποκάλυψης. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ εκατοντάδες πολίτες τηλεφώνησαν την πυροσβεστική για βοήθεια. Στην μάχη επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma που περισυνέλεξε πολίτες που είχαν ανέβει στις ταράτσες για να σωθούν.

Δρόμοι στην Κέρκυρα έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν μέσα στο νερό που ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Άνθρωποι καλούν σε βοήθεια. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην κινδυνεύσει κανείς. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμοί είναι συνεχείς.

Επιστρατεύονται αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα για να μεταφέρουν ανθρώπους. Η Πυροσβεστική δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια. Στην περιοχή επιχειρεί και ελικόπτερο Super Puma για να σώσει ανθρώπους που έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν.

Η Κέρκυρα χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία το τελευταίο 24ωρο. Μεσογγή, Άγιοι Δέκα, Μωραΐτικα και Μπενίτσες είναι οι κοινότητες που εχουν και τις μεγαλυτερες καταστροφες.

Σε κατάσταση συναγερμού ο Έβρος

Καταστροφές τέλος σημειώθηκαν και στην Ηλεία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Έβρος. «Στις περιοχές των Σαβαλίων, της Γαστούνης, της Βάρδας, της Μανωλάδας και της Κουρούτας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή των Σαβαλίων διακλαδίζονται διάφορες αποστραγγιστικές τάφροι και αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ ανάλογη κατάσταση προκλήθηκε και στην περιοχή ανάμεσα στην Βάρδα και την Μανωλάδα». Στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, «επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα, ώστε να υπάρξει απορροή των υδάτων».

Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία πενταμελή οικογένεια τουριστών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS