Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη, ίσως πιο μεταδοτική - Πώς σχετίζεται με την Omicron

Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη, ίσως πιο μεταδοτική - Πώς σχετίζεται με την Omicron

Για τη νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με την Omicron και κατά συνέπεια να είναι και περισσότερο μεταδοτική, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Omicron.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS