Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Ώρες αγωνίας για τον κυβερνήτη - Συνεχίζονται οι έρευνες - Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Ώρες αγωνίας για τον κυβερνήτη - Συνεχίζονται οι έρευνες - Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

Σε πένθος οι Ένοπλες Δυνάμεις


Με τα πιο μελανά χρώματα γράφτηκε ο επίλογος για την πτώση του F-4E Fantom II της Πολεμικής μας Αεροπορίας τη Δευτέρα στην Ανδραβίδα καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Ώρες αγωνίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού και κυβερνήτη του αεροσκάφους, Στάθη Τσιτλακίδη από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, προς αναζήτηση σημείων ζωής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις έρευνες συνέδραμαν ένα C-130, το οποίο έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίσει την περιοχή των ερευνών βοηθώντας τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, αλλά και ελικόπτερα Super Puma και S-70, τα οποία εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, σκανάροντας όλη την περιοχή.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα, Τρίτη, με το πρώτο φως της ημέρας.

Πετούσαν σε χαμηλό ύψος

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο Θανάσης Παπανικολάου, Αντιπτέραρχος ε.α σχετικά με το τραγικό δυστύχημα επισημαίνοντας πως «οι δύο πιλότοι στο πλαίσιο άσκησης που έκαναν πετούσαν σε χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε τόσο μεγάλες ταχύτητες», ενώ όπως τόνισε «είναι πολύ δύσκολο να αντιδράσεις αν συμβεί κάτι».

Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση για το δυστύχημα ο ίδιος είπε πως «θεωρώ πως ο λόγος της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η εσφαλμένη εκτίμηση και όχι κάποια βλάβη, καθώς αν συνέβαινε κάποια βλάβη θα είχαν με κάποιο τρόπο αντιδράσει, ενώ πιθανό να συνετέλεσαν αρνητικά και οι καιρικές συνθήκες».

Εν συνεχεία, ανέφερε πως «το 2000 η δομή του αεροσκάφους και τα μηχανικά ενισχύθηκαν είναι δύσκολο να συνέβη βλάβη».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως: «Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Το χρονικό

Ώρα 10.15 το πρωί της Δευτέρας. Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom απογειώνονται από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Το σενάριο της άσκησης που καλούνται να εκτελέσουν οι πιλότοι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια.

Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούν χαμηλά στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με πολύ υψηλές ταχύτητες. Στις 10:30, το στίγμα του ενός αεροσκάφους χάνεται από τα ραντάρ.

Ο νούμερο δύο του σχηματισμού παραμένει στην περιοχή για όσο του επιτρέπουν τα καύσιμα, δίνοντας τις πρώτες πληροφορίες καθώς αμέσως ξεκινά άσκηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του λιμενικού.

Γρήγορα θα εντοπιστούν τα συντρίμμια του μαχητικού, το οποίο φαίνεται να έχει διαλυθεί εντελώς από τη βίαιη πρόσκρουση στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού έχουν ενημερωθεί οι δικοί του, ανακοινώνεται κι επίσημα πως ο συγκυβερνήτης του μαχητικού, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, έχει χάσει τη ζωή του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ