Πέτρος Φιλιππίδης: Ενας βιασμός και δύο απόπειρες -Οι 3 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που οδήγησαν στην προφυλάκιση

Πέτρος Φιλιππίδης: Ενας βιασμός και δύο απόπειρες -Οι 3 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που οδήγησαν στην προφυλάκιση

Από το θεατρικό σανίδι και τα φώτα των τηλεοπτικών στούντιο ως λαμπερός πρωταγωνιστής, στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ αναμένοντας να λάβει το φυλακιστήριο.

Δεν είναι ένας ακόμα ρόλος για το δημοφιλή κωμικό ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη σε ένα ευφάνταστο σενάριο, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που πλέον έχει να αντιμετωπίσει. Χθες το απόγευμα, μετά την απολογία του στη 15η τακτική ανακρίτρια για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ο ηθοποιός κρίθηκε προφυλακιστέος.

Προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο υπό άκρα μυστικότητα, όπως υπό άκρα μυστικότητα έχει διενεργηθεί όλη η ανακριτική διαδικασία από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η διάταξη του εισαγγελέα σχετικά με το πού θα οδηγηθεί ως προσωρινά κρατούμενος, με τις φυλακές της Τρίπολης να θεωρούνται ως ο πιθανότερος προορισμός, καθώς εκεί κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα.

Εκεί βρίσκεται προφυλακισμένος και ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, επίσης κατηγορούμενος για βιασμούς.

Οι καταγγελίες
Η εμπλοκή του Πέτρου Φιλιππίδη με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές του έτους, όταν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν υποβάλει έγγραφες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όμως, οι καταγγελίες αυτές είχαν υποπέσει σε παραγραφή και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν ποινικά.

Στις αρχές Μαρτίου στα χέρια του Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για το ελληνικό me_too, έφτασαν και άλλες καταγγελίες μέσω του ΣΕΗ που αφορούσαν μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

Στη συνέχεια τρεις γυναίκες έδωσαν κατάθεση ενώπιον του εισαγγελέα και περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές, που, όπως είπαν, έζησαν στα χέρια του ηθοποιού. Και οι τρεις ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική και είχαν απευθυνθεί στον πασίγνωστο πρωταγωνιστή αναζητώντας εργασία. Τα όσα υποστήριξαν και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για έναν βιασμό το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Η πρώτη καταγγέλλουσα κατέθεσε πως το 2008 πήγε στο θέατρο ΗΒΗ στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010. Είχε πάει στο θέατρο Μουσούρη. Ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία εκείνος, όπως λέει, της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη αντιστάθηκε, πάλεψαν για αρκετή ώρα και τελικά η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει. Στην κατάθεσή της περιέγραψε: «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε». Τότε εκείνος μου απάντησε «μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».

Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της. Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει.
«Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας:  «Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο», είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της.

Τι υποστήριξε ο Πέτρος Φιλιππίδης
Η πλευρά Φιλιππίδη όλο αυτό το διάστημα έχει τηρήσει σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πέραν μίας αρχικής τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου μιλούσε για σπίλωση του ονόματός του.
Στις έγγραφες εξηγήσεις που παρέδωσε ο ηθοποιός μέσω του δικηγόρου του στον εισαγγελέα είχε αρνηθεί τα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες «Ουδέποτε προέβην σε ουδεμίαν πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη γυναίκα και στη γενετήσια ελευθερία», είχε αναφέρει στο υπόμνημά του προς τις εισαγγελικές αρχές.

Την ίδια γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών τήρησε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του χθες. Όμως οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν την ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS