Νέα μέτρα: Με click away πλέον οι αγορές των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ - Αναλυτικά τι ισχύει

Νέα μέτρα: Με click away πλέον οι αγορές των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ - Αναλυτικά τι ισχύει

Τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι αλλάζει από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

Νέα πραγματικότητα έχουν να αντιμετωπίσουν από σήμερα Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η εφαρμογή των νέων περιορισμών έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας, καθώς σε καθημερινή βάση, καταρρίπτονται τα θλιβερά ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, με αποκορύφωμα την Παρασκευή, όπου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.909 νέα κρούσματα κοροναϊού.

Το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Τι αλλάζει από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

  • Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test
  • Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα
  • Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων
  • Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν
  • Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR
  • Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες

Εκκλησία: Σύσταση για τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων στους ναούς

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης απαρεγκλίτως των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, έστειλε η εκκλησία, μεσούσης της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Με εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να τηρούν «επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού» προτρέποντας ταυτόχρονα στον εμβολιασμό και στην προσέλευση των μη εμβολιασμένων μετά τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ rapid ή μοριακού. Επίσης τονίζει την υποχρέωση κληρικών, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με υποχρέωση των ελέγχων από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Τέχνες και πολιτισμός με 50% πληρότητα και υποχρεωτικό τεστ

Σε ό, τι αφορά τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και άλλα ζωντανά θεάματα προβλέπεται πως όπου οι χώροι είναι μικτοί, πέραν της υποχρέωσης πιστοποιητικού (εμβολιασμό ή τεστ) η λειτουργία τους θα γίνεται μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50% ή ως 10.000 άτομα.

Αντίθετα, σε χώρους όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι, η πληρότητα μπορεί να είναι στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο.

Επιπλέον, σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα προβλέπεται πληρότητα ως 75% για χωρητικότητα ως 1.000 άτομα, 70% σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.000 άτομα και 65% για στάδια ως 15.000 θέσεων. Για χώρους που ξεπερνούν τις 15.000 ορίζεται ανώτερος αριθμός καθήμενων οι 10.000.

Ωστόσο, υπάρχει και εδώ η επιλογή να μετατραπεί ο ανοιχτός χώρος σε αμιγής, με πληρότητα 100%, χωρίς την υποχρέωση για αποκλειστικά καθήμενους και με τη συνακόλουθη τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Αντίστοιχα υποχρεωτική είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε κινηματογράφους, όπου η πληρότητα σε περίπτωση μικτών χώρων, περιορίζεται στο 50%, την ώρα που για αμιγείς χώρους (μόνο για εμβολιασμένους) δύναται να αυξηθεί στο 100%.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας και πληρότητα 100%.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

Μόνο με μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Πού δεν χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι

Σημειώνεται ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ