Τα μέτρα που έρχονται μετά τα 8.613 κρούσματα -Επιστράτευση γιατρών και αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Τα μέτρα που έρχονται μετά τα 8.613 κρούσματα -Επιστράτευση γιατρών και αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Η επέλαση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού, αναγκάζει την κυβέρνηση να βγάλει από τη «φαρέτρα» της και νέα «όπλα» κατά της πανδημίας, προκειμένου να ανακόψει την πορεία της και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Ηδη, από σήμερα, ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η οποία θα αρχίσει πρώτα από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, περιοχές δηλαδή όπου η επιδημιολογική τους εικόνα παραμένει εδώ και καιρό άσχημη, με την πίεση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εντείνει και την εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα μέτρα για περιορισμό των ατόμων σε δημόσιους χώρους που δημιουργείται συνωστισμός, όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, θεωρώντας ότι θα πρόκειται για πισωγύρισμα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πλέον το όπλο του εμβολίου.

Ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές και πίεση στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύνανται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε χθες την εφημερία με τρεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και γεμάτα κρεβάτια, με το προσωπικό να ανησυχεί για το πώς θα κυλήσει το βράδυ

Άλλωστε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου που τις τελευταίες ημέρες δέχεται τεράστια πίεση από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, επεσήμανε πως δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να καλυφθούν οι πολύ αυξημένες ανάγκες για περιστατικά ασθενών τόσο σε μη Covid όσο και σε Covid.

Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε ξανά lockdown στη χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής γενικού lockdown.

«Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στο Μαξίμου. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων».

Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:

  • Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα.
  • Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
  • Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
  • Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».


Επίσης, στο ότι δεν θα επιβληθεί lockdown στη χώρα έχουν αναφερθεί και υπουργοί όπως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ

Από την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η είσοδος με rapid test και στα σούπερ μάρκετ. «Με την έναρξη των μέτρων ελέγχουμε τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Αν απαιτηθεί θα μπει και περιορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, όμως είναι στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μιλώντας στον RealFm, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι μεταξύ των μέτρων «βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε».

«Έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου στα λύματα

Θυμίζουμε, ότι το απόγευμα της Τρίτης 9 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού με 8.613 μολύνσεις 46 νεκρούς και 486 διασωληνωμένους.

Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να βρίσκονται σταθερά ψηλά στη διάδοση και στα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Επίσης, την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, στα αστικά λύματα των 11 εκ των 13 περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), του ΕΟΔΥ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS