Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα - Οι σκέψεις για νέα μέτρα που θα ανακόψουν το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα - Οι σκέψεις για νέα μέτρα που θα ανακόψουν το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να χτίσει -μέσω των εμβολιασμών- το πολυπόθητο τείχος ανοσίας

Βέβαιη, και μάλιστα πολύ σύντομα, θεωρείται η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν από την πορεία των κρουσμάτων ότι η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία. Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να χτίσει -μέσω των εμβολιασμών- το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα ανασχέσει την προέλαση της πανδημίας εν μέσω χειμώνα.

Πότε θα γνωρίζουνμε αν θα υπάρξουν νέα μέτρα

«Δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Θα περιμένουμε τη συζήτηση στην Επιτροπή και τις εισηγήσεις» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πάντως ότι οι αποφάσεις για τη λήψη ή μη νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση μια σειρά αυστηρών μέτρων που αφορούν και στους εμβολιασμένους, και συζητήθηκαν και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προτείνουν ακόμη και τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τους εμβολιασμένους για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12). Δύο ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα.

Η απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων έχει παγώσει προς το παρόν.

Επιπλέον οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αυξημένο testing (rapid ή self-test), από όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, πριν από τα γιορτινά τραπέζια και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ενώ, εισηγούνται και testing μετά τις γιορτές για την επιστροφή στην εργασία, στα σχολεία κ.α..

Ο στόχος των νέων μέτρων είναι η καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και η καθυστέρηση της επέλασης της «Όμικρον» στην χώρα.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ερχόμενες γιορτινές ημέρες προβλέπει τηδιεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Προβλέπονται έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, εορταστικά πάρτι και νυχτερινά κέντρα.

Νέα μέτρα για την είσοδο στη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, από χθες ισχύουν και οι πρόσθετες ειδικές ρυθμίσεις για την είσοδο στη χώρα. Όλοι οι ταξιδιώτες (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι), εισέρχονται μόνο με αρνητικό PCR (μοριακό) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Μαγιορκίνης: Δεν χρειαζόμαστε τώρα νέα μέτρα

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης , μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο που «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι πολύ πιο μπροστά από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».

 

 
 

 

 

Περιμένουμε δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα είπε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες
Θέμα χρόνου είναι να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού, δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLPHA.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) τόνισε πως θα πρέπει να είναι και η Ελλάδα προετοιμασμένη για την επικράτηση της Όμικρον μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο γρήγορα, ωστόσο αναφορικά με τα συμπτώματα το… τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε μία πρόσφατη μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα συγκεκριμένα στοιχεία.

 

 
 

 

 

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πως πολύ περισσότεροι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, ακόμα και κάποιοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά θα την περάσουν ήπια.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία διότι έχουμε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών.

«Στη χώρα μας πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι από τη Δέλτα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντα τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν ενισχυμένες μάσκες και στους κλειστούς χώρους να γίνεται καλός εξαερισμός», τόνισε.

Πότε θα μιλάμε για εκθετική αύξηση
Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS