Κορωνοϊός - Οι 105 θάνατοι δεν είναι η κορύφωση του δράματος: 10 στις 50 εισαγωγές είναι πλήρως εμβολιασμένοι - Θα πάμε σε μέτρα Αυστρίας, προβλέπουν οι ειδικοί

Αύξηση στον αριθμό τόσο των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων προβλέπουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί.

Οι 105 θάνατοι και οι 608 διασωληνωμένοι σε ένα 24ωρο που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ δεν είναι η κορύφωση του δράματος που βιώνει η χώρα με την πανδημία, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ακόμη χειρότερα είναι μπροστά μας, προειδοποιώντας ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και δεν αποκλείουν να οδηγηθούμε σε αποφάσεις... Αυστρίας, η οποία βρίσκεται σε γενικό lockdown.

«Βάσει ιατρικών μοντέλων, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν» εκτίμησε ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Επισήμανε ότι έχει υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο εμβολιασμένος χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα να μεταδώσει, σε αντίθεση μετον ανεμβολίαστο που τον κολλάει σε ελάχιστο χρόνο».

Ο ίδιος έκρινε ότι τα μέτρα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα και σημειώνοντας ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι πολιτικοί έχουν κι άλλα «όπλα στη φαρέτρα» τους, προέβλεψε ότι θα πάμε σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι και όπως αποκάλυψε «στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Τόσο ο κ. Καπραβέλος όσο και ο κ.Σπαντιδέας τόνισαν την ανάγκη της επαναφοράς της μάσκας και της τήρησης των μέτρων καθολικά.

«Ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα», παρατήρησε ο κ. Καπραβέλος και προέβλεψε ότι, «φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων».

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία», εξέφρασε τη βεβαιότητα, περιγράφοντας πως «πάμε σε μία πανδημία ανεμβολιάστων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

«Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται κι αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Τέλος, είπε πως στο «Παπανικοάλου» από τους 64 νεκρούς που είχαν τον τελευταίο μήνα, το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι όμως ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα που δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση».

Τριψήφιθος αριθμός θανάτων μέχρι 25 Δεκέμβρη

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης.

«Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», υπογράμμισε.

Σημείωσε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε λοκντάουν... Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».

Δήλωσε πως «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί».

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα, 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;», διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.

Εξήγησε ότι το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά».

«Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα, όπως πήραμε κυκλικό ωράριο, υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε.

Υπάρχει όμως, επισήμανε ο καθηγητής, έλλειψη στόχευσης στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «Κάναμε προτάσεις όπως να πάμε πόρτα – πόρτα στους ανεμβολίαστους μέσω οικογενειακών γιατρών, και να δώσουμε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα μήπως και κινητοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους».

«Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»
«Σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας» σημείωσε από πλευράς του ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης.

Δήλωσε πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό πως «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων εμβολιάζονται νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

«Δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο», πρόσθεσε.

«Πάνω από 60 ετών είναι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και με υποκείμενα. Πεθαίνουν εμβολιασμένοι κυρίως μεγάλης ηλικίας όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο με υποκείμενα που σχετίζονται πολύ με την άμυνα τους» εξήγησε.

Το ποσοστό, σημείωσε, είναι 75% εμβολιασμένοι – 25% ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID. 82% – 18% σε ΜΕΘ COVID. «Οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν σελφ τεστ ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς» τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS