Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο κύμα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα από φθινόπωρο

Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο κύμα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα από φθινόπωρο

Ένα πιθανό 4ο κύμα πανδημίας, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, από το φθινόπωρο τρομάζει τους ειδικούς και γι' αυτό ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι αποτελεσματικότερο αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Επιστήμονες και γιατροί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει ήδη Βρετανία και Πορτογαλία.

Τζανάκης: Τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε και μιλάμε για 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για ένα 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, να φτάσει στην Ελλάδα και το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40%-60% περισσότερο από τη βρετανική και όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες, οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι».

«Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70%-75% να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. «Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80%-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Γραβάνης σε ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα πανδημίας θα σας αφορά αποκλειστικά
Προειδοποίηση προς τους ανεμβολίαστους απευθύνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, σημειώνοντας ότι το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά.

Σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει επίσης ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης και θανάτου θα αφορούν τους ανεμβολίαστους σχεδόν κατά 95%, ενώ επισημαίνει ότι επειδή θα είναι η μειοψηφία, «θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει». Προειδοποιεί παράλληλα για το στέλεχος Δέλτα της Ινδίας «που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας», αλλά «καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων».

Η ανάρτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας:

ALERT ΠΡΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ
Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%. Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει. Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …

 

Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται ήδη σε Βρετανία και Πορτογαλία -Προβληματισμός στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού που προελαύνει στη Βρετανία, έχει φτάσει και στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εστίες έξαρσης εντοπίζονται σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times, έκαναν λόγο για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας, έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρής μάχης. Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η μετάλλαξη Δέλτα προς το παρόν αποτελεί απλά μέρος του συνολικό πανδημικού «κάδρου» στη Γηραιά Ήπειρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος: συνιστά πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στην Ιταλία. Γι αυτό και οι επιστήμονες φοβούνται, ότι αν δεν συνεχιστεί η διαδικασία του πληθυσμού τότε η μετάλλαξη Δέλτα, στο τέλος θα επικρατήσει.

«Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.

Στην Πορτογαλία το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Η παραλλαγή Άλφα, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Το Σάββατο εξάλλου η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Οπως αναφέρουν και οι Financial Times, κατά τους επιστήμονες το κατά πόσον οι τοπικές εστίες της μετάλλαξης Δέλτα που ξεσπούν στην ΕΕ θα μετατραπούν σε μεγαλύτερες επιδημίες θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον αριθμό των πλήρως εμβολιασθέντων, καθώς και από τη συμπεριφορά των πολιτών τη στιγμή που έχουν αρθεί οι περισσότεροι από τους περιορισμούς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS