Κορωνοϊός -Παπαευαγγέλου: Ξεπέρασαν τα 20.000 τα ενεργά κρούσματα -Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά το 2021

Κορωνοϊός -Παπαευαγγέλου: Ξεπέρασαν τα 20.000 τα ενεργά κρούσματα -Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά το 2021

Ξεπέρασαν τα 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική. Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, με το ποσοστό να αγγίζει το 7% σε γειτονιές της Αττικής.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας Covid-19 από τον ΠΟΥ, παραθέτοντας τα στατιστικά της επιδημία. «Ας μην ξεχνάμε πως 95 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει και 335εκατ δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί» σημείωσε.

Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας

Στην Ελλάδα, η πανδημία φαίνεται πως επικεντρώνει κατά κύριο λόγο στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Γιάννενα, Λάρισα κα.

Πλέον, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού ανά ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτο φορά μέσα στο 2021. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής, όπου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ, το 7%.

20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, τα μισά στην Αττική

Σήμερα, 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα και αφορούν ασθενείς νεότερης ηλικίας. Παρατηρείται επίσης αύξηση νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής (1.137 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) με περισσότερα από 10.000 κρούσματα. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως σημαντική επιβάρυνση εμφανίζει και ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης.

Σε ό, τι αφορά στην πίεση στο ΕΣΥ, ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τα 500. Σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονται 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. «Βλέπουμε νεότερους να νοσηλεύονται, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μείωση των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως είναι «εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, προφανώς λόγο της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης». Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92%.

Την ίδια ώρα, η λοιμωξιολόγος τονίζει πως ο δείκτης Rt είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1. Όπως τόνισε, «η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως σημαντικό ρόλο στη διάδοση παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως στις επιβαρυμένες περιοχές ο ιός είναι παντού μέσα στην κοινότητα.

Τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η επιτροπή εισηγήθηκε την τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, οριζόντια σε όλη τη χώρα. Όπως είπε ωστόσο, φαίνεται πως μειώθηκαν τα κρούσματα και οι νοσηλείες στους ενήλικες άνω των 80 ετών.

Έχουν χορηγηθεί 1,2 εκατ. δόσεις και υπολογίζεται πως έχουν αποφευχθεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα μέσω του εμβολιασμού. Σήμερα, το 3,6% του πληθυσμού στη χώρα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. «Είναι ανάγκη όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να κάνουμε λίγο κουράγιο ακόμη και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την διάδοση του ιού» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο μας προστατεύει από το να νοσήσουμε, αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό. Η όποια δραστηριότητά μας πρέπει να γίνεται με την λήψη των κατάλληλων μέτρων. «Να διανύσουμε αυτά τα τελευταία μέτρα με προσοχή και με σταδιακή άρση των δραστηριοτήτων μας χωρίς να χαλαρώνουμε» είπε κλείνοντας η κα. Παπαευαγγέλου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ