Κορωνοϊός: Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική -Σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ανακοινώνει ο Κικίλιας

Στα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία της Αττικής, με την πίεση στις ΜΕΘ να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς αυξάνονται και οι εισαγωγές για κορωνοϊό.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό-ρεκόρ για το 2021, αλλά και 422 διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ, αριθμό επίσης ρεκόρ. Η κατάσταση ειδικά στην Αττική ωστόσο κρίνεται κρίσιμη και είναι χαρακτηριστικό πως οι εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν σήμερα τις εισηγήσεις τους για νέα πιο αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας.

Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ στην Αττική

Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι στο επίκεντρο της αγωνίας, καθώς οι ελεύθερες κλίνες σε ΜΕΘ είναι μετρημένες. Τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» δεν διαθέτουν πλέον άλλες κλίνες ΜΕΘ, ενώ «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ, «Αγία Όλγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ έχουν μετρημένες στα δάχτυλα ελεύθερες κλίνες.

Μάλιστα, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη εντατικής 1ης κλινικής «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η κατάσταση μάλλον εξελίσσεται χειρότερα από την έξαρση του Νοεμβρίου, καθώς οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών.

Παρουσιάζει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ο Κικίλιας

Με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Χθες στην διάρκεια της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό για την πανδημία, εξετάστηκαν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

Ηδη, όπως έχει αναφέρει ο κ. Κικίλιας, από την ημέρα του lockdown στην Αττική «έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Εμείς έχουμε αντέξει ένα χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες».

ΝΙΜΤΣ ΚΑΙ «Ντυνάν» αναλαμβάνουν νοσηλεία non-COVID περιστατικών

Ενα από τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο, είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που ασφυκτιούν με τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Ετσι, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» αναμένεται να βοηθήσουν σε αυτή τη προσπάθεια αναλαμβάνοντας το βάρος της νοσηλείας των non COVID-19 ασθενών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα άλλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το Σισμανόγλειο αναμένεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid.

Ενίσχυση από τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ακόμη, χθες ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 120 κρεβάτια από ιδιωτικά νοσοκομεία σε δημόσια για περιστατικά κορωνοϊού, ενώ προανήγγειλε πως έρχονται ανακοινώσεις για συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου. Δεν επιτρέπεται ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να παίρνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS