Κακοκαιρία: Συναγερμός για δεύτερο «κύμα» ακραίων φαινομένων

Κακοκαιρία: Συναγερμός για δεύτερο «κύμα» ακραίων φαινομένων

Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για "εκρηκτικές" καταστάσεις

Με κομμένη την ανάσα αναμένουν πολλές περιοχές της χώρας το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, καθώς πολύ ανησυχητικά είναι τα μετεωρολογικά μοντέλα και οι παρατηρήσεις από το δορυφόρο.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καλώντας τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Κέρκυρα έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ προβλήματα με την κακοκαιρία υπάρχουν και στο νησί των Οθωνών το οποίο έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Εκρηκτικό μείγμα στην κακοκαιρία

Όπως αναφέρει το corfupress.com, σύμφωνα με όσα είπε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου το απόγευμα στην εκπομπή Update, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις φαίνεται πως θα επιβεβαιώσουν της προβλέψεις των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το απόγευμα προς βράδυ της σημερινής ημέρας (Δευτέρας).

Οι αρχές πολιτικής προστασίας απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς επίσης και να αποφεύγουν το μπάνιο στη θάλασσα και την παραμονή στις παραλίες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν το νησί έως το πρωί της Τρίτης.

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα.

Ο νέος χάρτης του meteo με τους κεραυνούς

e59af600 xartis kerauno

Επίσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Κυριακής άνοιξαν οι ουρανοί στο Μικρόβαλτο Σερβίων στην Κοζάνη. Η έντονη χαλαζόπτωση κατέστρεψε πλήρως την παραγωγή στα χωράφια. «Ούτε μισό κιλό από 40 τόνους πεπόνια δεν μπορεί να πωληθεί», εξηγεί ο αγρότης Στέφανος Παντούδης.

Όπως λέει η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στον κάμπο στο Καλονέρι Κοζάνης. «Μέσα σε μισή ώρα χάθηκαν όλα». Οπωροκηπευτικά, καπνά, όλες οι καλλιέργειες που αποτελούν την βασική και μόνη πηγή εισοδήματος των αγροτών υπέστησαν ισοπεδωτικό πλήγμα.

Το δε τραγικότερο είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι η καταιγίδα πέρασε χωρίς να αφήσει πίσω την ωφέλιμη ποσότητα νερού για τις περιόδους ξηρασίας. Ο Χρήστος Παραλής, αντιδήμαρχος αγροτικού τομέα στον δήμο Βοΐου, αναφέρει ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν αποφανθεί πως η ζημιές είναι τεράστιες και αναμένεται πλέον ο καθορισμός του ύψους των αποζημιώσεων.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Την απότομη αλλαγή του καιρού διαπίστωσαν ήδη όσοι βρίσκονται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές, όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

Σήμα κινδύνου από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Σχεδόν 18.000 κεραυνοί κατεγράφησαν τις τελευταίες ώρες στην δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, με την κακοκαιρία να δείχνει τα «δόντια» της στην βορειοδυτική Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες ισχυροί κεραυνοί, έντονες βροχές και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν τις περιοχές της κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας, την Πιερία, την Χαλκιδική και την Καβάλα.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη με τα έντονα φαινόμενα να σημειώνονται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την Πελοπόννησο, ενώ πιθανές μπόρες αναμένονται και στα ορεινά της ΑΘήνας.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Καταλήγοντας, ο μετεωρολόγος του Alpha ανέφερε, ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη επιστρέφουμε ξανά στο καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να φτάνει ξανά τους 37-78 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος της κακοκαιρίας

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για την έναρξη του «δεύτερου γύρου» της κακοκαιρίας στα βορειοδυτικά της χώρας.
Μάλιστα ο κ. Κολυδάς εφιστά την προσοχή των πολιτών που βρίσκονται στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά ο όγκος του νερού ανά 6ωρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός για το διήμερο του εκτάκτου Δελτίου Κακοκαιρίας της ΕΜΥ, αλλά τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ραγδαία.

Σε επιφυλακή η Κέρκυρα για το δεύτερο κύμα ακραίων φαινομένων - Στο νησί και ομάδα της ΕΜΑK

Εντωμεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Κέρκυρα καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει το νησί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες. Μάλιστα στο νησί έφτασε τριμελής ομάδα της ΕΜΑΚ προκειμένου να ενισχύσει την πυροσβεστική του νησιού. Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν το νησί έως το πρωί της Τρίτης.

Έντονες βροχές με κεραυνικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο νησί της Κέρκυρας προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους καθώς πλημμύρισαν τα φρεάτια στους δρόμους, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, η διακοπή οφείλεται σε κεραυνό.

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις στους πολίτες ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων

Στο μεταξύ συστάσεις προς τους πολίτες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επερχόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ