«Σπάνιο και ακραίο» φαινόμενο ο Μεσογειακός Κυκλώνας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

«Σπάνιο και ακραίο» φαινόμενο ο Μεσογειακός Κυκλώνας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Το απόγευμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός», που θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.
vroxes ianosΑπό σήμερα για μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και την χώρα μας, με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ όπως ανέφερε χθες ο Γ. Καλλιάνος!


Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Ανεμοι 265 χιλιομέτρων στον Μεσογειακό κυκλώνα

Νωρίς το πρωί, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά την δυτική Ελλάδα.

 

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/3269128416474738

 

 

Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία -Οι εκκλήσεις Χαρδαλιά

Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς, τα φαινόμενα θα είναι «ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανος» είναι οι εξής:

Ζάκυνθος

Κεφαλονιά

Ιθάκη

Ηλεία

Μεσσηνία

Στην συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής Νομούς:

Αχαϊα

Αρκαδία

Αργολίδα

Βοιωτία

Αιτωλοακαρνανία

Φωκίδα

Αττική

Εύβοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έδωσε και σημαντικές οδηγίες στους πολίτες αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα προβλήματα. Αφού τους κάλεσε να είναι σε επιφυλακή, ζήτησε να δώσουν έμφαση στα εξής:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS