Χριστούγεννα με περιορισμούς: Τι θα ισχύσει για λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, εκκλησίες και μετακινήσεις

Χριστούγεννα με περιορισμούς: Τι θα ισχύσει για λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, εκκλησίες και μετακινήσεις

Με τα 1.395 χθεσινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους νεκρούς να φτάνουν τριψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση και τις ΜΕΘ να «ασφυκτιούν», κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση μέτρων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Η παράταση του lockdown που έχει δοθεί ισχύει μάλιστα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. 

Η εορταστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική φέτος, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τους κυρίους Στέλιο Πέτσα και Άδωνη Γεωργιάδη, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Η μόνη αλλαγή που έρχεται είναι η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται και η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει ηλεκτρονικά, η λεγόμενη μέθοδος click away, καθώς τα συστήματα μεταφορών πιέζονται ασφυκτικά.

Με click away θα λειτουργεί το λιανεμπόριο


Προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες κούριερ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα καταστήματα θα μπορούν να πωλούν προϊόντα με την μέθοδο του click away, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ως και την 7η Ιανουαρίου 2021. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει τα ψώνια του, να κλείσει ραντεβού και να τα παραλάβει – με την αποστολή SMS στο 13033 – έξω από το κατάστημα.

Η λύση του click away, που προκρίνεται για τη λειτουργία της αγοράς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους «μικρούς», οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ανεφάρμοστη για τους πολλούς και βάζουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από τους «μεγάλους». Ο αντίλογος βέβαια έρχεται από τις εικόνες σαν αυτή έξω από τα Harrods στη Βρετανία που θα κάνουν πραγματικότητα το 3ο κύμα της πανδημίας, με το ΕΣΥ να παραμένει στα «κόκκινα».

Τι ανοίγει από 13 Δεκεμβρίου

Από τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς όρους. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2 στο 13033. Ανοίγουν επίσης και τα ΚΤΕΟ.

Στα κομμωτήρια θα γίνεται η προσέλευση αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. 

Έξι διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων

Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, δεν μπορεί κάποιος να περάσει από το μαγαζί και να διαλέξει ένα ρούχο. Δεν επιτρέπονται ούτε οι δοκιμές ρούχων.

  • Αλλαγές ρούχων θα γίνονται μετά από επικοινωνία με το κατάστημα.
  • Οι επιστροφές χρημάτων θα γίνονται μέσω τράπεζας, βάσει στοιχείων POS.
  • Θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος για πιθανές καθυστερήσεις στα ραντεβού για παραλαβή.
  • Θα πωλούνται παιχνίδια στα βιβλιοπωλεία (μόνο με click away), αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στους υπαλλήλους που θα έχει ένα κατάστημα.
  • Χωρίς περιποίηση νυχιών στις γιορτές – Δεν επιτρέπεται ούτε στα κομμωτήρια
  • Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, υπήρξε μια συζήτηση για να ανοίξουν τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ αλλά τελικά «δεν επετεύχθη consensus για το άνοιγμα αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ούτε τα κομμωτήρια -που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους άλλες υπηρεσίες πέραν της κόμμωσης, όπως είναι μανικιούρ – πεντικιούρ ή αποτριχώσεις.


Δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα


Τα κλειστά εμπορικά κέντρα, όπως και τα μαγαζιά τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), θα παραμείνουν κλειστά. Μάλιστα, για τα εμπορικά κέντρα δεν θα υπάρχει ούτε η δυνατότητα για click away.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής των εμπορευμάτων στον δρόμο από τον πελάτη καθώς εκατοντάδες καταναλωτές θα πρέπει να προσέρχονται εντός των εμπορικών κέντρων από μια είσοδο και να δημιουργείται αναπόφευκτα συνωστισμός.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν μέχρι αυτή την ώρα εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία και των εμπορικών κέντρων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με μία ώρα παράταση

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει κανονικά και την περίοδο των εορτών, ωστόσο, με μία κάποια μεγαλύτερη ευχέρεια στο ωράριο. 

Ειδικότερα, το 21:00 – 05:00 γίνεται 22:00 – 05:00 από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Το SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις διατηρείται για την ίδια περίοδο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

  

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS