Χαμόγελο του Παιδιού: Σοκάρουν τα ετήσια στατιστικά στοιχεία - Ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται

Χαμόγελο του Παιδιού: Σοκάρουν τα ετήσια στατιστικά στοιχεία - Ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα ετήσια στατιστικά του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το 2022 και προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη, καθώς παρουσιάζουν πως ένα παιδί εξαφανίζεται ανά περίπου δύο ημέρες και ότι ο οργανισμός δέχεται μία κλήση παιδιού σε κίνδυνο το λεπτό στη γραμμή SOS 1056.


Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε ημέρα, οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου» καθημερινά διαχειρίστηκαν την περασμένη χρονιά 20 υποθέσεις παιδιών την ημέρα. Είναι παιδιά «που βίωναν σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική βία, παραμέληση ή βρισκόταν, με κάποιον άλλο τρόπο, σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και χρειάστηκε να ενημερώσουμε τις αρχές» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ψυχολόγος του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Ηρακλείου Κρήτης Φωτεινή Παπαδάτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του οργανισμού.

Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων καλούσαν περίπου 3 παιδιά την ημέρα και ζητούσαν συμβουλές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θέματα ψυχικής υγείας που τα ταλαιπωρούν και «δυστυχώς, όχι σπάνια, με σκέψεις αυτοκτονικότητας».

Ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων αυξήθηκε κατά 74% το 2022. Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 δείχνουν ότι ανά περίπου δύο ημέρες, ένα παιδί εξαφανίζεται, αγνοείται.

«Ωστόσο, σε αυτή τη συνθήκη της εξαφάνισης τα παιδιά δεν αγνοούνται μόνο, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα» τόνισε ο ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του «Χαμόγελου» Στέφανος Αλεβίζος.

Η δράση του οργανισμού, είπε, έχει δύο πλευρές, καθώς αφενός προσπαθεί να προλάβει τα παιδιά από το να εξαφανιστούν, και αφετέρου να τα προστατεύσει από κινδύνους όταν εξαφανίζεται.

Παράλληλα, το «Χαμόγελο», σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Φροντίδας και Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας Ιωάννα Λαγουμιντζή, δίνει προτεραιότητα στην επανασύνδεση των παιδιών που φιλοξενούνται στα σπίτια με τη βιολογική τους οικογένεια, όταν είναι εφικτό.

«Στις περιπτώσεις, όμως, που αυτό δεν είναι εφικτό και δεν εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, τότε η αποκατάσταση σε οικογένεια μέσω των θεσμών της τεκνοθεσίας ή της αναδοχής αποτελούν τον στόχο του εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης για κάθε παιδί. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι στα 27 χρόνια δράσης μας, 1 στα 2 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια μας, είτε επανενώθηκαν με το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε αποκαταστάθηκαν σε θετές ή ανάδοχες οικογένειες»,τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 στα 11 σπίτια φιλοξενήθηκαν συνολικά 276 παιδιά, εκ των οποίων τα 67 αποχώρησαν, σε μεγαλύτερο ποσοστό λόγω επανένωσης / επιστροφής στο οικογενειακό τους περιβάλλον (38,8%), αποκατάστασής τους μέσω τεκνοθεσίας και αναδοχής (28,3%) και ενηλικίωσης και αυτόνομης διαβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης (23,8%).

Συνολικά υποστηρίχθηκαν 72.501 παιδιά και οικογένειες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έγινε από τον πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο και 12 στελέχη του επιστημονικού προσωπικού παρουσιάστηκε ο απλογισμός έργου για το 2022.

«Το 2022, υποστηρίξαμε, εξειδικευμένα και ολιστικά, 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμούς του κράτους, καταγράφοντας μία αύξηση 41% στα παιδιά που στηρίξαμε το 2021. Διαχειριστήκαμε 197.548 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, 1 κλήση το λεπτό, με μέσο χρόνο αναμονής, μόνο 12 δευτερόλεπτα», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Για τα οικονομικά στοιχεία

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και σε οικονομικά στοιχεία ανά έτος. Όπως είπε, «Στην υπηρεσία των παιδιών βρίσκονται:

1.Μία εξειδικευμένη ομάδα 464 επαγγελματιών επιστημόνων εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, με ετήσιο κόστος μισθοδοσίας: 10.113.541€,
2.14 Σπίτια Φροντίδας και Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας με ετήσιο κόστος λογαριασμών ΔΕΚΟ: 131.360€ (ΔΕΗ, ύδρευση),
3.137 Εξειδικευμένα οχήματα που περιλαμβάνουν Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Κινητά Πολυϊατρεία, Οχήματα Άμεσης Επέμβασης, Επιχειρησιακές Μονάδες για την αναζήτηση αγνοούμενων παιδιών, Ιατρικές Μονάδες Παιδιατρικής Κατ Οίκον Νοσηλείας, Λεωφορεία, Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για παιδιά, Φορτηγά, Φορτηγά ψυγεία με ετήσιο κόστος κίνησης: 211.758€.
Αναλυτικά στοιχεία για τις δράσεις του «Χαμόγελου» το 2022
Ο Οργανισμός παρουσίασε συνολικά στατιστικά στοιχεία για το 2022

Ειδικότερα, μια ομάδα 464 επαγγελματιών επιστημόνων εργαζομένων, στήριξε σε όλη την Ελλάδα 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, καταγράφοντας 41% αύξηση σε σχέση με το 2021.

  • 197.548 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού / 1 κλήση ανά 2 λεπτά / 12 sec μέσος χρόνος αναμονής.
  • 40.735 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Βίας.
  • 1.515 παιδιά και 167 ενήλικες υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στον τομέα της Εξαφάνισης
  • 13.686 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Υγείας
  • 16.565 παιδιά και οι οικογένειές τους υποστηρίχθηκαν που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες Φτώχειας
  • Αύξηση 174% στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/ κηδεμόνων που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης για την
  • Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό
  • Αύξηση 74% στον αριθμό των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων
  • Αύξηση 106% στον αριθμό περιστατικών των εξαφανίσεων ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα
  • Αύξηση 66% στον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής.
  • 1 στα 2 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του Οργανισμού έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, της αναδοχής ή τεκνοθεσίας.

Επίσης, 276 παιδιά θύματα βίας φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια του Οργανισμού, εκ των οποίων τα 67 αποκαταστάθηκαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ