Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα - Ακόµα και πάνω από 1.000 ευρώ το κόστος των ακτοπλοϊκών για 4µελή οικογένεια

Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα - Ακόµα και πάνω από 1.000 ευρώ το κόστος των ακτοπλοϊκών για 4µελή οικογένεια

Με πολύ μεγάλες πληρότητες φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για τα νησιά, με τους αδειούχους του Ιουλίου να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για να πάνε διακοπές.

Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί (Πέμπτη 11/7), η κίνηση είναι αυξημένη, με τα πλοία που φεύγουν για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να σαλπάρουν με υψηλές πληρότητες.

Ενδεικτικά, το πρωινό καράβι για Πάρο, Νάξο και Ίο αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά με πληρότητα 75% και 50% για τα ΙΧ, με πολλές παρέες να επιλέγουν την Πάρο για ολιγοήμερες διακοπές.

Ακτοπλοϊκά: Οι τιμές για 4μελη οικογένεια για Πάρο, Ηράκλειο, Ρόδο

Η ακρίβεια «ψαλιδίζει» τις διακοπές των Ελλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, «κόβουν» από παντού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης.

«Φωτιά» έχουν πάρει τα πακέτα διακοπών, με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται ως εξής:

+19,7% αεροπορικά εισιτήρια

+12,7% πακέτο διακοπών

+12% ξενοδοχεία

«Όταν πηγαίνουν πολλά άτομα μαζί κάπου αυτό προφανώς διαφοροποιεί τις τιμές. Οι μικρότερες ηλικίες έχουν διαφορετικούς τρόπους διακοπών και διαφορετικές ανάγκες και προσέγγιση. Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο όπως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον Αύγουστο» είπε για το κόστος των διακοπών o Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

Και συνέχισε: «Είναι καλή εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές. Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά. Σε όχι δημοφιλείς προορισμούς είναι καλύτερα. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι πιο ακριβά. Πολλοί επιλέγουν και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης υπάρχει μία στροφή και στα εξοχικά».

ΙΕΛΚΑ: Ένας στους δύο δεν θα κάνει φέτος διακοπές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών σε αγορές και διακοπές. Οι καταναλωτές κόβουν ακόμη και τις αγορές τροφίμων, έχοντας παράλληλα ως κριτήριο το κόστος του προϊόντος.

Επιπλέον μόνο 1 στους 2 θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι 2024 λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή και όσοι κάνουν, δηλώνουν ότι θα είναι πιο περιορισμένες και με μειωμένες δαπάνες.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Τιμές για 4μελη οικογένεια με 2 ενήλικες, 2 παιδιά (έκπτωση 50%) και 1 ΙΧ

Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023 : 464 €

2024 : 534 € +15,1%

Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο) :
2023 : 488 €

2024 : 564 € +15,6%

Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – τετράκλινη καμπίνα):
2023: 924 €

2024: 1.019 € +10,3%

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ