Φωτιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία – Εντολή εκκένωσης για το Καλλιάνι - Μάχη στο Νεοχώρι - Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Φωτιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία – Εντολή εκκένωσης για το Καλλιάνι - Μάχη στο Νεοχώρι - Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Ολοένα και αυξάνονται οι αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Πελοπόννησο. Στα σημεία που έχουν φουντώσει οι φωτιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέριες με στόχο να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις στην Εύβοια
Τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί αναζωπυρώσεις και δη αρκετά επικίνδυνες σε Αγριοβότανο, Ελληνικά, Άγιο Νικόλαο, Ψαροπούλι και Βασιλικά. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες δείχνουν να ανησυχούν και για τα μικρότερα μέτωπα σε Παναγία Ντινιούς, οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, Γαλατσάδες, Αβγαριά και Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίνεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται «Τελέθριο» γιατί από ‘κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Εκατοντάδες στρατιώτες από τον Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Ξανά στις φλόγες η Γορτυνία
Οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία δεν έχουν τέλος. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Λιβαδάκι σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για την εκκένωση του χωριού Καλλιάνι.

Έφτασε στο Νεοχώρι η φωτιά
Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία με την φωτιά που προέκυψε έπειτα από την αναζωπύρωση στην Γορτυνία να έχει φτάσει πια προς το χωριό Νεοχώρι.

Η φωτιά μαίνεται κοντά στο σημείο όπου υπήρξε η αναζωπύρωση νωρίτερα και έχει φτάσει ήδη δίπλα στον δρόμο του χωριού.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και ήδη δέντρα έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Στο σημείο δεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αρκαδία
Οι περιοχές Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι απειλούνται επικίνδυνα ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση των χωριών Οχθια και Αετοράχη.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Δημιουργούνται αντιπυρηνικές ζώνες
Θέλοντας να βάλουν ένα φρένο στην εξάπλωση της φωτιάς, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί προληπτικά έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του Δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Λακωνία επιχειρούν οι εξής δυνάμεις:

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί 1 Ε/Π. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.


Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Α/Φ από Σουηδία καθώς και 12 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από Σερβία, 2 Ε/Π από Ελβετία και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και έχουν διατεθεί 2 Α/Φ από Κύπρο. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν διατεθεί δυνάμεις μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων.

Στα περισσότερα μέτωπα όλων των πυρκαγιών της Επικράτειας, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS