Φωτιά σε Τατόι και Βαρυμπόμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα της Πυροσβεστικής - Γιατί κάηκαν 100.000 στρέμματα δάσους

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε κατά τον περσινό Αύγουστο στο Τατόι και τη Βαρυμπόμπη με την πυροσβεστική να δίνει μάχη σώμα με σώμα είχε ως αποτέλεσμα να καούν 100.000 στρέμματα δάσους.

Τα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα το πόρισμα το οποίο μετρά 42 σελίδες. Σύμφωνα λοιπόν, με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η φωτιά προκλήθηκε εξαιτίας του μη καθαρισμού στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ.

Ο πυλώνας υψηλής τάσης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη. Η φωτιά οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Από τις αυτοψίες στην περιοχή, την πορεία της πυρκαγιάς και τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της φωτιάς εντοπίστηκε κάτω από τον πυλώνα υψηλής τάσης (150ΚV) με ονομασία ΧΑ 44.

Η δασική έκταση όπου ξέσπασε η φωτιά είναι μέσα στο πευκοδάσος.

Στον συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τα Νέα. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου και η υγρασία μικρότερη του 20%.

Ο πυλώνας ΧΑ 44 είχε ύψος περίπου 25 μέτρων και τα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν ήταν κοντά στους αγωγούς, ούτε πλησίαζαν αυτούς, ούτε υπήρχε υψηλή βλάστηση.

Έτσι, οι πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αιτία της πρόκλησης των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων ήταν ο μη επαρκής καθορισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις, οι υπερτάσεις κτλ.

Τέλος, αναφορικά με το πόρισμα, αποκλείεται το ενδεχόμενο της σύμπτωσης, να είχε δηλαδή προκληθεί από κάποιον άλλο λόγο πυρκαγιά στο ίδιο σημείο που προκάλεσε την καταστροφή του μονωτήρα και τα ηλεκτρικά τόξα.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS