«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πώς προχωρούν οι εργασίες και οι πληρωμές για όσους εγκρίνονται -Τα 100 «SOS»

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πώς προχωρούν οι εργασίες και οι πληρωμές για όσους εγκρίνονται -Τα 100 «SOS»

Μια «χάρτα» οδηγιών για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ, στο εξής, θα εστιάσει στο επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για το οποίο έχουν «κλειδώσει» οι ημερομηνίες που θα προκηρυχθεί. Παρά ταύτα, σε αυτή τη φάση προηγείται η έναρξη των εργασιών για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κατά την τελευταία προκήρυξη.

Από τις 100 ερωταπαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα του ΥΠΕΝ προκύπτουν τα εξής βασικά σημεία για τον τρέχοντα κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:

  • Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες.

Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου).
Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.
Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτών καθώς και η υποβολή δαπανών διαφορετικών από αυτές που περιγράφονται στην αίτηση. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα ανώτατα όρια ανά υποκατηγορία παρέμβασης που ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, χάνει το δικαίωμα των ωφελημάτων του Προγράμματος, δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση με άλλον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω της υπαγωγής της κατοικίας στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος (π.χ. να διατηρήσει το έργο για τουλάχιστον τρία έτη από την τελική εκταμίευση του δανείου ή/και της επιχορήγησης από το πρόγραμμα της «άμεσης ενίσχυσης»).
Ολόκληρη η λίστα των 100 ερωτήσεων και απαντήσεων για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (*για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι οδηγίες ξεκινούν από τη σελίδα 33):

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

  

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS