ΕΟΔΥ: Τρία «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τα δύο παιδιά είναι ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών και το τρίτο 18 μηνών

Τρία παιδάκια, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για «πιθανά κρούσματα» της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών, έχουν ήδη ελεγχθεί εργαστηριακώς στη χώρα μας και δεν πληρούσαν τα κριτήρια της νόσου.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, σήμερα, Πέμπτη 12 Μαϊου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας(ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, η σχετική επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη χώρα μας και την συγκεκριμένη νόσο, έχει ως εξής:

«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS