Εμβολιασμοί: Έτοιμοι για «τσίμπημα» και οι 12-15 ετών - Πρεμιέρα για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς

Εμβολιασμοί: Έτοιμοι για «τσίμπημα» και οι 12-15 ετών - Πρεμιέρα για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς

Από σήμερα το πρωί οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και για αυθημερόν εμβολιασμό.Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των εμβολιασμώνστη χώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τη Δευτέρα από τη Μεσσηνία το άνοιγμα της πλατφόρμας για παιδιά από 12 ετών και πάνω, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά.

«Προσβλέπουμε ότι θα μπουμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό και τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο», ανέφερε σε γενικότερο πλαίσιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Στο κάδρο» οι έφηβοι

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο χειμώνα με κλειστά σχολεία, η Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έγκριση του εμβολισμού για τους έφηβους 15-17 ετών, έβαλε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών. Για μικρότερες ηλικίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση καθώς το εμβόλιο της Pfizer είναι εγκεκριμένο για 12 ετών κι άνω, ενώ αντίστοιχη έγκριση αναμένεται να λάβει και το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τα εμβόλια των εφήβων είναι ήδη ανοιχτή από την Πέμπτη. Η πλατφόρμα κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων μπορεί να κλειστεί από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσκόμιση στοιχείων ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα και του παιδιού. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, τεχνολογίας mRNA που διαθέτει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

Ως προς τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι και αυτό που θα χορηγείται στους εφήβους, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε, παράλληλα, πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, και επίκεινται σχετικές ανακοινώσεις. Ανοιχτό παραμένει το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους ειδικούς και με προτεραιότητα τη δια ζώσης εκπαίδευση από την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας. Οι συζητήσεις του υπουργείου Παιδείας με τους επιστημονες θα κορυφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα.

Κατ'οίκον και αυθημερόν εμβολιασμοί από αύριο

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό. Ακόμη, τόνισε πως επίσης αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα για συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επίσης, έκανε μία σημαντική υπενθύμιση αναφέροντας πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS