Εμβολιασμοί: Το πρόγραμμα ανά ηλικία -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Εμβολιασμοί: Το πρόγραμμα ανά ηλικία -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα.

Ηδη, έχει ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο εμβολιασμών στη χώρα και πλέον σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και για δύο ακόμη ηλικιακές ομάδες πολιτών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών που βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Επίσης, σημείωσε ότι με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προανήγγειλε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πώς θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ, ωστόσο θα ανακοινωθεί πώς θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα αν δεν έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Εμβολιασμοί: Οι ευπαθείς ομάδες που θα πάρουν σειρά για τα εμβόλια

Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτοί είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Ποιοι ακολουθούν στην σειρά για τον εμβολιασμό

Ακολούθως, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τις ηλικιακές κατηγορίες 70-74 ετών και στη συνέχεια για τα άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Επίσης, σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κτλ). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.

Μετά τον Απρίλιο διαθέσιμα τα εμβόλια στα φαρμακεία

Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε εξάλλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον τύπο των εμβολίων θα μπουν στη διαδικασία φαρμακεία και ιδιώτες γιατροί, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τον Απρίλιο. Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι στη χώρα μας έχουν καταγράφει συνολικά έξι σοβαρές παρενέργειες. Έκανε επίσης γνωστό ότι από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν κολλήσει τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS