Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά – Τα τελευταία βήματα πριν την ανακοίνωση των ποινών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά – Τα τελευταία βήματα πριν την ανακοίνωση των ποινών

Μακρά αναμένεται να είναι η διαδικασία και σήμερα στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Χθες το δικαστήριο δεν πρόλαβε να ανακοινώσει ποινές καθώς ακούστηκαν τα αιτήματα των κατηγορούμενων της εγκληματικής οργάνωσης για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, σε μία διαδικασία όπου δεν έλειψε η ένταση.

Τι αναμένεται να γίνει σήμερα στο δικαστήριο

Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία όπου θα συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά και θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων βουλευτών. Ακολούθως αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά και το επόμενο βήμα θα είναι να συζητήσει το δικαστήριο επί των ποινών. Τελευταίο βήμα στην διαδικασία θα είναι η εισήγηση της εισαγγελέας για το ύψος των ποινών και η ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το σενάριο να μην ανακοινωθούν και σήμερα οι ποινές, αλλά αυτό να γίνει την Δευτέρα, τόσο για το ύψος των ποινών, όσο και για το ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Ενταση λόγω της πρότασης να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά

Χθες, η εισαγγελέας ζήτησε αρχικά να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Εξαίρεσε μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι είχαν αιτηθεί συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα, με την πρότασή της να προκαλεί ένταση στο δικαστήριο. Η κ. Οικονόμου απάντησε πως θα ήταν αντιφατικό να δοθούν ελαφρυντικά για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους από την στιγμή που κατηγορούνται για τόσο σοβαρά αδικήματα, με το δικαστήριο να διακόπτει την συνεδρίαση καθώς οι συνήγοροι των υπολοίπων κατηγορούμενων ήθελαν να υποβάλουν την ίδια αίτηση με τους τρεις που είχαν εξαιρεθεί.

Οταν επανήλθε, η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου για συγκεκριμένους ενόχους, που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα ή και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όχι όμως για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Παπάς, Γερμενής, Ματθαιόπουλος), καθώς και άλλους κατηγορούμενος, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε:

Ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο για όλους όσοι έχουν ενοχή για πλημμέλημα.

Να δοθεί ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παραμένει σε ετοιμότητα για το σχέδιο σύλληψης μόλις ανακοινωθούν οι ποινές και κριθεί ποιοι θα μεταφερθούν στις φυλακές. Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράρια τους, τις συνήθειες τους και τα δρομολόγια τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα της ΠΟΑΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν η αστυνομία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να συλλάβει, εφόσον χρειαστεί τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαλάσκας είπε «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους Χρυσαυγίτες. Με το πού θα δοθεί εντολή οι αστυνομικοί θα είναι στο διπλανό τοίχο».

Μάλιστα πρόσθεσε πως εφόσον καταδικαστούν, οι αστυνομικοί όταν τους εντοπίσουν, θα τους περάσουν χειροπέδες προκειμένου να τους οδηγήσουν στη φυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε όμως πως στην περίπτωση που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντισταθούν, τότε θα γίνει βίαιη προσαγωγή.

Σε ερώτηση σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και αν θα δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα, ο κ. Μπαλάσκας δεν απάντησε, καθώς τόνισε πως η δουλειά της αστυνομίας σταματάει από τη στιγμή που θα τους μεταφέρουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS