Αγρότες: Κρίσιμη σύσκεψη για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων -Προς συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αγρότες: Κρίσιμη σύσκεψη για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων -Προς συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι αγρότες παρουσιάζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και απειλούν με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και τρακτέρ στο Σύνταγμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με εκπροσώπους τους στα μπλόκα.

Το μεσημέρι, εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα δίνουν ραντεβού στη Λάρισα για να συζητήσουν την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στα πλαίσια της μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Πριν από τη σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα συλλαλητήριο, ενώ στα Τρίκαλα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, με την προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Κολυμβητήριο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ήδη συζητούν αν θα κατεβούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Από τη πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις.

Δεν αποκλείει συνάντηση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για το αν σκοπεύει να συναντηθεί με τους αγρότες από τα μπλόκα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους. Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους. Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από τη πλευρά της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ότι «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας».

Μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει πως τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και προέχουν τα νερά της Κάρλας, το οποίο «είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις». Οι αγρότες θέλουν να πιέσουν την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Από τη πλευρά του ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, είπε ότι «ια δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού» και ότι «θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Μπλόκα αγροτών σε νευραλγικά σημεία της χώρας

Οι αγρότες εδώ και δέκα ημέρες έχουν στήσει και ενισχύουν καθημερινά τα μπλόκα σε νευραλγικά σημεία της χώρας. Στη Καλαμάτα, 100 αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στη κεντρική πλατεία και αγρότες έκαψαν σανό στην είσοδο της πόλης.

Νέα αγροτικά μπλόκα σημειώθηκαν και το Σαββατοκύριακο στον κόμβο Στρυμωνικού στις Σέρρες, στην Ερμίτσα Αγρινίου, στο Αίγιο, στον κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν και οι παραγωγοί της Ζακύνθου.

Για να πιέσουν τη κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέταξαν χθες τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στη Φλώρινα.

Οι Αρχές μπλόκαραν χθες τη μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών από τη Χαλκιδική με 35 τρακτέρ και αργά το απόγευμα οι αγρότες επέστρεψαν στα Νέα Μουδανιά.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν αποκλείουν στη σημερινή σύσκεψη στη Λάρισα να αποφασίσουν πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών και δρόμων. Επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να «κατέβουν» στην Αθήνα φτάνοντας μέχρι και στο Μαξίμου, διατηρώντας σκληρή στάση απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο τα τρακτέρ
Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη πάνω σε τρακτέρ στο αγροτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ειρωνεία της για τη χθεσινή μου φωτογραφία πάνω σε τρακτέρ. Δεν χρειάζομαι τον κ. Γκρίνμπεργκ και τις σκηνοθετημένες πόζες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχολίασε: «Ο τελευταίος τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ, όταν έγινε πρωθυπουργός, έβαλε φόρους στους αγρότες».

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για εμπαιγμό των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες, είναι "ψίχουλα" μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα τους».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ