Υπόσχεση Μητσοτάκη στους αγρότες για άμεσες παρεμβάσεις - Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ και το βλέμμα στην «Agrotica»
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Υπόσχεση Μητσοτάκη στους αγρότες για άμεσες παρεμβάσεις - Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ και το βλέμμα στην «Agrotica»

Κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις δρόμων στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Βλέποντας αυτή την εικόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει ο ίδιος μπροστά και να δεσμευθεί για νέα μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημα τους και θα ανακουφίσουν τους πληγέντες στη Θεσσαλία. Εξ ου και χθες συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και δεσμεύτηκε για δύο νέες παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά το κόστος ενέργειας «το οποίο θέλουμε να μειώσουμε περισσότερο», όπως είπε. Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος κίνησης για το οποίο εξετάζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ για περίπου 300 χιλιάδες αγρότες, όπως έγινε και το 2023.

Ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να πάρει πάνω του και τον διάλογο με τους αγρότες το επόμενο διάστημα. «Θα συζητάμε και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά», καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους ενίσχυσης του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους αγρότες, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό μέχρι σήμερα.

Όπως έχουν διαμηνύσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τους δρόμους. Η σημερινή (1/2) μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους με το βλέμμα τους να είναι στραμμένο στη Θεσσαλονίκη, καθώς ανοίγει τις πύλες της η 30η διεθνή έκθεση AGROTICA.

Το απόγευμα της Τετάρτης, αγρότες από τη Λάρισα και την υπόλοιπη Θεσσαλία έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Μπλόκο σημειώθηκε, επίσης, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Σκάλας Αταλάντης. Προηγουμένως, η αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αταλάντης για να αποτρέψει την κίνηση των τρακτέρ των αγροτών. Παρακάμπτοντας τους αστυνομικούς, οι αγρότες κατάφεραν να φτάσουν στην Εθνική Οδό, όπου βρίσκονταν περισσότερα από 50 τρακτέρ και 70 άτομα.

Σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα, προχώρησαν επίσης το μεσημέρι αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου.

Από τους δρόμους της πόλης της Πάτρας πέρασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας. Έφτασαν στο κτίριο της περιφέρειας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού που παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστή και στα δύο ρεύματα. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Άστρους και στην πόλη της Αμαλιάδας.

Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής προχώρησαν για δεύτερη μέρα στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών στο ύψος του κόμβου Πορταριάς. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους διακόπτοντας την κυκλοφορία από τις 18:00 έως τις 20:00 το απόγευμα της Τετάρτης (31/1).

Στην Καρδίτσα περίπου στις 6.45 το απόγευμα το κομβόι των τρακτέρ και των άλλων οχημάτων εισήλθε στην Καρδίτσα και κινήθηκε κορνάροντας και μαρσάροντας τις μηχανές τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι αγρότες ακινητοποίησαν για λίγα λεπτά τα οχήματά τους.

Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Οι αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα εγκαίνια παράδοσης του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία». Ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα των αγροτών και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να μην πάμε να γίνουμε γκαρσόνια ή στη Γερμανία», είπαν οι αγρότες για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε Γερμανία θα πάτε. Για μας ο πρωτογενής τομέας είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι θα κάνουμε και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και της ηλεκτρικής ενεργείας».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες, στο μέτρο του εφικτού με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ.

«Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου, τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι προς όλες τις κατευθύνσεις: «Είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη».

Οι θέσεις των κομμάτων

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κοστολογημένες προτάσεις στα προβλήματα των αγροτών όπως τόνισε η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου».

«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Σταρακά.

«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θέλετε να κλείσετε κάτι; Κλείστε το Μέγαρο Μαξίμου να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργός μέχρι να δοθεί λύση», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ