Νέο Mazda CX-60  ... τεχνολογία και δύναμη [test]

Νέο Mazda CX-60 ... τεχνολογία και δύναμη [test]

Το εντελώς νέο Mazda CX-60 αντιπροσωπεύει δύο πρωτιές για την Mazda: Κατά πρώτο, παρουσιάζει την πρώτη plug-in πλήρως υβριδική τεχνολογία της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά των SUV. Επίσης διαθέτει έναν ολοκαίνουργιο εξακύλινδρο εν σειρά e-Skyactiv D 3,3 λίτρων κινητήρα ντίζελ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΚΑΜΑΣ

Επεκτείνοντας τη σειρά SUV της Mazda, το νέο CX-60 είναι το πρώτο από τα δύο νέα μοντέλα της ομάδας «Large Products» της εταιρείας. 


ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Επιδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας, σε μια προσέγγιση πολλαπλών λύσεων για βιώσιμη κινητικότητα, και την φιλοσοφία της σωστής λύσης τη σωστή στιγμή’, το νέο CX-60 φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες της κατηγορίας σε ότι αφορά τις περισσότερες επιλογές μοντέλων SUV, καθώς συνδυάζει τις πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές επιδόσεις με την οδηγική ευχαρίστηση. 


ΠΛΗΡΕΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ

Διαθέτοντας το πρώτο plug-in πλήρες υβριδικό σύστημα κίνησης της εταιρείας, το νέο κορυφαίο μοντέλο της ,  CX-60 PHEV, αντιπροσωπεύει όλα όσα ενσωματώνει τα τελευταία 100 χρόνια η Mazda στο DNA της, από την ξεχωριστή εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, μέχρι την υποδειγματική ιαπωνική κατασκευή, τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στις ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες, και τα εξελιγμένα παγκοσμίως συστήματα κίνησης.

16716489242343175390520110798374
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΥΛ

Η δύναμη του όμορφου και δυναμικού στυλ του νέου CX-60 μεταδίδει την ευφυΐα και την κομψότητα των τελευταίων εξελίξεων στη σχεδίαση Kodo συνυφασμένη με τη εντυπωσιακή αρχιτεκτονική SUV με τον  κινητήρα τοποθετημένο μπροστά και κίνηση στους πίσω τροχούς.


ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

Η κομψή, πολύ καλής ποιότητας εσωτερική σχεδίαση συνδυάζει διαφορετικά υλικά και υφές, όπως ξύλο σφένδαμου, δέρμα nappa, μοναδικής κατεργασίας ιαπωνικά υφάσματα, λεπτομέρειες χρωμίου και εμφανείς ραφές στον πίνακα οργάνων.

Οι ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες έχουν αναθεωρηθεί και βελτιωθεί, με στόχο τη μεγιστοποίηση της οδηγικής εμπειρίας Jinba-Ittai και, περισσότερο από ποτέ, να καλύψουν τις προσωπικές ανάγκες του οδηγού. Το πρωτοποριακό Mazda Driver Personalization System θα αναγνωρίσει τον επιβάτη στο κάθισμα του οδηγού, και θα προσαρμόσει αυτόματα το περιβάλλον – τη θέση του καθίσματος, το τιμόνι, τους καθρέφτες, το HUD, ακόμη και τις ρυθμίσεις του ήχου και του συστήματος του κλιματισμού – ώστε να ταιριάζει στο σωματότυπο του πελάτη, καθώς και στις προσωπικές του προτιμήσεις.

16716901281938838621129458803144


ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το Mazda CX-60 PHEV πρωτοστατεί στην ευρωπαϊκή εισαγωγή plug-in υβριδικών μοντέλων χάρη στο σύστημα κίνησης που συνδυάζει έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2.5 άμεσου ψεκασμού, με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 129 kW και 355V, και μία μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας 17,8 kWh. 
Αυτός ο συνδυασμός κινητήρα εσωτερικής καύσεως και ηλεκτροκινητήρα αποδίδει συνδυαστική ισχύ 327 PS/241 kW και άφθονη ροπή 500 Nm, καθιστώντας το συγκεκριμένο μοντέλο, το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda. Το νέο CX-60 PHEV προσφέρει απίστευτα εντυπωσιακές επιδόσεις, επιταχύνοντας από 0-100 km/h σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή).


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 

Ειδικά , και κυρίως όταν κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, το νέο Mazda PHEV επιτυγχάνει εξαιρετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η συνδυασμένη κατανάλωση βάσει WLTP, είναι μόλις 1,5 l/100 km και οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 WLTP μόνο 33 g/km. Ουσιαστικά το νέο CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει 63 km ηλεκτροκίνητης οδήγησης με ταχύτητα μέχρι 100 km/h, ενώ χαμηλή εμφανίζεται και η κατανάλωση του κινητήρα των 2.5 λίτρων, χωρίς την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα.


ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ

Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο αμάξωμα, εξασφαλίζει στο νέο Mazda CX-60 PHEV ένα ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα μόνιμο σύστημα τετρακίνησης που κατανέμει τη ροπή μεταξύ των αξόνων, δίνει στο αυτοκίνητο κορυφαία χαρακτηριστικά οδικής συμπεριφοράς αντίστοιχα με τα καλύτερα μοντέλα της premium κατηγορίας.

16717027961757560011469201359941


ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 

Εξελιγμένοι με γνώμονα τη φιλοσοφία του «σωστού μεγέθους» που απαιτεί βελτιστοποιημένο κυβισμό για βελτιωμένη αποδοτικότητα καυσίμου και ισχύος, είναι επίσης και οι νέας γενιάς, εξακύλινδροι σε σειρά straight-six, diesel κινητήρες e-Skyactiv D 3,3 λίτρων με δύο διαφορετικές τιμές ισχύος – 200 και 254 PS. Διαθέτοντας το M Hybrid Boost - το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V της Mazda - συνδυάζουν υψηλή απόδοση με εξαιρετική οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων.


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Ο κινητήρας e-Skyactiv D με τη μικρότερη ισχύ αποδίδει 200 PS/147 kW στις 3000-4200 σαλ. και μέγιστη ροπή 450 Nm στις 1400-3000σαλ.. Σε συνδυασμό με τη ροπή των 153 Nm που είναι διαθέσιμη από τον ηλεκτροκινητήρα του συστήματος M Hybrid Boost, το CX-60 επιτυγχάνει επιτάχυνση από τα 0-100 km/h σε 8,4 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα που φτάνει τα 212 km/h. Παρά την εντυπωσιακή αυτή απόδοση, το CX-60 των 200 PS εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικό επιτυγχάνοντας μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 4,7 l/100km ενώ οι εκπομπές του CO2 είναι μόλις 123 g/km.


Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

Αποδίδοντας 254 PS/187 kW στις 3750 σ.α.λ., ο πιο ισχυρός κινητήρας εμφανίζει μέγιστη ροπή 550 Nm στις 1500-2400 σ.α.λ. χρειάζεται μόλις  7,4 δευτερόλεπτα για τα 0-100χλμ., και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 219 km/h. Η μέση κατανάλωση είναι 4,9 l/100 km και οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 137g/km.

Επίσης ένας 6κύλινδρος σε σειρά «straight-six» κινητήρας βενζίνης 3.0 λίτρων e-Skyactiv X αναμένεται στη γκάμα των επιλογών για το νέο CX-60.


ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΟΚΤΩ ΣΧΕΣΕΩΝ

Και οι τρεις κινητήρες συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και το σύστημα i-Activ All-Wheel Drive της Mazda. Ο κινητήρας diesel e-Skyactiv D και ο βενζινοκινητήρας e-Skyactiv X, μπορούν επίσης να εξοπλιστούν και με σύστημα μετάδοσης μόνον στους πίσω τροχούς. Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης (συν το πρόγραμμα EV για το PHEV) που εξασφαλίζουν ιδανικό βαθμό ελέγχου και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

2022 mazdastories personlisation 1x1 additionalsocialimage 02


ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το ολοκαίνουργιο Mazda CX-60 βασίζεται στην Κλιμακωτή Αρχιτεκτονική Πολλαπλών Λύσεων Skyactiv της Mazda, η οποία διαθέτει πολυάριθμες βελτιώσεις που προσφέρουν δυναμική οδήγηση. Υιοθετώντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Mazda, αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν την ακαμψία του αμαξώματος που διασφαλίζει ότι ο οδηγός μπορεί να αισθανθεί άμεσα την απόκριση του αυτοκινήτου, καθίσματα που διευκολύνουν κάθε επιβάτη να διατηρεί την ισορροπία του κατά την κίνηση, ανάρτηση που σταθεροποιεί τη θέση του οχήματος κατά την οδήγηση, και το -αποκλειστικό για τη Mazda- σύστημα ελέγχου θέσης του οχήματος - Kinematic Posture Control (KPC) που σταθεροποιεί το όχημα, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και κατά την οδήγηση με υψηλή ταχύτητα ή μεγάλες δυνάμεις G. Μια ολοκληρωμένη σειρά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού i-Activsense διασφαλίζει το μέγιστο βαθμό ενεργητικής ασφάλειας στοχεύοντας στην κατάκτηση της κορυφαίας βαθμολογίας των 5 αστέρων από τον οργανισμό ασφαλείας Euro NCAP. 


ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Αρκετές νέες τεχνολογίες κάνουν το ντεμπούτο τους στο Mazda CX-60: Ορατότητα See-Through - μια οθόνη 360 μοιρών επόμενης γενιάς με βελτιωμένο οπτικό πεδίο σε χαμηλές ταχύτητες. Υποβοήθηση κατάβασης (Hill Descent Control / HDC), που βοηθά στην ασφαλή κατάβαση σε απότομες κατηφόρες με ολισθηρό ή ανώμαλο οδόστρωμα. Cruise Control (i-ACC), το οποίο διαθέτει πλέον και λειτουργία αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας (Traffic Sign Recognition), και σύστημα Προειδοποίησης Εξόδου Οχήματος (Vehicle Exit Warning / BSM) με αναγνώριση οχημάτων που πλησιάζουν από πίσω.


ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Τα στοιχεία της εξωτερικής σχεδίασης συνοψίζονται ως εξής:
•          Τελευταίες εξελίξεις στη σχεδίαση Kodo συνυφασμένες με τη στιβαρότητα της επιβλητικής εμφάνισης της αρχιτεκτονικής ενός SUV με κινητήρα εμπρός και κίνηση στους πίσω τροχούς
•          Έντονες γραμμές του εμπρός μέρους και έντονα κεκλιμένο  πίσω μέρος, που δημιουργούν μία εντυπωσιακή και δυναμική εμφάνιση του αμαξώματος
•          Νέα και πιο επιθετική μπροστινή μάσκα, με τη χαρακτηριστική πτέρυγα, με φωτιστική υπογραφή και κάθετη σχεδίαση εμπρός φωτιστικών σωμάτων.
•          Νέο χαρακτηριστικό χρώμα αμαξώματος Rhodium White 
•          Επιλογή ζαντών αλουμινίου 18 ή 20 ιντσών.

16716490897532893525784907391031


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΟΝΣΟΛΑ

Τα στοιχεία που διακρίνουν την εσωτερική σχεδίαση είναι:
•          Γενικά το εσωτερικό του νέου CX-60, εκφράζει τη δύναμη της αρχιτεκτονικής ενός SUV με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω 
•          Ο φαρδύς πίνακας οργάνων που ξεχωρίζει από τις συνεχείς γραμμές του, που περνούν από τους πλευρικούς αεραγωγούς στην επένδυση της πόρτας, τονίζοντας έτσι την ευρυχωρία του εσωτερικού
•          Το εντυπωσιακό σχήμα της κεντρικής κονσόλας διαπερνά τον χώρο της καμπίνας από μπροστά προς τα πίσω
•          Η εξαιρετικά εργονομική, φυσική και με υποδειγματική πλευρική στήριξη, θέση οδήγησης. Ρύθμιση ύψους καθίσματος χωρίς αλλαγή στάσης του επιβάτη, τιμόνι με δυνατότητα ρύθμισης κλίσης 45 mm, και 70 mm απόστασης
•          Το νέο  σύστημα εξατομίκευσης οδηγού που αναγνωρίζει τον οδηγό και προσαρμόζει αυτόματα τη θέση του καθίσματος, το τιμόνι, τους καθρέφτες, το HUD, ακόμα και τις ρυθμίσεις του ήχου και του κλιματισμού
•          Το HMI (Human Machine Interface) διαθέτει έναν πλήρη πίνακα οργάνων με οθόνη TFT-LCD, ένα μεγάλο πάνελ Head-up Display (HUD) και μια κεντρική οθόνη infotainment των 12,3 ιντσών.


ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ


•          Οι διαστάσεις του CX-60 είναι 4745 mm μήκος, 1890 mm πλάτος, 1680 mm ύψος, και 2870 mm μεταξόνιο 
•          Το πλάτος στο ύψος των ώμων εμπρός είναι 1,504 mm (44 mm περισσότερο από το CX-5), και 1,441 mm για τους πίσω επιβάτες (50 mm περισσότερο από το CX-5)
•          Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 570 λίτρα, που φτάνει έως τα 1.148 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, και τα 1.726 εάν φορτωθεί μέχρι την οροφή. 


ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΘΟΡΥΒΟΥ


•          Το σύστημα Mazda Harmonic Acoustics ενσωματώνει μία νέα τεχνολογία, εξαλείφει το θόρυβο που εκπέμπεται από κάθε ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου  όπως είναι τα CDs – για πρώτη φορά σε εργοστασιακό ηχοσύστημα αυτοκινήτου. 
•          Ηχοσύστημα της Bose με 12 ηχεία και ειδικό επεξεργαστή σήματος SoundStage, και τεχνολογία BassMatch, Centrepoint 2 Surround και τεχνολογία περιορισμού του θορύβου Audio Pilot 2. 


ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 


•          Υπάρχουν τέσσερεις επιλογές εκδόσεων: Prime-line βασική, Exclusive-line μεσαία, και Takumi και Homura υψηλές εκδόσεις. 
•          όλες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν διζωνικό κλιματισμό, έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής TFT 12ιντσών, DAB radio, Bluetooth, Ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, δορυφορική πλοήγηση, και cruise control.
•          Οι μεσαίες και υψηλές εκδόσεις μπορούν να εξοπλιστούν με πακέτα διαφορετικών επιλογών: Υποβοήθηση οδήγησης, Ευκολίας και Ήχου, Πανοραμικής ηλιοροφής και Comfort. 


327 ΙΠΠΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ


 •         Ο  πρώτος κινητήρας PHEV της Mazda ειναι ο 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού Skyactiv-G 2.5λ.,και υπάρχει  ηλεκτροκινητήρας ισχύος 129 kW και επίσης μεγάλης χωρητικότητας 17.8 kWh μπαταρία ιόντων λιθίου 355V.
•          Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος κίνησης PHEV του Mazda CX-60 e-Skyactiv 327 PS/241 kW και 500 Nm ροπής – το δυνατότερο μοντέλο δρόμου που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τη Mazda
•          Διαθέτει εντυπωσιακές επιδόσεις, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5.8 δευτερόλεπτα, μέγιστη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή). 
•          Εξαιρετικές είναι επίσης οι περιβαλλοντικές επιδόσεις – μέση κατανάλωση βάσει WLTP 1.5λ./100km  και εκπομπές CO2 μόλις 33 g/km1
•          Στα 63 km ανέρχεται ηλεκτρική αυτονομία με ταχύτητα μέχρι τα 100 km/h 
•          Η φόρτιση της  μπαταρίας με εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα μέσω καλωδίου type 2  – 0-100% γίνεται σε 2 ώρες και 20 λεπτά με τη χρήση φορτιστή 11 kW και μέγιστη ισχύ φόρτισης  7.2 kW. 


ΕΞΑΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΝΤΙΖΕΛ 


Οι ντίζελ κινητήρες του νέου μοντέλου είναι:
•          Νέας γενιάς 6κύλινδρος «straight-six» σε σειρά κινητήρας diesel, 3.3 λίτρων e-Skyactiv D με δύο διαφορετικές επιλογές ιπποδύναμης – 200  και 254 PS
•          6κύλινδρος «straight-six» σε σειρά  κινητήρας βενζίνης 3.0 λίτρων e-Skyactiv X που θα συμπληρώσει την γκάμα των κινητήρων του CX-60 
•          Οι κινητήρες «Straight-six» διαθέτουν το υβριδικό σύστημα  των 48V, M Hybrid Boost  της Mazda
•          O κινητήρας e-Skyactiv D διαθέτει το πρωτοποριακό σύστημα DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) με εξελιγμένη τεχνολογία καύσεως 
•          Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις  για τον κινητήρα e-Skyactiv D   – 254ίπππων, 0-100 km/h σε 7.4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 219 km/h
•          Εντυπωσιακή είναι επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, η οικονομία για τον e-Skyactiv D των 200ίππων– μέση κατανάλωση μόλις 4.9λ./100 km, εκπομπές CO2 μόνον 127g/km
•          Ολοι οι κινητήρες του  CX-60 MHEV υιοθετούν σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας  
•          Και οι τρείς κινητήρες συνδυάζονται με το νέο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και το σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς  i-Activ της Mazda
•          Ο κινητήρας e-Skyactiv D diesel των 200 PS συνοδεύεται αποκλειστικά με σύστημα κίνησης μόνο στους πίσω τροχούς, το ίδιο που διαθέτουν και τα μοντέλα με τον βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X. 


ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


•          Το σύστημα Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων (συν το πρόγραμμα EV για την έκδοση PHEV)
•          Το CX-60 βασίζεται στην κλιμακούμενη αρχιτεκτονική πολλαπλών λύσεων Skyactiv της Mazda, και έχει σχεδιαστεί να είναι συμβατό με τη μηχανική διάταξη ενός SUV, με κινητήρα διαμήκη εμπρός, και κίνηση στους πίσω τροχούς
•          Ο αυξημένος βαθμός ακαμψίας του αμαξώματος, εξασφαλίζει την απόκριση του αυτοκινήτου στις εντολές του οδηγού, χωρίς καθόλου υστέρηση. 
•          Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσεως, μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα έχει ως αποτέλεσμα το ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους 
•          Ο νέος σχεδιασμός των καθισμάτων εξασφαλίζει βελτιωμένη πλευρική στήριξη του σώματος και αυξημένη ακαμψία στη βάση του καθίσματος, που διευκολύνει κάθε επιβάτη να διατηρεί την ισορροπία του, ενώ το αυτοκίνητο κινείται
•          Το σύστημα της ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια εμπρός, και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν ομαλά την αναρτώμενη μάζα (αμάξωμα) κατά τις στροφές, και να σταθεροποιούν τη συμπεριφορά του οχήματος 
•          Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι (EPS) – προσφέρει αυξημένη ακαμψία και απόδοση του ηλεκτροκινητήρα του EPS, και των εξαρτημάτων στα οποία συνδέεται 
•          Το σύστημα Kinematic Posture Control (KPC) –είναι μία  αποκλειστική τεχνολογία της Mazda πού σταθεροποιεί τη θέση του αμαξώματος στις στροφές, φρενάρει τον εσωτερικό πίσω τροχό για να μετριάσει την ολίσθηση, και να τραβήξει το αμάξωμα προς τα κάτω
•          Το νέο CX-60 PHEV έχει ικανότητα ρυμούλκησης 2,500 κιλών 

2022 mazdastories personlisation 1x1 socialpost2b


ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Οι νέες τεχνολογίες του οχήματος είναι :
•          Υπάρχουν  τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense που εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου ενεργητική ασφάλεια και πέτυχαν την κατάκτηση της ανώτατης βαθμολογίας των 5αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης από τον οργανισμό Euro NCAP
•          Υπάρχει νέας γενιάς σύστημα περιφερειακής ορατότητας ‘See-Through View’ – με απεικόνιση 360° του περιβάλλοντος γύρω από το αυτοκίνητο, βελτιώνει την ορατότητα κατά την οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες  
•          Υπάρχει νέο σύστημα υποβοήθησης κατά τη φάση στροφής σε διασταυρώσεις (Turn Across Traffic Assist), αναγνώριση πεζών SBS-R, διατήρηση πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας (Emergency Lane Keeping), i-Adaptive Cruise Control (i-ACC), και σύστημα προειδοποίησης κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο (BSM Vehicle Exit Warning)
•          Επίσης το   CX-60 e-Skyactiv PHEV ενσωματώνει ολοκληρωμένο σύστημα μέτρων προστασίας από την υψηλή τάση, φυσική προστασία της μπαταρίας, καθώς και αυτόματη διακοπή του ηλεκτρικού κυκλώματος υψηλής τάσης σε περίπτωση σύγκρουσης. 


ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Η σχεδιαστική φιλοσοφία «Kodo-Soul of Motion» της Mazda, μπήκε στη δεύτερη φάση της με την κυκλοφορία του Mazda3. Για το CX-60, η εταιρεία ανέλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα αντικατοπτρίζει αμέσως τη βελτίωση και την περαιτέρω εξέλιξη του Kodo design καθώς και τη σχεδιάση ενός αυτοκινήτου που ξεχωρίζει ως ‘Crafted in Japan’.

Με γνώμονα τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Noble Toughness», η επιβλητική δύναμη του όμορφου και δυναμικού στυλ του CX-60, αντανακλά την ευφυία και την κομψότητα του Kodo design, - την Ιαπωνική έννοια του Ma, του ανοιχτού και απέριττου χώρου -  που συνδυάζεται με τη στιβαρότητα της επιβλητικής αρχιτεκτονικής ενός SUV με κινητήρα εμπρός και κίνηση στους πίσω τροχούς.

Η κομψή, υψηλής ποιότητας εσωτερική σχεδίαση προάγει ακόμα περισσότερο τις ιδέες του Kaichou - ένα στοιχείο αρμονίας που αναμειγνύει διαφορετικά υλικά και υφές, όπως το ξύλο σφένδαμου, το δέρμα napa, τα ειδικά κατεργασμένα ιαπωνικά υφάσματα και τις λεπτομέρειες χρωμίου και το Musubu - η τέχνη της συναρμογής, και τις εμφανείς ραφές στην επένδυση του ταμπλό. 

Το έντονα σμιλευμένο μπροστινό του μέρος και το μακρύ του ρύγχος με τη χυτή του ράχη, δημιουργούν ένα δυναμικό και εντυπωσιακό παρουσιαστικό, όπως αρμόζει σε ένα SUV. Η εμφάνιση χαρακτηρίζεται από λιτή κομψότητα, ενώ το εσωτερικό του διακρίνεται για την ευρυχωρία και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού που προσφέρει.

Ενισχύοντας περαιτέρω τη σχεδιαστική προσέγγιση «Crafted in Japan» της εταιρείας, οι εκδόσεις μοντέλων Takumi και Homura προσθέτουν επιπλέον πινελιές απτής και ουσιαστικής ποιότητας που προσδίδουν στο  CX-60 ένα σκληρό αλλά αξιοπρεπές εξωτερικό και ένα ευρύχωρο και πολυτελές εσωτερικό.

2022 mazdastories personlisation feature 02 1


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Η προσεκτική και σχολαστική εξέλιξη του επιβλητικού εμπρός μέρους με το μακρύ ρύγχος, και τη χυτή ράχη, εξασφαλίζουν στο CX-60 μία εντυπωσιακή και δυναμική εμφάνιση. Η σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo που βασίζεται στην ιδέα της «πνοής ζωής σε ένα αυτοκίνητο», στοχεύει να δημιουργήσει μια μορφή στην οποία το αυτοκίνητο ως κινούμενο αντικείμενο, μοιάζει με ζωντανή δημιουργία που κινείται με ταχύτητα. 

Το αμάξωμά του εκφράζει σταθερότητα, και όπως ένας ζωντανός οργανισμός που χρησιμοποιεί τη σκελετική δομή και τους μύες του, πατά σταθερά στο δρόμο. Αυτή είναι η ουσία του σχεδιασμού Kodo. Το CX-60 δηλώνει το δυναμισμό του χαρακτήρα του, προκαλώντας τα βλέμματα, από όποια πλευρά και το κοιτάξεις. 
Η μπροστινή μάσκα υιοθετεί μια ιδανική αναλογία διαστάσεων, που αναδεικνύει το ύψος της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της Mazda.
Η χαρακτηριστική πτέρυγα είναι πλέον και φωτιζόμενη, γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την δυναμική της εμφάνιση.

Ο σχεδιασμός των εμπρός φωτιστικών σωμάτων είναι και αυτός καινούργιος για τη Mazda. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, η διάταξη των προβολέων του CX-60 διαθέτει κάθετα τοποθετημένες μονάδες φωτισμού και μια φωτεινή υπογραφή σε σχήμα L, η οποία δημιουργεί μια νέα έκφραση που μεταδίδει τη δύναμη ενός SUV.

Από το πλάι, η σχετικά μετατοπισμένη προς τα πίσω καμπίνα, προσδίδει στο αυτοκίνητο μια δυναμική αίσθηση κίνησης. Η αίσθηση επιβλητικής στιβαρότητας του SUV τονίζεται από τις κομψά σμιλευμένες επιφάνειες, με μια λωρίδα φωτός που εκπέμπεται από το πίσω άκρο της καμπίνας και διαπερνά το πίσω φτερό καταλήγοντας στο έδαφος. Αυτή η απλή αλλά έντονη λεπτομέρεια αντιπροσωπεύει την τόλμη της ιαπωνικής καλλιγραφίας και της σύγχρονης τέχνης, και την άρνηση των γνωστών μέχρι σήμερα σχεδιαστικών στερεότυπων.

Σύμφωνα με την πρακτική της προσθήκης ενός εμβλήματος στην μπροστινή πτέρυγα των σπορ αυτοκινήτων, το CX-60 διαθέτει μια πλαϊνή υπογραφή που αντικατοπτρίζει την εξαιρετική οδηγική απόδοση που προσφέρει η αρχιτεκτονική του κινητήρα εμπρός και της πίσω κίνησης.

Η πίσω φωτιστική υπογραφή υιοθετεί και αυτή τη σχεδίαση σε σχήμα L που ταιριάζει με αυτή των εμπρός φώτων. Το ιδιαίτερα διαδεδομένο στυλ των οριζόντιων διαδοχικών γραμμών δημιουργεί μια φωτεινή υπογραφή που ταιριάζει σε ένα μοντέλο της premium κατηγορίας.

Δημιουργημένο χάρη στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας βαφής Takuminuri της Mazda, το νέο λευκό μεταλλικό χρώμα Rhodium Premium έρχεται να συμπληρώσει το Soul Red Crystal και το Machine Grey της εταιρείας, ως ένα τρίτο χαρακτηριστικό χρώμα για το αμάξωμα. 

16716489671996720690127498613276


ΟΚΤΩ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

Η επιλογή του λευκού εμπνεύστηκε από την ιαπωνική αισθητική πεποίθηση του “less is more”, και το «τίποτα» του Ζεν Βουδισμού, δημιουργώντας την εικόνα μιας μηχανής που επικεντρώνεται στην έντονη φωτεινότητα του μετάλλου. Σε αντίθεση με το συμβατικό λευκό pearl, το Rhodium White έχει έντονη λάμψη με ακόμη πιο πυκνή υφή των κόκκων βαφής, τονίζοντας την έντονη και χαριτωμένη εμφάνιση του CX-60.

Συνολικά, το μοντέλο διατίθεται σε επιλογές οκτώ αποχρώσεων για το αμάξωμα: Jet Black, Deep Crystal Blue, Sonic Silver, Platinum Quartz, Arctic White, Rhodium White Premium Metallic, Machine Grey και Soul Red Crystal.

Το νέο CX-60 είναι εξοπλισμένο με ζάντες αλουμινίου των 18 ή των 20 ιντσών.


ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΣΑΛΟΝΙ

Η εσωτερική σχεδίαση ακολουθεί το εξωτερικό, εκφράζοντας τη δύναμη της αρχιτεκτονικής ενός SUV με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω, του CX-60. 
Ο φαρδύς πίνακας οργάνων χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς γραμμές που φτάνουν μέχρι τους πλευρικούς αεραγωγούς στην επένδυση της πόρτας, τονίζοντας έτσι την ευρυχωρία του εσωτερικού.

Το εντυπωσιακό σχήμα της κεντρικής κονσόλας διεισδύει στον χώρο της καμπίνας από μπροστά προς τα πίσω, εκφράζοντας τόσο τη στιβαρότητα, όσο και την εμφάνισή του, με τον τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα, κινητήρα, το νέο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, και την πίσω κίνηση.

Αυθεντικό Mazda και με βαθιές καταβολές από την ιαπωνική παράδοση, το εσωτερικό αντανακλά τη ζωντανή ποιότητα του φυσικού ξύλου και τα υψηλής ποιότητας υφαντά, με την ιαπωνική δεξιοτεχνία να επιτυγχάνει τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και στα δύο υλικά. Οι υφές δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους όσο και τις νέες τεχνολογίες. 

Η επεξεργασία της επένδυσης από ξύλο σφένδαμου, αντανακλά την ιαπωνική αισθητική του Hacho – ασύμμετρη ισορροπία ή σκόπιμη ανομοιομορφία. Τα διαφορετικά σχέδια και οι υφασμάτινες επενδύσεις ανταποκρίνονται με ευαισθησία στις αλλαγές του φωτός και μια ιαπωνική τεχνική ραφής που ονομάζεται Kakenui δημιουργεί την αίσθηση των «αιωρούμενων ραφών» με κενά μεταξύ των υφασμάτων επένδυσης που αποκαλύπτουν μια εικόνα από το υλικό από κάτω. 
Ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα και την υφή του εσωτερικού φινιρίσματος.

Προαιρετικά στις μεσαίες και υψηλές εκδόσεις, το CX-60 διαθέτει μεγάλη πανοραμική οροφή 1060mm x 995mm που επεκτείνει το πεδίο ορατότητας και φωτισμού προς τους επιβάτες και των πίσω καθισμάτων. Η γραμμή της οροφής στις μεσαίες κολώνες, έχει σχεδιαστεί με τρόπο που μειώνει το βάρος και ενισχύει ταυτόχρονα το βαθμό ασφαλείας στις πλευρικές συγκρούσεις.

16716489889373824671489870998940


ΟΔΗΓΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ 

Το CX-60 μοιράζεται τον ίδιο προσεκτικά μελετημένο σχεδιασμό του cockpit που συναντάμε σε όλα τα αυτοκίνητα της Mazda, με μια οριζόντια συμμετρική διάταξη και οδηγοκεντρική προσέγγιση, που προσφέρει μια προσεγμένη και εργονομική θέση οδήγησης, εξασφαλίζοντας στον οδηγό μία απόλυτα φυσική στάση του σώματός του, πολύ καλή πλευρική στήριξη, με αποτέλεσμα να μπορεί ο οδηγός να εστιάσει την προσοχή του στο δρόμο και την κυκλοφορία μπροστά του.

Η εξέλιξη ενός ιδιαίτερα αποδοτικού 8 ταχυτήτων αυτόματου κιβωτίου, έχει ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε αύξηση στο πλάτος του τούνελ μετάδοσης, επιτρέποντας την ιδανική τοποθέτηση των πεντάλ και του καθίσματος, καθώς και χώρο για τα γόνατα δίπλα στην κεντρική κονσόλα, ακόμη και για άτομα μεγαλύτερου σωματότυπου.

Εκτός από την περαιτέρω αναβάθμιση των καθισμάτων που διευκολύνουν τους επιβάτες να διατηρήσουν τη φυσική τους αίσθηση ισορροπίας (βλ. Driving Dynamics), η ρύθμιση του ύψους των καθισμάτων, δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αλλάζουν το ύψος των καθισμάτων τους χωρίς να αλλάζουν τη στάση τους ή να χρειάζεται να ρυθμίσουν από την αρχή την απόσταση του καθίσματος μετά τη νέα θέση του ύψους του. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος (κατά 45 mm) και απόσταση (κατά 70 mm).

Το κεντρικό υποβραχιόνιο που είναι κατά 230 mm μακρύτερο, και 37 mm φαρδύτερο από αυτό του CX-5, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και φυσική υποστήριξη για τους αγκώνες. 

Το χειριστήριο του Commander έχει μετακινηθεί προς τα εμπρός κατά 132 mm και έχει ανυψωθεί κατά 82 mm, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χειρισμού, με το χέρι του χρήστη να ακουμπά άνετα στο κεντρικό υποβραχιόνιο. Τόσο οι χειρολαβές της μπροστινής πόρτας όσο και τα υποβραχιόνια έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν βελτιωμένο κράτημα και στήριξη. Τα υποβραχιόνια της πόρτας έχουν πλέον ρυθμιστεί στο ίδιο ύψος με το κεντρικό υποβραχιόνιο για εργονομική συμμετρία και μέγιστη άνεση των επιβατών.


ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΥ

Το νέο σύστημα εξατομίκευσης για τον οδηγό του CX-60, περιλαμβάνει τρεις λειτουργίες: αυτόματη ρύθμιση θέσης οδήγησης, αυτόματη αποκατάσταση ρυθμίσεων, και βοήθεια εισόδου/εξόδου. 

Η αυτόματη ρύθμιση θέσης οδήγησης χρησιμοποιεί μια κάμερα για να ανιχνεύσει τη θέση των ματιών του οδηγού και στοιχεία σχετικά με το ύψος του οδηγού, για να εκτιμήσει το σωματότυπό του, στη συνέχεια προσαρμόζει αυτόματα το κάθισμα, το τιμόνι, το HUD και τους εξωτερικούς καθρέφτες, ώστε να ταιριάζουν με τη θέση των ματιών του οδηγού.

Η αυτόματη επαναφορά ρυθμίσεων χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου και δεδομένα για περισσότερες από 250 ρυθμίσεις που είναι αποθηκευμένες στο αυτοκίνητο - συμπεριλαμβανομένης της θέσης οδήγησης, του ήχου και του κλιματισμού - για γρήγορη και αυτόματη επαναφορά των ρυθμίσεων για κάθε άτομο όταν αλλάζει ο οδηγός. Το σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει ρυθμίσεις για έως και έξι άτομα, συν τους επισκέπτες.

Επιπλέον, η λειτουργία υποβοήθησης εισόδου/εξόδου διευκολύνει τον οδηγό να μπαίνει και να βγαίνει από το αυτοκίνητο, μετακινώντας το τιμόνι και το κάθισμα. 

16716490397154842959456893296359

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

Τα καθίσματα του Mazda CX-60 είναι ρυθμισμένα ψηλότερα για να εξασφαλίζουν καθαρή και ανεμπόδιστη ορατότητα. Η ορατότητα από το κάθισμα του οδηγού προς το καπό διευκολύνει τον οδηγό να αποκτήσει μια ξεκάθαρη αίσθηση των άκρων του αυτοκινήτου, και να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση του στο δρόμο, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα όταν οδηγείτε σε στενούς δρόμους ή σε χώρους στάθμευσης. 

Το σχήμα του καπό του CX-60 έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διευκολύνει τον οδηγό να βλέπει που βρίσκονται οι εμπρός άκρες του αυτοκινήτου. Το όριο διαγώνιας ορατότητας του καπό (γωνιακή οπτική οχήματος) έχει μειωθεί κατά 303mm σε σύγκριση με αυτό του CX-5, και το κατώφλι ορατότητας προς τα εμπρός έχει επίσης μειωθεί κατά 100mm.

Το CX-60 έχει επίσης σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διαγώνια ορατότητα πίσω από το αυτοκίνητο, επιτρέποντας στον οδηγό να αλλάζει λωρίδα με μεγαλύτερη ηρεμία.  Επιπλέον, η βάση της κολόνας του παρμπρίζ έχει μεγαλύτερη καμπυλότητα επιτρέποντας στον οδηγό την ευκολότερη αναγνώριση των παιδιών στις διασταυρώσεις.


ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χώρος μπροστά από τον οδηγό διαθέτει τρεις κύριες οθόνες οργάνων: έναν πλήρη πίνακα οργάνων οδήγησης TFT-LCD, μία μεγάλη οθόνη για το Head-up Display (HUD), και μια κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών για το infotainment.

Η οθόνη του πίνακα οργάνων έχει μεγαλώσει και είναι πλέον 12,3 ιντσών. Εκτός από τις λειτουργίες υποβοήθησης οδήγησης και τις οθόνες προειδοποίησης, υποστηρίζει επίσης το σύστημα εξατομίκευσης οδηγού (δείτε παρακάτω) για τη βελτιστοποίηση της ορατότητας του οδηγού προς τα όργανα. Επιπλέον, οι οθόνες δυναμικής εκκίνησης και λειτουργίας Mi-Drive, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας χάρη στη βελτιωμένη ορατότητα που προσφέρουν στον οδηγό.

Η οθόνης Active Driving Display είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Mazda CX-30. Αυτό μειώνει την περιττή κίνηση των ματιών, παρέχει στον οδηγό βασικές πληροφορίες με κατανοητό τρόπο και αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας κατά την οδήγηση.

Η οθόνη κειμένου είναι και αυτή μεγαλύτερων διαστάσεων και τα δεδομένα πλοήγησης αναβαθμίστηκαν για να παρέχουν στον οδηγό πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Advanced Driver-Assistance Systems / ADAS) και οι πληροφορίες κατάστασης λειτουργίας, απεικονίζονται με βέλτιστο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωσή τους με μια ματιά.


ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Το νέο Mazda CX-60 έχει μήκος 4745 mm, πλάτος 1.890 mm και ύψος 1680 mm. Το μεταξόνιο των 2870 mm εξασφαλίζει άνετους χώρους για όλους τους επιβάτες, καθώς και γενναιόδωρο χώρο φόρτωσης.


ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΣΑΛΟΝΙ

Η καμπίνα του CX-60 έχει μεγάλο πλάτος, προσφέροντας πλάτος 1.504mm στους ώμους για τα μπροστινά καθίσματα (44mm περισσότερο από το CX-5) και 1.441mm στα πίσω καθίσματα (50mm περισσότερο από το CX-5). Τα πίσω καθίσματα προσφέρουν αρκετό χώρο για τα πόδια, επιτρέποντας  στους πίσω επιβάτες να κάθονται με τα πόδια ίσια, αντί να χρειάζεται να στρίβουν το κάτω μέρος του σώματός τους – ακόμη και οι πιο ψηλοί μπορούν να διατηρήσουν μια άνετη και σταθερή στάση ενώ κάθονται. 

Συμπεριλαμβανομένου του αποθηκευτικού χώρου κάτω από το δάπεδο, το πορτμπαγκάζ του CX-60 έχει χωρητικότητα 570 λίτρων, που αυξάνεται στα 1148 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα και 1726 με φόρτωση μέχρι την οροφή.. Η χρηστικότητα του χώρου φόρτωσης έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτή του CX-5. 

Το πλάτος του ανοίγματος της πίσω πόρτας έχει αυξηθεί στα 1.082mm (35mm φαρδύτερο από το CX-5) και το ύψος του ανοίγματος είναι 758mm. 
Η διαφορά ύψους μεταξύ του δαπέδου του χώρου φόρτωσης και του κατωφλίου της πόρτας του χώρου αποσκευών έχει επίσης ελαχιστοποιηθεί για ευκολότερη φόρτωση και τα πλευρικά εξογκώματα απουσιάζουν, προσφέροντας έτσι ένα πιο τετραγωνισμένο σχήμα στο πορτμπαγκάζ. Ο χώρος φόρτωσης διαθέτει ρευματολήπτη 12 V DC (προαιρετικά AC 1.500 W για το μοντέλο e-Skyactiv PHEV με κιτ επισκευής ελαστικού).

Το CX-60 μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με ένα προαιρετικό μηχανισμό ηλεκτροκίνητης hands free λειτουργίας της πόρτας του χώρου αποσκευών. Χάρη σε αυτό το μηχανισμό η πόρτα του πορτμπαγκάζ ενεργοποιείται από έναν αισθητήρα κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα, και μπορεί να ανοίξει και να κλείσει στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να φορτώσει κάτι και τα χέρια του είναι πιασμένα.


ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Το Mazda CX-60 διαθέτει την πιο πρόσφατη έκδοση του Mazda Connect, η οποία περιλαμβάνει βελτιώσεις όπως ταχύτερη εκκίνηση, βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και ήχου, ενσωματωμένο γυροσκόπιο 3D, και δωρεάν λειτουργία αναζήτησης λέξεων που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν προορισμούς, εισάγοντας έναν συνδυασμό λέξεων-κλειδιών.

Όπως σε όλα τα νέα μοντέλα της Mazda, το σύστημα υποστηρίζει το Apple CarPlay® και το Android Auto™, που περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό του, μέσω σύνδεσης USB, για να εξασφαλίσει μια άνετη εμπειρία χρήσης με την ενσωμάτωση του smartphone.

16716903451231975144196665832386


ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή MyMazda είναι διαθέσιμη δωρεάν από το Apple App Store και το Google Play Store. Ενσωματώνει τις Υπηρεσίες Δικτύωσης σε όλη την Ευρώπη με αναβαθμισμένη λειτουργικότητα, που αφαιρεί τυχόν εμπόδια μεταξύ του αυτοκινήτου και του οδηγού για να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης.

Οι πολυάριθμες λειτουργίες άνεσης και ηρεμίας περιλαμβάνουν τα παρακάτω: Τη λειτουργία Αναζήτησης Οχήματος (Vehicle Finder) που βοηθά τον οδηγό να βρει το αυτοκίνητο εάν αυτό είναι παρκαρισμένο σε κάποιο μεγάλο χώρο στάθμευσης. Κατά την αναζήτηση του οχήματος σε μια μακρινή, μη ορατή τοποθεσία, η θέση του μπορεί να εντοπιστεί σε ένα χάρτη στην οθόνη.

Η λειτουργία του Εξ αποστάσεως κλειδώματος των θυρών (Remote Door Locking) που επιτρέπει στον οδηγό εάν ξεχάσει να κλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου, να το κάνει μέσω της εφαρμογής MyMazda. Η εφαρμογή ειδοποιεί επίσης τον οδηγό (με ειδοποίηση δόνησης, εάν είναι ενεργοποιημένη) για ξεκλείδωτη πόρτα του αυτοκινήτου.

Πριν από την είσοδο στο όχημα, η εφαρμογή MyMazda μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση προορισμών όταν απαιτείται καθοδήγηση πλοήγησης και για την αποστολή των σχετικών πληροφοριών στο αυτοκίνητο. Πολλοί προορισμοί και μέρη κατά μήκος της διαδρομής μπορούν να αποσταλούν ταυτόχρονα. 

Μία λειτουργία ενημέρωσης για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου δίνει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου, όπως πχ. η πίεση των ελαστικών, αλλά και να ενημερώνεται για τη χρονική στιγμή που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συντήρηση του αυτοκινήτου. 

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν την πλησιέστερη αντιπροσωπεία της Mazda και να επικοινωνήσουν απευθείας μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Η εφαρμογή εμφανίζει επίσης το ιστορικό σέρβις του οχήματος και πότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο σέρβις. Οι πελάτες μπορούν να προγραμματίσουν απευθείας το επόμενο σέρβις και να στείλουν ένα αίτημα σέρβις, στην επιλεγμένη αντιπροσωπεία της Mazda.

Μέσω μιας λειτουργίας Οδικής Βοήθειας, οι πληροφορίες σχετικά με μια δυσλειτουργία του οχήματος μπορούν να ελεγχθούν μέσω της εφαρμογής MyMazda και της παρεχόμενης υποστήριξης πελατών. Τέλος, εάν ανοίξει μια πόρτα, ενεργοποιείται η λειτουργία ειδοποίησης κλοπής και μια ειδοποίηση ασφαλείας εμφανίζεται στην εφαρμογή MyMazda για την αιτία της προειδοποίησης.

Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή MyMazda, πρέπει να εγγραφείς και στη συνέχεια να την κατεβάσεις δωρεάν. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις το αυτοκίνητό σας στην εφαρμογή και να εγγραφείς στις υπηρεσίες δικτύωσης. Ο βασικός οδηγός του οχήματος μπορεί επίσης να εγγράψει και άλλους οδηγούς στο αυτοκίνητο, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση στις δικτυωμένες λειτουργίες του οχήματος. Οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στο δεύτερο πρόγραμμα οδήγησης, μπορούν να επιλεγούν από τον κύριο οδηγό.

16716903171818322834654377821600


ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ

Το CX-60 διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος Mazda Harmonic Acoustics, που εξελίχθηκε αρχικά για το Mazda3.

Το μέγεθος των γούφερ στους εμπρός θόλους έχει αυξηθεί από 3 λίτρα σε 4,8 λίτρα, χρησιμοποιώντας μέρος του πλαισίου του αυτοκινήτου.

Τα πλαϊνά γούφερ των θόλων βρίσκονται σε ένα χώρο που δημιουργείται στον εμπρός θόλο των φτερών έτσι ώστε  να επιτευχθεί η ιδανική εργονομία της θέσης οδήγησης. Το εξωτερικό κέλυφος του γούφερ χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του τμήματος του πλαισίου του οχήματος στο οποίο είναι συγκολλημένο. Ως αποτέλεσμα, το ηχοσύστημα του Mazda CX-60 έχει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος για την αναπαραγωγή του μπάσου και την αναπαραγωγή ήχου υψηλότερης ποιότητας.

Μετά από 6ετή εξέλιξη, ο ενισχυτής του ηχοσυστήματος βρίσκεται κάτω από το δεξί μπροστινό κάθισμα του Mazda CX-60. Ο ενισχυτής υψηλής ποιότητας είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών τεχνολογιών, που συνεργάζονται για να παράγουν ήχο κορυφαίας ποιότητας. Μεταξύ αυτών είναι το σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, η χρήση ειδικών πυκνωτών αποκλειστικότητα της Mazda, και ειδική ρύθμιση μεσαίων συχνοτήτων, για αναπαραγωγή όσο το δυνατόν καλύτερης μετάδοσης της ηχητικής πληροφορίας. 

Η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται περαιτέρω με τη χρήση της τεχνολογίας MSR NR (Master Sound Revive Noise Reduction), η οποία αφαιρεί τον θόρυβο που εμφανίζουν συνήθως  οι ψηφιακές πηγές ήχου, όπως τα CD – για πρώτη φορά σε εργοστασιακό ηχοσύστημα αυτοκινήτου.

Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός δεύτερου κώνου στα ηχεία κάτω από το κεντρικό καπάκι. Αυτό επεκτείνει το ανώτερο μεσαίο φάσμα και βελτιώνει περαιτέρω τη σύνδεση ήχου με τα τουίτερ, τα οποία αναπαράγουν τις υψηλότερες συχνότητες.


ΔΩΔΕΚΑ ΗΧΕΙΑ

Το ηχοσύστημα της Bose με τα 12 ηχεία στο Mazda CX-60, είναι μοναδικό τόσο στη σχεδίαση όσο και στην απόδοσή του. Βασίζεται σε μία κορυφαίου επιπέδου μηχανική προσέγγιση με την ονομασία Bose BassMatch, αποδίδοντας  βαθιές χαμηλές συχνότητες, για όλους τους επιβάτες.

Τοποθετημένος κάτω από το δεξί μπροστινό κάθισμα, η καρδιά του συστήματος είναι ένας ψηφιακός ενισχυτής της Bose με εννέα κανάλια και επεξεργαστή ψηφιακού σήματος, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας ήχου surround Bose Centerpoint 2, του επεξεργαστή Bose SurroundStage, και της τεχνολογίας αντιστάθμισης θορύβου Bose AudioPilot 2.

Τα 12 ηχεία υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν: ένα Twiddler 80 mm στο κέντρο του πίνακα οργάνων, δύο tweeter νεοδυμίου 25 mm, ένα στην εσωτερική πλευρά κάθε πλευρικού καθρέφτη, δύο γούφερ νεοδυμίου 115 mm, το καθένα σε ένα προσαρμοσμένο κουτί τεσσάρων λίτρων, που χρησιμοποιεί το πλαίσιο του αμαξώματος, τέσσερα ηχεία νεοδυμίου 80 mm μεσαίας/υψηλής συχνότητας – ένα σε κάθε πόρτα, δύο πίσω ηχεία surround 65 mm – ένα τοποθετημένο στην πίσω κολώνα, και ένα sub-woofer νεοδυμίου 130 χλστ. σε κουτί των 10 λίτρων στο πορτμπαγκάζ στη θέση της ρεζέρβας..

Οι θόλοι τύπου BassMatch αποτελούν τα ιδανικά «σημεία οδήγησης» για να προσφέρουν πιο σφιχτά, πιο δυνατά μπάσα, ενώ μειώνουν το «μπουμάρισμα της πόρτας». Σε συνδυασμό με το πίσω subwoofer, ενισχύεται το συνολικό δυναμικό εύρος, η ευκρίνεια και η στερεοφωνική εικόνα του ηχοσυστήματος.


ΝΕΑ ΓΚΑΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Το CX-60 θα διατίθεται σε τέσσερεις επιλογές εκδόσεων: Prime-line βασική έκδοση, Exclusive-line μεσαία έκδοση, και Takumi και Homura κορυφαίες εκδόσεις υψηλών προδιαγραφών.

Οι μεσαίες και υψηλές εκδόσεις μπορούν να εξοπλιστούν περεταίρω με διαφορετικά πακέτα (options): Υποβοήθηση οδηγού, πακέτα Ευκολίας και ηχοσυστήματος, πανοραμική ηλιοροφή και άνεσης. 

Η έκδοση Prime-line έχει σχεδιαστεί με στόχο να γίνει το πιο στιβαρό μοντέλο στη γκάμα. Το εξωτερικό διαθέτει μαύρη κυψελοειδή μάσκα, φώτα τεχνολογίας full-LED, μαύρα πλαίσια στα τζάμια, και γκρι μεταλλικές ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα ανθεκτικά πλαστικά, που αντικατοπτρίζουν την εικόνα ενός αξιόπιστου και στιβαρού SUV. Η υφασμάτινη ταπετσαρία συμπληρώνεται από μαύρο εσωτερικό με λεπτομέρειες από τιτάνιο, τιμόνι και μοχλό ταχυτήτων με δερμάτινη επένδυση. 

Ο πλήρης εξοπλισμός περιλαμβάνει ηλεκτρικά παράθυρα, ρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού 6 κατευθύνσεων, διζωνικό κλιματισμό, έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής TFT 12 ιντσών και χειριστήριο HMI, ραδιόφωνο DAB με 8 ηχεία, Bluetooth, ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, δορυφορική πλοήγηση και αυτόματο cruise control.

Η έκδοση Exclusive-line διαθέτει επιπλέον μάσκα σε απόχρωση piano black, μαύρα πλαίσια παραθύρων, ασημί ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, φωτιστική υπογραφή εμπρός και πίσω, έξυπνη είσοδο χωρίς κλειδί και υαλοκαθαριστήρες με λειτουργία ξεπαγώματος. Για τις δεξιοτίμονες εκδόσεις διατίθενται και οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών. 

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι μαύρες δερμάτινες επενδύσεις, το ταμπλό καλύπτεται απο μαύρο βινύλιο και συνθετικό δέρμα με ραφές σε απόχρωση τιτανίου. Οι κολόνες και η επένδυση οροφής είναι επενδυμένες σε πιο ανοιχτά χρώματα για να γλυκάνουν τη συνολική εμφάνιση.

Η αναβαθμισμένη έκδοση εξοπλισμού διαθέτει επιπλέον Active Driving Display, μπροστινά καθίσματα με δυνατότητα ηλεκτρικής ρύθμισης 10 κατευθύνσεων, λειτουργία θέρμανσης, εξαερισμού και αυτόματη επαναφορά ρυθμίσεων, θερμαινόμενο τιμόνι και ντουλαπάκι, και φωτισμό στο χώρο των ποδιών.

Η έκδοση Takumi έχει δημιουργηθεί για το αστικό περιβάλλον. Εξωτερικά διαθέτει αποκλειστική σχεδίαση εμπρός προφυλακτήρα, μαύρη μάσκα σε απόχρωση piano black, φωτεινό μεταλλικό φινίρισμα στη χαρακτηριστική εμπρός πτέρυγα, λογότυπα στο πλάι, και μαύρες ακτινωτές ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών. 
Το εσωτερικό με επένδυση από δέρμα White Nappa συνδυάζεται ιδανικά με το φυσικό ξύλο και τις ποιοτικές υφασμάτινες επενδύσεις, με την ιαπωνική χειροτεχνία να είναι εμφανής και στα δύο υλικά. Οι υφές δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους όσο και τις νέες τεχνολογίες. Η επεξεργασία της επένδυσης από ξύλο σφενδάμου αντανακλά την ιαπωνική αισθητική του Hacho – ασύμμετρη ισορροπία ή σκόπιμη ανομοιομορφία. Τα διαφορετικά σχέδια και η ύφανση των ταπετσαριών αντανακλούν τις αλλαγές του φωτός και μια ιαπωνική τεχνική ραφής που ονομάζεται Kakenui, δημιουργεί την αίσθηση των «αιωρούμενων ραφών» με κενά μεταξύ της υφασμάτινης επένδυσης που αποκαλύπτουν μια εικόνα από το υλικό του εσωτερικού. Ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα και την υφή του εσωτερικού φινιρίσματος .
Το επίπεδο εξοπλισμού Takumi είναι ίδιο με τη σειρά Exclusive επιπέδου Comfort, με την προσθήκη φωτισμού και μαύρο δερμάτινο τιμόνι με λευκές ραφές και ηλεκτρική ρύθμιση θέσης. Διαθέτει νέο σύστημα εξατομίκευσης, με λειτουργία αναγνώρισης προσώπου για τη ρύθμιση του καθίσματος, Ενεργή Οθόνη Οδήγησης και εξωτερικούς καθρέφτες με απομνημόνευση θέσης.

Το Homura διαθέτει ομοιόμορφο εξωτερικό χρώμα αμαξώματος, εξισορροπώντας την κομψότητα και τη δύναμη με μια αίσθηση αξιοπρέπειας. Ο αποκλειστικός σχεδιασμός του μπροστινού προφυλακτήρα τονίζει την εισαγωγή και δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια για το χρώμα του αμαξώματος κάτω από τον προφυλακτήρα. Η εξωτερική επένδυση συνδυάζει την μαύρη κυψελοειδή μάσκα με την χαρακτηριστική πτέρυγα τα μαύρα καλύμματα των πλευρικών καθρεφτών, την ασημί απόληξη της εξάτμισης και τις μαύρες μεταλλικές ζάντες αλουμινίου των 20 ιντσών.

Το μαύρο εσωτερικό με τις στάνταρ δερμάτινες επενδύσεις, δημιουργεί ένα πιο οδηγοκεντρικό περιβάλλον. Και εδώ ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας, αναδεικνύει την κορυφαία ποιότητα των επενδύσεων του εσωτερικού.

Τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού της έκδοσης Homura είναι ίδια με την έκδοση Exclusive-Line επιπέδου Comfort, με την προσθήκη φωτισμού στα πόδια των πίσω επιβατών και της ρύθμισης του υδραυλικού τιμονιού. Και εδώ, διατίθεται το νέο σύστημα εξατομίκευσης οδήγησης της Mazda.


ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ  ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής «Sustainable Zoom-Zoom 2030», η Mazda έχει θέσει ως στόχο τον εξηλεκτρισμό όλων των οχημάτων της, έως το 2030. Ως εκ τούτου, το νέο CX-60 όχι μόνο λανσάρει το πρώτο Υβριδικό Plug In σύστημα κίνησης (PHEV) της εταιρείας, αλλά περιλαμβάνει στη γκάμα του και ένα κινητήρα τεχνολογίας Mazda M Hybrid Boost των 48V.

Το νέο CX-60 υιοθετεί την κλιμακούμενη αρχιτεκτονική πολλαπλών λύσεων Skyactiv της Mazda για τους τοποθετημένους κατά το διαμήκη άξονα, κινητήρες του. 

Αυτό αντιπροσωπεύει μερικά παραπάνω βήματα προς την ηλεκτροκίνηση, και την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων από τους πρόσφατα εξελιγμένους εξακύλινδρους σε σειρά, κινητήρες βενζίνης και ντίζελ της εταιρείας, καθώς και τους MHEV και PHEV.

Η διαμήκης διάταξη του συστήματος μετάδοσης κίνησης του CX-60, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα τοποθέτησης κινητήρων και μπαταριών διαφορετικών μεγεθών στην ίδια διάταξη, τόσο για την ήπια υβριδική έκδοση όσο και για την έκδοση PHEV, καθώς και η δυνατότητα τοποθέτησης του ηλεκτροκινητήρα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Όπως σημειώσαμε ήδη η γκάμα κινητήρων του CX-60 διαθέτει τρεις νέους κινητήρες: τον πρώτο PHEV της Mazda με κυβισμό 2,5 λίτρων, τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα e-Skyactiv G με τεχνολογία ηλεκτροκίνησης, και δύο 6κύλινδρους κινητήρες σε σειρά: έναν  diesel e-Skyactiv D 3,3 λίτρων, και έναν βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X 3,0 λίτρων.

Και οι τρεις κινητήρες συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, και το σύστημα τετρακίνησης i-Activ της Mazda. Ο κινητήρας diesel  e-Skyactiv D και ο κινητήρας βενζίνης e-Skyactiv X μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με σύστημα μετάδοσης μόνο στους πίσω τροχούς.

Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης (συν το πρόγραμμα EV για το PHEV) για να παρέχει βέλτιστο έλεγχο και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

Οι εξακύλινδροι κινητήρες εξελίχθηκαν με βάση την ιδέα του «σωστού μεγέθους», η οποία απαιτεί βελτιστοποίηση του κυβισμού για τη βελτίωση της οικονομίας και της ισχύος. Συνδυάζοντας το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων με τον ηλεκτροκινητήρα του ήπιου υβριδικού συστήματος 48 V M Hybrid Boost της Mazda, οι τρεις αυτές κινητήριες μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν θεαματικά την παροχή ισχύος και την οδηγική απόλαυση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΑΜΕΣΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

Το πρώτο σύστημα κίνησης PHEV της Mazda συνδυάζει μια τροποποιημένη έκδοση του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 2.488 cc του CX-5, με έναν μεγάλο ηλεκτροκινητήρα 129 kW/355V και μια μπαταρία υψηλής χωρητικότητας ιόντων λιθίου.

Ο βενζινοκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 141 kW στις 6000 σ.α.λ. και ροπή 261 Nm. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 129 kW και 270 Nm ροπής, στις 400σ.α.λ. 
Χάρη στην ειδική ρύθμιση της εισαγωγής βελτιώνεται η ροπή στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χαμηλές & μεσαίες στροφές λειτουργίας – (1.500 έως 3.000). Ο συνδυασμός θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα αποδίδει συνδυαστική ισχύ 327 PS/241 kW και άφθονη ροπή 500 Nm, καθιστώντας το αυτοκίνητο το πιο ισχυρό μοντέλο δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda.

Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις, επιταχύνοντας από 0-100 km/h σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει ανώτατη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή).

Αντίθετα, και κυρίως όταν λειτουργεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, το νέο Mazda PHEV εμφανίζει εξαιρετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου βάσει WLTP, είναι μόλις 1,5 l/100 km1 και οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 βάσει WLTP, είναι μόνο 33g/km .

Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει 63 km οδήγησης με ηλεκτροκινητήρα και με ταχύτητες έως 100 km/h. 


ΝΤΙΖΕΛ 3300 ΚΥΒΙΚΩΝ 

Υιοθετώντας την προσέγγιση του ‘σωστού κυβισμού’ και υπολογίζοντας τις βέλτιστες εκπομπές ρύπων από το Mazda CX-60 με βάση το βάρος του, ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας diesel της Mazda διαθέτει χωρητικότητα αυξημένη από 2,2 σε 3,3 λίτρα, καθώς και αύξηση του εύρους στροφών κατά την οποία είναι δυνατή η καύση με φτωχό μίγμα (καύση υψηλής απόδοσης με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου). Ο κινητήρας αυτός διατίθεται με επιλογή δύο τιμές ισχύος – 200 και 254 εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης μέσω της αυξημένης χωρητικότητας του κινητήρα, η Mazda έχει σχεδιάσει τον κινητήρα έτσι ώστε να χρησιμοποιεί πλεόνασμα αέρα για τη βελτίωση της καύσης. Μια νέα, εξαιρετικά καινοτόμος, προηγμένη τεχνολογία καύσης - DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) - βελτιώνει περαιτέρω την απόδοση του κινητήρα, έχει ως αποτέλεσμα μια πιο άμεση απόκριση στην επιτάχυνση, στοχεύοντας στη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, και αυξάνει τη θερμική απόδοση σε ποσοστό πάνω από 40% για μία σημαντική περιοχή του εύρους λειτουργίας του.  

Ειδικότερα, μια ακόμα τεχνολογία διασφαλίζει ότι όλος ο πλεονάζων αέρας χρησιμοποιείται κατά την καύση, ανεξάρτητα από τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα: ο θάλαμος καύσης με την κυρτή κεφαλή σχήματος αυγού των εμβόλων διαχωρίζει το μείγμα αέρα-καυσίμου σε δύο περιοχές μέσα στο θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα μια πιο αποδοτική καύση σε μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία επιτυγχάνεται επίσης και μείωση του θορύβου λόγω εξιδανίκευσης της καύσης με μοτίβο ψεκασμού υψηλής διασποράς. Μαζί, αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στην εξαιρετική απόδοση του Mazda CX-60.

Ο εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας παράγει λιγότερους κραδασμούς λόγω της χαρακτηριστικής σχεδιαστικά «τέλειας ισορροπίας» του, ενώ εκπέμπει και ένα συναρπαστικό ήχο. Επιπλέον, ο εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας χρησιμοποιεί μια απλή δομή, με αποτέλεσμα το βάρος του να είναι παραπλήσιο με αυτό ενός συμβατικού τετρακύλινδρου ντίζελ, ελαχιστοποιώντας έτσι τη διαφορά στην οδική συμπεριφορά, παρά την μεγαλύτερη χωρητικότητά του.
Ο νέος κινητήρας e-Skyactiv D συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και ενώ η έκδοση με τον κινητήρα των 200 PS διαθέτει σύστημα κίνησης στους πίσω τροχούς, ο κινητήρας των 254 PS συνδυάζεται με το σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς i-Activ της Mazda. Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης που προσφέρουν βέλτιστο έλεγχο και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΟΥΣ  ΙΠΠΟΥΣ

Ο  κινητήρας e-Skyactiv D με τη μικρότερη ισχύ αποδίδει 200 PS/147 kW στις 3000-4200 rpm και μέγιστη ροπή 450 Nm στις 1400-3000 rpm. Σε συνδυασμό με τη ροπή των 153 Nm που είναι διαθέσιμη από τον ηλεκτροκινητήρα του συστήματος M Hybrid Boost, το σύστημα επιταχύνει το CX-60 από τα 0-100 km/h σε 8,4 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 212 km/h. Παρά την εντυπωσιακή απόδοση, το CX-60 των 200 PS εξακολουθεί να εμφανίζει μέση κατανάλωση μόλις 4,9 l/100 km και εκπομπές CO2 μόλις 127 g/km.

Αποδίδοντας 254 PS/187 kW στις 3750 σ.α.λ., η έκδοση με τον πιο ισχυρό κινητήρα έχει μέγιστη ροπή 550 Nm στις 1500-2400 σ.α.λ. τα 100 km/h έρχονται σε 7,4 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 219 km/h. Η μέση κατανάλωση είναι 5,3 l/100 km και οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 137 g/km.


ΔΥΟ ΕΚΚΕΝΤΡΟΦΟΡΟΙ

Ο εξακύλινδρος εν σειρά e-Skyactiv X των 3,0 λίτρων προσφέρει εξαιρετική ισορροπία στον τομέα των κραδασμών, για τους οποίους είναι γνωστοί οι εξακύλινδροι κινητήρες σε σειρά, και χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία ακρίβειας του ελέγχου της καύσης που εξελίχθηκε για τον τετρακύλινδρο e-Skyactiv X, το σύνολο επιτυγχάνει μία ακόμα μοναδική επίδοση που επιβεβαιώνει την προσέγγιση του «right-sizing».

Η μεγαλύτερη χωρητικότητα επιτρέπει την ώθηση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα στον κινητήρα, με αποτέλεσμα να είναι περιττή η χρήση υπερσυμπιεστή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Mazda να δημιουργήσει μια μονάδα με βάση την απλότητα στη δομή της, στην οποία προστέθηκαν δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής και μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, που αλλάζει με αξιόπιστο και άμεσο τρόπο το χρονισμό των εκκεντροφόρων.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρει ομαλή επιτάχυνση και συναρπαστικό ήχο. Επιπλέον, χάρη στη βελτιωμένη τεχνολογία καύσης με φτωχό μίγμα, ο κινητήρας επιτυγχάνει επίσης την ίδια χαμηλή κατανάλωση με τον τετρακύλινδρο κινητήρα e-Skyactiv X.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ 

Στο δρόμο το αυτοκίνητο είναι σωστά ζυγισμένο, με ιδιαίτερα άκαμπτο πλαίσιο και σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις, και   παρά το βάρος και τις διαστάσεις του, εχει σχεδιασθεί να μπορεί να στρίβει με μεγάλη ασφάλεια, σε κάθε περίπτωση, χωρίς να φέρνει τον οδηγό σε δύσκολη θέση. 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Προσεκτικά σχεδιασμένο και εντυπωσιακό, πληρέστατα εξοπλισμένο και με κορυφαία τεχνολογία σε όλους τούς τομείς, το πλέον ισχυρό και τεχνολογικά εξελιγμένο μοντέλο της Madza, αποτελεί μια γροθιά στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σαν PHEV 2.5 με την συνδυαστική ισχύ των 327 ίππων, που εξασφαλίζει  πάρα πολύ καλές επιδόσεις και χαμηλές τιμές κατανάλωσης. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS