Κορονοϊός: Δείγμα βιολογικού Πολέμου;

Κορονοϊός: Δείγμα βιολογικού Πολέμου;

Κατά τον Μάρτιο του 2019, ένα μυστηριώδες φορτίο με δείγμα κορονοϊού, εντοπίζεται να μεταφέρεται λαθραία από τον Καναδά και ανιχνεύεται σε Κινέζους επιστήμονες που εργάζονται σε ένα σημαντικό καναδικό εργαστήριο. Οι έρευνες που ακολουθούν συνδέουν τους ανθρώπους αυτούς, με το κινεζικό πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου και υπάρχουν σοβαρές υποψίες για διαρροή του επικίνδυνου ιού, που προκαλεί την απίστευτη επιδημία στο Wuhan.

Ο κορονοϊός καταφθάνει στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας (NML) του Καναδά στις 4 Μαΐου του 2013, προερχόμενος από το ολλανδικό Ιατρικό Κέντρο Έρασμος, κάτω από δρακόντεια μέτρα φύλαξης, με τους Καναδούς να αναπτύσσουν και νέα δείγματα κατόπιν πολλαπλασιασμού, που αξιοποιούνται σε διαγνωστικούς ελέγχους σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν διάφορα είδη ευπαθών ομάδων ζώων και να διαπιστώσουν τις δυνατότητές του να τα προσβάλλει. 

Τον Μάρτιο του 2019, ένα φορτίο εξαιρετικά τοξικών ιών από το καναδικό εργαστήριο (NML) καταλήγει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στην Κίνα, με την αποκάλυψη του γεγονότος να προκαλεί ένα σοβαρό σκάνδαλο στους κύκλους των ειδικών σε θέματα βιολογικού πολέμου, που διερωτώνται τους λόγους για τους οποίους ο Καναδάς προκρίνει την αποστολή θανατηφόρων ιών στην Κίνα, από την στιγμή μάλιστα που οι επιστήμονες του NML, διατείνονται πως ιοί αυτής της κατηγορίας αποτελούν δυνητικά βιολογικά όπλα.

Πάντως μετά από διεξοδικές έρευνες των καναδικών αρχών, εντοπίζεται μία ομάδα Κινέζων ιολόγων που εργάζονται στο NML, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την αποστολή των ιών στην Κίνα και ένα τετράμηνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, με την ολοκλήρωση των ερευνών η ομάδα απομακρύνεται από το εργαστήριο.           

Οι βασικές υποψίες των Καναδών στρέφονται κατά της Xiangguo Qiu, που μαζί με τον σύζυγό της έναν εξαιρετικό βιολόγο και τα μέλη της ερευνητικής της ομάδας, θεωρούνται υπεύθυνοι για την διαρροή των επικίνδυνων ιών στην Κίνα. Η Qiu κατέχει την θέση του επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Εμβολίων και Αντιϊκών Θεραπειών που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ερευνών Ειδικών Παθογόνων του NML και θεωρείται μία εξέχουσα μορφή στον τομέα της ιολογίας. Γεννημένη στο Tianjin, αποφοιτά από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hebei στην Κίνα το 1985 και έρχεται στον Καναδά το 1996, με σκοπό να προχωρήσει σε σειρά μεταπτυχιακών σπουδών. Αργότερα συνδέεται με το Ινστιτούτο Κυτταρικής Βιολογίας και το Τμήμα Παιδιατρικής και Υγεία Νεογνών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba, αλλά δεν ασχολείται με την έρευνα και μελέτη παθογόνων ιών, που προφανώς δεν αποτελεί τομέα των ενδιαφερόντων της. Όμως κατά το 2006, συντελείται μία απότομη στροφή και η γυναίκα εμφανίζεται σε εξέχουσα θέση στο NML, μελετώντας ισχυρούς και ιδιαίτερα επικίνδυνους ιούς, με τα δείγματα που αποστέλλονται στην Κίνα να μελετώνται από την ομάδα της από το 2014, όταν εγκαινιάζει έρευνα σε επικίνδυνους ιούς όπως ο  Machupo (αιμορραγικός πυρετός της Βολιβίας), ο Junin (αιμορραγικός πυρετός της Αργεντινής), ο πυρετός Rift Valley, ο αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo και ο θανατηφόρος Hendra της Αυστραλίας.

Διείσδυση στο Καναδικό Εργαστήριο

Η Dr. Xiangguo Qiu, ίσως διεισδύει στο NML, μετά τον γάμο της με τον Dr. Keding Cheng, που σχετίζεται με το εργαστήριο και ειδικά με τον αποκαλούμενο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πυρήνα (Science andTechnology Core), έχοντας μεταπηδήσει από την βακτηριολογία στην ιολογία. Οι δύο σύζυγοι σχηματίζουν στο εργαστήριο μία ερευνητική ομάδα με πολλούς μεταπτυχιακούς Κινέζους φοιτητές, οι οποίοι όμως, μετά τις έρευνες των καναδικών αρχών συνδέονται με το Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου της Κίνας και ειδικότερα με τα ακόλουθα κέντρα: 

-Το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής, της Στρατιωτικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, στο Changchun.

-Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Chengdu.

-Το Ινστιτούτο Ιολογίας του Wuhan, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Hubei.

-Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου. 

Οι τέσσερις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το κινεζικό Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου έχουν συνεργασθεί με την Dr. Xiangguo Qiu στα πλαίσια της έρευνας για τον ιό του Ebola και επιπλέον το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής έχει συμμετάσχει σε κοινές έρευνες για τον πυρετό Rift Valley και το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας έχει συμπεριληφθεί σε μία ενδελεχή μελέτη του επικίνδυνου ιού του Marburg (συγγενής του Ebola). Μάλιστα στα πλαίσια της τελευταίας μελέτης το σκεύασμα Favipiravir που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ιού, έχει ήδη δοκιμασθεί από την Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών με τον κωδικό JK-05 και πρόκειται για ιαπωνική ευρεσιτεχνία που καταχωρείται στην Κίνα, για χρήση εναντίον του ιού του Ebola και άλλων επικίνδυνων συγγενών ιών που προκαλούν αιμορραγικούς πυρετούς.

             

Ο Κορονοϊός ως Βιολογικό Όπλο

Το Ινστιτούτο του Wuhan έχει μελετήσει κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου και του SARS, που προκαλεί οξύτατα προβλήματα του αναπνευστικού, τον H5N1 της γρίππης, τον ιαπωνικό της εγκεφαλίτιδας και τον δάγγειο, ενώ οι επιστήμονές του έχουν επίσης ασχοληθεί με το θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα, που αναπτύσσεται εργαστηριακά κατά την διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με την άποψη του Dany Shoham, ενός πρώην αξιωματούχου των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το κινεζικό Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου, οι κορονοϊοί και ειδικά ο SARS, έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά από το Ινστιτούτο του Wuhan, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει σε φύλαξη αρκετές σειρές δειγμάτων. Ειδικά για την περίπτωση των  κορονοϊών, θεωρεί πως αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του κινεζικού προγράμματος, με αιχμή του δόρατος τον SARS, με συνέπεια αρκετές εγκαταστάσεις σχετικές με βιολογικές έρευνες να διατηρούν ανεξάρτητα τα δικά τους δείγματα.

Κατά τον καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown James Giordano και ανώτατου στελέχους στον τομέα του Βιολογικού Πολέμου της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (U.S. SpecialOperations Command), οι αυξανόμενες κινεζικές επενδύσεις στις βιολογικές επιστήμες, οι ελαστικότεροι κανόνες ηθικής στις έρευνες ειδικά στον τομέα της γονιδιακής επεξεργασίας και άλλους τομείς τεχνολογίας αιχμής, αλλά και οι στενές σχέσεις των ακαδημαϊκών με την κυβέρνηση, αυξάνουν επικίνδυνα την πιθανότητα ανάπτυξης ισχυρών βιολογικών όπλων μέσω της επεξεργασίας διαφόρων παθογόνων.

Αυτή η εξέλιξη ίσως καταλήξει στην ανακάλυψη ενός εξαιρετικά δραστικού και τοξικού ιού ή στην δημιουργία γενετικά επεξεργασμένων βακτηρίων που μεταφέρονται από διάφορους ξενιστές, όπως λόγου χάρη οι νυκτερίδες, με την Κίνα να κατέχει αποκλειστικά τα μυστικά της θεραπείας ή των εμβολίων. Αν και δεν πρόκειται για βιολογικό πόλεμο, αυξάνει τον συντελεστή μόχλευσης ισχύος της Κίνας με την δυνατότητά της να δρά ως παγκόσμιος σωτήρας σε διεθνές επίπεδο και συνεπακόλουθα να της επιτρέπει να κινηθεί με ευχέρεια σε διάφορα επίπεδα μακροοικονομικών και μικροοικονομικών συνεργασιών, λόγω των εξαρτήσεων που δημιουργούν οι δυνατότητές της στην βιολογία.

 

Το Κινεζικό Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου

Κατά το 2015, ο Dany Shoham δημοσιεύει υπό την αιγίδα του Κέντρου Στρατηγικώ Σπουδών Begin-Sadatτου Πανεπιστημίου  Bar-Ilan, μία ενδιαφέρουσα διατριβή στην οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως οι Κινέζοι διαθέτουν περισσότερες από 40 εγκαταστάσεις που εμπλέκονται σε παραγωγή βιολογικών όπλων. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου αναπτύσσει το εμβόλιο JK-05 κατά του ιού του Ebola, αλλά οι πληροφορίες για το πώς διαθέτει σειρές του ιού είναι πρακτικά ανύπαρκτες, με συνέπεια να προκαλούνται υποψίες πως τα δείγματα που χρησιμοποιεί προέρχονται από το βιολογικό οπλοστάσιο της χώρας, όπως εκτιμά ο Shoham, με δηλώσεις του στην εφημερίδα National Post.

Ο ιός του Ebola κατατάσσεται στην Κατηγορία Α των παραγόντων βιο-τρομοκρατίας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων (Centers for Disease Control and Prevention), λόγω του ότι μεταδίδεται με εξαιρετική ευχέρεια από άτομο σε άτομο έχοντας υψηλό συντελεστή θνησιμότητας και οι πιθανότητες να προκαλέσει πανικό στον πληθυσμό είναι εξαιρετικά μεγάλες. Στην Κατηγορία C κατατάσσεται ο ιός Nipah που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και θανατηφόρες εγκεφαλίτιδες, θεωρούμενος πιθανό βιολογικό όπλο που είναι εφικτό να σχεδιασθεί για μαζική διάδοση. 

Σε αδρές γραμμές το κινεζικό Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου εκτιμάται πως διανύει εξαιρετικά προηγμένο στάδιο, που περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή και δυνατότητες αξιοποίησης του οπλοστασίου του. Θεωρείται πως διαθέτει ευρύτατο φάσμα συμβατικών χημικών όπλων και ανάλογων βιολογικών, αλλά και συστήματα για την αξιοποίηση, διασπορά και διάχτσή τους μέσω βλημάτων πυροβολικού, βομβών, κανίστρων ψεκασμού και μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS