Τσίπρας: Χρειάζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης [live]

Τσίπρας: Χρειάζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης [live]

Στον λόφο της Πνύκας με φόντο τον Παρθενώνα πραγματοποιούν ομιλία αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την πρόταση Μακρόν για μία ριζική μεταρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ύπαρξη ενός κοινού υπουργού Οικονομικών για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για ένα Ευρωκοινοβούλιο «όχι με διακοσμητικό ρόλο» και για τη λήψη αποφάσεων με διαφάνεια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: «Πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ευχαριστώ που μου επιτρέπεται να πάρω τον λόγο εδώ. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μου που υποφέρουν από τον τυφώνα».

Τσίπρας: Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον, πρέπει να την αλλάξουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της Ευρώπης. «Η Ευρώπη των τεχνοκρατών δεν εμπνέει πια τους πολίτες της και αφήνει χώρο στο σκοτάδι της Ακροδεξιάς. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε γιατί δεν μας αξίζει. Και για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό της νιότης και την ωριμότητα της ενηλικίωσης. Είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της γενιάς μας απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης, που οραματίστηκαν το θαύμα της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης εκεί που για χρόνια ηχούσαν τα κανόνια του πολέμου» σημείωσε.

«Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε την γαλλική εξέγερση της Κομμούνας ως έφοδο στον ουρανό. Εμείς χρειαζόμαστε μία έφοδο προς το έδαφος, στα καθημερινά προβλήματα που αναζητούν λύση. Εκεί που οι Ευρωπαίοι εργάζονται και καινοτομούν, αλλά και προβληματίζονται.

Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε με τη συλλογική μας θέληση να σταθεί μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος η Ευρώπη. Ένα αύριο που θα έχει τα θεμέλια στις αξίες του χθες, απαντώντας στις ανάγκες του σήμερα. Να μην επιτρέπουμε την εκχώρηση κυριαρχίας από τα μέλη να σημαίνει υποχώρηση. Αληθινά δημοκρατικούς θεσμούς, ισότιμη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Οργανική και οικονομική ενότητα. Όχι μόνο νομισματική αλλά και οικονομική ένωση. Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η κοινωνική απόκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και στις κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η αλληεγγύη δεν είναι διάβημα προς τους ισχυρούς ούτε παραχώρηση ορισμένων μελών σε άλλα. Είναι προϋπόθεση. Η σημερινή λειτουργία ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις την καθιστά όχι μόνο ευάλωτη. Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Με εργαλεία επιμερισμού» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην ιστορία και την σημασία της Ακρόπολης και της αρχαίας δημοκρατίας. «Αγαπητέ Εμανουέλ σου υπενθυμίζω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά τον αποκαλούσαν «ιδιώτη». Το θυμίζω για να δείξω πόσο σημαντική θεωρούσαν τη συμμετοχή οι αρχαίοι Έλληνες. Η παρουσία μας αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα. Αυτή η γωνιά ακτινοβολεί οικουμενικότητα. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ