Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο στις 7 το απόγευμα η ομιλία Κασσελάκη -Παρασκήνιο με καυτούς διαλόγους Κασσελάκη-Τεμπονέρα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο στις 7 το απόγευμα η ομιλία Κασσελάκη -Παρασκήνιο με καυτούς διαλόγους Κασσελάκη-Τεμπονέρα

Προσωρινή ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέστη τελικά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μετά τη θύελλα της Δευτέρας, με τις δύο πλευρές να οδηγούνται σε συμβιβασμό.

Σε βαρύ κλίμα μετά από όλα όσα είχαν προηγηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου και έπειτα, ο Στέφανος Κασσελάκης στην έναρξη της συνεδρίασης έθεσε το δίλημμα «ή δεν θα με αμφισβητήσετε ως τις επόμενες εκλογές, δηλαδή το 2027, ή προσφεύγω στη βάση για να ανανεώσω την εντολή που έχω».

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα, κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι προσωπικό αυτό που θα σας πω, ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να προσθέσει: «Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο».

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα μέλη της ΠΓ απάντησαν στο ίδιο ύφος. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές» φέρονται να του είπαν τα μέλη της ΠΓ, που είδαν για μια ακόμη φορά τον κ. Κασσελάκη να επιμένει να ρίχνει το βάρος της κακής εικόνας του κόμματος σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του.

Τελικά, κατέληξαν σε συμβιβασμό, με τους 17 να συμφωνούν ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν ως τις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ουσιαστικά, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο καθεστώς τού υπό προθεσμία προέδρου.

Κατά πληροφορίες, ο συμβιβασμός στη θυελλώδη συνεδρίαση επήλθε καθώς τόσο ο Κασσελάκης όσο και η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσαν την «αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης τους».

Παράλληλα, όμως, τα μέλη της ΠΓ αρνήθηκαν να του δώσουν «λευκή επιταγή», όπως ζητούσε ο ίδιος, και επί της ουσίας περίοδο χάριτος για μετά τις ευρωεκλογές.

«Πάμε μαζί ως τις ευρωεκλογές» ήταν η στάση που κράτησε έναντι του Κασσελάκη η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. Μετά «όλοι κρινόμαστε».

Ο διάλογος Κασσελάκη-Τεμπονέρα

Καθώς το κλίμα ήταν τεταμένο εξαρχής με τα όσα είχαν προηγηθεί, φέρεται μάλιστα στην αρχή να άναψαν τα αίματα μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Διονύση Τεμπονέρα:

Κασσελάκης: Με αμφισβητείς;
Τεμπονέρας: Όχι, πρόεδρε.
Λίγο αργότερα ο Διονύσης Τεμπονέρας σήκωσε το γάντι της προσφυγής στη βάση που πέταξε ο κ. Κασσελάκης.

«''Άλλαξέ τα όλα'' δεν σημαίνει ''διάλυσέ τα όλα''. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρήζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία ώστε να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς», σημείωσε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε. Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες. [...] Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. [...] Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Πήρε πίσω την επιστολή;

Πάντως, στις αναφορές και στις διαρροές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεώθηκε τελικά στην πλήρη αναδίπλωση, ενώ πήρε πίσω και το εμπρηστικό κείμενο-επιστολή που κατέθεσε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία με συγκεκριμένους διαλόγους μάλιστα «εφόσον βεβαιώνετε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αποσύρω την επιστολή» που φέρεται να είπε, η Κουμουνδούρου σήμερα το πρωί με διαρροή της επιχείρησε να γυρίσει το κλίμα, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη και ότι δεν το ζήτησε κανείς από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία - υπονοώντας προφανώς τον Διονύση Τεμπονέρα.

Οι διάλογοι της Πολιτικής Γραμματείας

Ας σημειωθεί ότι κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε με απειλητικά διλήμματα. «Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός, παρά το ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ, τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», είπε, εννοώντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

«Ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο», ανέφερε.

«Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο» φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της ΠΓ απάντησαν στο ίδιο ύφος. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές» φέρονται να του είπαν.

Όπως είναι αναμενόμενο τα βλέμματα στρέφονται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία του Συνεδρίου χαμένη και αναξιοποίητη για να περάσει τα δικά του μηνύματα, αλλά και με έναν τρόπο να επιτύχει την αναβάπτισή του. Η εισαγωγική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστο τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στον «αέρα» βρίσκεται το τι θα κάνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας για το αν τελικά θα δώσει το «παρών» και αν ναι, τι θα πει. Υπενθυμίζεται πως πριν την κόντρα Κασσελάκη – στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έγινε το «παρών» στο συνέδριο και μάλιστα, θα έκανε ομιλία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ