Σύριζα: Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα Αχτσιόγλου - Αύριο η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Σύριζα: Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα Αχτσιόγλου - Αύριο η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Η επιστροφή Κασσελάκη από τις ΗΠΑ και η συνεδρίαση της Πέμπτης του Εκτελεστικού Γραφείου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε σοβαρότατη κρίση»

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος με κοινή τους δήλωση ανέφεραν χθες ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση - απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν - να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί.

Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Η πλευρά Αχτσιόγλου όπως φαίνεται από την τοποθέτηση των τριών στελεχών επιθυμεί το συνέδριο να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί αλλιώς θα τους προλάβουν οι εξελίξεις.

«Τελικά και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θέλουν το ίδιο πράγμα», επισημαίνουν στελέχη της ομάδας αυτής. «Δηλαδή την διάσπαση».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν παράλληλα ότι «δεν μπορείς να διαγράφεις τον πρώην Γραμματέα του κόμματος σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Η πλευρά Αχτσιόγλου εμφανίζεται πάντως να διαχωρίζει τον Δημήτρη Βίτσα από αυτή του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις τους είναι προβληματικές.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Παραπέμπουν, μάλιστα, στην κοινή δήλωση λέγοντας ότι η λέξη «ενότητα» υπάρχει τουλάχιστον τρείς φορές μέσα στο κείμενο.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν την Ομπρέλα στο νέο εγχείρημα, απαντούν ότι τουλάχιστον αυτή την στιγμή το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται. «Όμως έτσι όπως πάνε τα πράγματα καθημερινά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος» προσθέτουν.

Κωτσακάς: Η Επιτροπή Δεοντολογίας και μόνο θα αποφασίσει για τις διαγραφές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κωτσακάς, αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη από το καταστατικό διαδικασία σχετικά με την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

«Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή.Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε πως «με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό μας, με βάση τα κείμενα που υπάρχουν, τον Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτός έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να προκύψουν κι άλλες διαγραφές στελεχών, τόνισε: «Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή. Τα πρόσωπα λοιπόν που έχουν παραπεμφθεί είναι τέσσερα μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα.Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η παραπομπή είναι δικαίωμα, ενδεχομένως και υποχρέωση σε κάποιες περιπτώσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος για την τήρηση του καταστατικού, όπως λέει το τελευταίο άρθρο του καταστατικού.

Εμείς λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μια καταγγελία στα χέρια μας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συγκροτούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είναι πενταμελής. Συγκροτούμε σε πρώτη φάση ένα τριμελές, το οποίο αναλαμβάνει όλη την προδικασία, δηλαδή να ακούσει τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο, να ακούσει κάποιους μάρτυρες που θα προτείνει ο καθένας και ταυτόχρονα να συλλέξει όποιο υλικό υπάρχει στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο. Κατά συνέπεια είναι εντολοδόχος του συνεδρίου και απολογείται στο συνέδριο. Αυτό το όργανο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει μια κλίμακα ποινών ή πιο αυστηρές ποινές: είναι η διαγραφή ή η αναστολή ιδιότητας μέλους σε περίπτωση που επιλέξουμε – προσανατολιστούμε για μια από τις δύο αυστηρότερες ποινές.

Χρειαζόμαστε γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο καταγγελλόμενος. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, εμείς θα ζητήσουμε μια γνωμοδότηση είτε από την Πολιτική Γραμματεία είτε από την Κεντρική Επιτροπή. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για μας».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δέχτηκε να βγει στην εκπομπή ώστε να κάνει διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαδικασία και όχι όσον αφορά την ουσία. Σημειώνοντας: «Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκ της θεσμικής μου ιδιότητας δεν μου επιτρέπεται να προχωρώ σε αξιολογικές κρίσεις».

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 στις 16:30 στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Στην συνεδρίαση αυτή θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών.

Σβίγκου – Βασιλειάδη: Με αδιαμφισβήτητο τρόπο η εκλογή Κασσελάκη

Ανακοίνωση με την οποία στέλνουν μήνυμα ενότητας εξέδωσαν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πριν από λίγους μήνες ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος μάς έδωσε μια διπλή εντολή. Να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στη σκληρά νεοφιλελεύθερη, αλαζονική και αδίστακτη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και να αλλάξουμε. Να διορθώσουμε τα λάθη μας, να προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία. Με σχέδιο και προοπτική. Κρατώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας, παρά την ήττα, επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη.
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι κι όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου.

Γιατί η κοινωνία περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και αγωνίζεται για την κοινωνία. Για τα προβλήματά της, όπως η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτός ο αγώνας προϋποθέτει έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαχητικό, ισχυρό, αξιόπιστο. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμα μεγαλύτερο, με βαθύτερους δεσμούς στην κοινωνία, εκφραστή της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής.

Χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο σαν γροθιά, ενάντια στον αντίπαλό μας, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί έχουμε την ιστορική ευθύνη και ιστορικό καθήκον να ξαναγίνουμε κυβερνώσα δύναμη για τον τόπο. Και να γράψουμε μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα για το κόμμα μας και την κοινωνία.

Να προχωρήσουμε μπροστά, όχι με εσωστρέφεια, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Παραμερίζοντας τα «εγώ», για χάρη του συλλογικού «εμείς». Με αυτοσυγκράτηση, συλλογική συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με συντροφικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες.

Γιατί ο διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία. Όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».

Αυγέρη: «Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές»

H εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι «εδώ και αρκετό καιρό κάποια στελέχη του κόμματος έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές», για να συμπληρώσει αμέσως ότι «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος».

«Όταν υπερβαίνεις την πολιτική κριτική σε ένα πρόσωπο, που σε τελική ανάλυση μόνο το επικρίνεις και το κατακρίνεις χωρίς να δεις το πολιτικό του αποτέλεσμα και αποτύπωμα, όταν υπερβαίνεις και την προσωπική κριτική, έχει να κάνει με μία εμμονή προς το πρόσωπο αυτό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την κριτική ακόμη κι αν είναι «κακοπροαίρετη». «Δεν θέλω να αναφερθώ σε πρόσωπα και σε ονόματα. Δεν μπορείς στο όνομα οποιασδήποτε πολιτικής κριτικής, να υπερβαίνεις τις κόκκινες γραμμές και να προσβάλεις τα ίδια τα μέλη, μιλώντας για ένα κόμμα διεφθαρμένων» κατέληξε.

Πάντως αίσθηση δημιούργησε χθες η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν τρολ τα οποία επιτίθεντο εναντίον όσων ασκούσαν κριτική στον πρώην πρόεδρο. Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε την παρέμβαση του για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ