Συναγερμός στην Αθήνα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για την επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης

Συναγερμός στην Αθήνα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για την επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης

Έντονα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση  σε όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογαν περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάννης λίγες μόνο ώρες πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για  την διήμερη επίσημη  επίσκεψη του στην Ελλάδα , τινάζοντας στην πραγματικότητα έτσι στον αέρα την επίσκεψη  του στην Αθήνα.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με δήλωση του χθες το βράδυ επεσήμανε ότι  «Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. 

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.   Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή.»  

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός στο θέμα τη συνθήκης της Λωζάννης  τορπιλίζοντας στην πραγματικότητα το κλίμα πριν καν καθίσει στο τραπέζι  των συνομιλιών «Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση είπε.

Και η Συνθήκη της Λωζάννης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις.    

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω πρόσθεσε  Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε».   Παρόλα αυτά η  ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι «μέσα  σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική.»

Η  επίσκεψη γίνεται σε μια ιδιαίτερα  ευαίσθητη στιγμή εξ αιτίας της κατάστασης   των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Γ αυτό από ελληνικής πλευράς θεωρείτε   εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.   Οι ίδιες πηγές ωστόσο ανέφεραν ακόμα  ότι  «για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάννης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

« Η  ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).   Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει για  μια ακόμη φορά την  πρόθεση της Ελλάδας να στήριξη  στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλά και τη δημοκρατία στη γείτονα.  

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ