Ποια κόμματα θα στηρίξουν το ν/σ για την ψήφο αποδήμων -Τι αλλάζει, ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν

Ποια κόμματα θα στηρίξουν το ν/σ για την ψήφο αποδήμων -Τι αλλάζει, ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες από το ΥΠΕΣ, το νομοσχέδιο για άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού» και αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών μόνιμων κατοίκων εξωτερικού ή όσων βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο στόχος του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας.

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 08:00 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Το περιεχόμενό της έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση του opengov.gr.

Ψήφος αποδήμων: Πως ψήφισαν τα κόμματα το 2021

Η σχετική ρύθμιση είχε κατατεθεί το 2021, με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση να την υπερψηφίζουν με 190 βουλευτές. Είχε απαιτηθεί να μπουν περιορισμοί ώστε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με σκοπό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Τα τρία κόμματα αθροίζουν σήμερα 202 ψήφους, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας (8 βουλευτές) της Ζωής Κωνσταντοπούλου έδειξε διάθεση υπερψήφισης. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπαναχωρήσει ώστε να μην αποτελέσει την εξαίρεση.

Ν.Κεραμέως: «Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό»

Το σημαντικό βήμα έγινε το 2019, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν και τώρα έχει έρθει η ώρα για ένα νέο σημαντικό άλμα, αίροντας όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, είπε χθες μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών. Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προσθέτοντας ότι «οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να δείξουμε τον σεβασμό στον Απόδημο Ελληνισμό».

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο

1.Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.

Το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται νόμο σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες που μόνιμα ή προσωρινά βρίσκονται στο εξωτερικό, αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό. Προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση, έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 (εκ των 300) Βουλευτών. Στο πλαίσιο επίτευξης της απαραίτητης συναίνεσης 200 τουλάχιστον Βουλευτών, θεσπίσθηκαν -κατόπιν προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- επιπλέον προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό, δηλ. να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους.

2.Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο;

Αφορά Έλληνες πολίτες οι οποίοι

  • είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού
  • είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών
  • και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

3.Γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό;

Για την ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης των εκλογέων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα.

4.Το Σύνταγμα προβλέπει να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό;

Ναι. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 4, δίνει τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό. Επαφίεται συνεπώς στη Βουλή των Ελλήνων το κατά πόσο θα υπάρχουν ή όχι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν πλέον περιορισμοί, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου, οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν χωρίς κανένα περιορισμό. Πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό δίχως περιορισμούς.

5.Γιατί πρόκειται για ιστορική ευκαιρία η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου;

Γιατί είναι ζήτημα σεβασμού στο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ