Πνύκα:  Στα ελληνικά  ο χαιρετισμός του Ε.Μακρόν [video]

Πνύκα: Στα ελληνικά ο χαιρετισμός του Ε.Μακρόν [video]

Τον λόφο της Πνύκας επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κάνει την ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, αντί να μιλήσει στη βουλή, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Παίρνοντας το λόγο, ο γάλλος πρόεδρος έκανε την έκπληξη: μίλησε στα ελληνικά, δείχνοντας τις γνώσεις του στην ελληνική φιλολογία και την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα.

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!» είπε σε άψογα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Αποσπάσματα της ομιλίας Μακρόν:

  • Εδώ στην Πνύκα υπήρχε ελεύθερη συζήτηση, δημόσιος διάλογος, αντίλογος. θέλω να σας μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται.
  • Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωπαϊκή κοινότητα γυρνώντας τη σελίδα της δικτατορίας. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση και αυτή που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία ταυτότητα άκαμπτη δε γνωρίζουν ότι αυτή τη μεταμόρφωση πρέπει να τη συνεχίσουμε. Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
  • Oι ιδρυτές της ΕΕ δημιούργησαν ένα χώρο ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αλλά εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.
  • Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Γιατί οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από κράτη μέλη. κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση
  • Απέναντι σε αυτές τις νέες απειλές, στην οικονομική κρίση, ποια είναι η προστασία;
  • Μπορεί να προστατευθεί ένα έθνος μόνο του; Βεβαίως το έθνος πρέπει να αποφασίζει, αλλά η σωστή κλίμακα για να προστατευθούμε είναι η Ευρωπαϊκή για να μη μας επιβάλουν οι πιο ισχυροί -οι Αμερικάνοι σήμερα, οι Κινέζοι αύριο- την άποψη τους.
  • Θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές, με την ενίσχυση και ανάπτυξη της Αφρικής
  • Οι τρομοκράτες ένα πράγμα περιμένουν να συρρικνωθούμε και να φοβηθούμε
  • Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία, να προστατεύσουμε τους κανόνες μας
  • Να πούμε με ταπεινότητα οτι στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη βασιστήκαμε συχνά σε ψέμματα

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ