Πέτσας: Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο

Πέτσας: Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο

Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και μίλησε για «στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο επισκεπτών». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι είναι αναμενόμενο να καταγράφονται αυξημένα κρούσματα γιατί ο έλεγχος είναι στοχευμένος για να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα. Ανέφερε δε, ότι μόνο χτες έγιναν 5989 τεστ σε 15 αεροδρόμια της χώρας και σήμερα τα αποτελέσματα.

https://youtu.be/9Rr6ZO81A8M

Αναλυτικά ο κ. Πέτσας είπε τα εξής: 

Α. Επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες.

Με αυτά τα δεδομένα λήφθηκαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών.

Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν Ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντα, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας, Για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις μπορεί να γίνονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα άνοιξε - κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς - τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας.

Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.

Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθές, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα.

Σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα.

Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους.

Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα.

Παρακολουθούμε στενά - και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται.

Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Β. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία.

Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες. Η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

- Τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μετρούσε μόλις 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και αυτές, χωρίς δυνατότητα να νοσηλεύσουν νοσούντες από κορονοϊό.

- Μέσα στην κρίση πετύχαμε να φτάσουμε τις 1.017 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

- Με τις νέες δωρεές θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι η τελευταία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - για την οποία έγινε χθες ειδική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό - αφορά στη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι, μέσα σε 1μιση χρόνο διακυβέρνησης, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα 11 με 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Δηλαδή, θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός που ήμασταν πέρυσι τέτοιο καιρό.

- Σημειώνεται ακόμη ότι οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών έχουν φτάσει τις σχεδόν 5.000. Και όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες «θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν».

Πρέπει να βρούμε - όπως συνέχισε ο Πρωθυπουργός - σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του Κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές- για τις οποίες επαναλαμβάνουμε την ευγνωμοσύνη μας- η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας. Αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια έτσι ώστε ο κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα λεφτά του.

Γ. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

Ξεκίνησε από χθες στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται.

Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών.

Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών.

Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.

Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων.

Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σήμερα το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση του Smart Covid Management Group, στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και συνεχίζουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με την ίδια επιτυχία τόσο τις επόμενες φάσεις του, όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου μετά από 20 χρόνια, μπήκαν επιτέλους μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ένα έργο που:

- Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της Χώρας μας.
- Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής όπως, οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.
- Δημιουργεί ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μια ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
- Αγγίζει το ποσό των 8 δις. Ευρώ.
- Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.

Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Επίσης, αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», θα απαντήσει στην Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κας Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία. Ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να αναπτύξει τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα «Συνεργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS