Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το 4ο Μνημόνιο - Μέτρα 5 δισ. ως το 2021

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το 4ο Μνημόνιο - Μέτρα 5 δισ. ως το 2021

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και η 2η αξιολόγηση. Με την ψήφισή του την Πέμπτη, το Eurogroup της 22ας Μαΐου αναμένεται ότι θα δώσει την έγκριση για την δόση των περίπου 7 δισ. προς τη χώρα μας για να πληρώσει την ΕΚΤ και άλλα δάνεια ως τον Ιούλιο.

Ωστόσο το πολυνομοσχέδιο καθυστέρησε και «φορτώθηκε» και 5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας, επειδή η κυβέρνηση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλησαν να κλείσουν «πακέτο» για την αξιολόγηση και, ταυτόχρονα, μια συμφωνία με τους δανειστές για ελάφρυνση του χρέους, μείωση πλεονασμάτων και συμμετοχή για του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Και μετά την ψήφισή των μέτρων όμως, είναι αμφίβολο αν θα κλείσει «χέρι με χέρι» η συνολική συμφωνία, όπως ήθελε η Αθήνα. Η δόση όπως και το Βερολίνο λέει μπορεί τελικά να έρθει, αλλά η «απειλή» Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ χθες στο Πεκίνο ότι τα νέα μέτρα δεν θα ισχύσουν αν δεν προσφέρουν την ρύθμιση για το χρέος οι ευρωπαίοι, δείχνει πως μπορεί και το ραντεβού στις 22 Μαΐου να χαθεί. Και η Κριστίν Λαγκάρντ «απείλησε» πως χωρίς περίγραμμα για τις αποφάσεις για το χρέος το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει. Αν δεν επέλθει άμεσα συμβιβασμός, τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί αλλά η συνολική συμφωνία θα πάρει καιρό ακόμα.

Μέτρα 5 δισ. ως το 2021

Ο λογαριασμός των «σίγουρων» μέτρων λιτότητας αγγίζει όλους. Τα αντίμετρα όμως όχι, ακόμη και αν ποτέ εφαρμοστούν. Η λίστα των θυμάτων τους χωράει όλους:

Συνταξιούχοι: καταργείται από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της σύνταξής τους (μία ως δύο συντάξεις δηλαδή) και στην κύρια και στην επικουρική. Αντιθέτως, όσοι βγήκαν το 2015-2016 σε σύνταξη με ποσά 100-200 ευρώ, λόγω 3ου Μνημονίου, θα φτάσουν την νέα κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ (ή όποια θα ισχύει τότε) το 2023. Επιπλέον αναβάλλονται για τρία χρόνια και οι πενιχρές ετήσιες αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου να δοθούν στους συνταξιούχους.

Μισθοσυντήρητοι και αγρότες: μειώνεται από 1.1.2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. θα πληρώνουν φόρο και τουλάχιστον 500.000 χαμηλόμισθοι των 450-500 ευρώ που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι. Χάνουν έτσι και αυτοί σχεδόν ένα μηνιάτικο.

Νοικοκυριά: Καταργούνται αναδορμικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.

Αυταπασχολούμενοι: αυξάνονται από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ

Άποροι-άνεργοι: καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ

Δανειολήπτες: Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα funds μπορούν να διαχειρίζονται ακίνητα των οφειλετών

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Επιταχύνονται οι ομαδικές απολύσεις

Δικαστικοί: χάνουν την ειδική φοροαπαλλαγή που είχαν, καθώς επειδή εξομοιώνονται στην φορολογική μεταχείριση με τους βουλευτές.

Ειδικά μισθολόγια: ανατρέπονται τα κλιμάκια, παγώνουν ωριμάνσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ