Εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω ... Γερμανίας

ellada germania 740του Νίκου Σίμου

Όσο και αν μοιάζει «πολιτική εξτραβαγκάντσα», εν τούτοις φαίνεται ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία μπορεί να επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Άλλωστε ας μη λησμονείται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη έχει επιβάλει οικονομικές πολιτικές, τον αντίκτυπο των οποίων περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τον έχει δεχθεί η Ελλάδα.

Ειδικότερα στην γερμανική κυβέρνηση και στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ η κατάσταση μοιάζει ρευστή καθώς η Καγκελλάριος δέχεται σφοδρές επιθέσεις, ακόμη και για τη στάση της που έχει κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα –της καταλογίζεται χαλαρότητα, αλλά και για το πρσφυγικό καθώςε της καταλογίζουν ότι έβαλε μέσα στην γερμανία 1,1 εκατομμύριο λαθρομετανάστες! Από την άλλη πλευρά και η ίδια έχει άλλες βλέψεις για την παρουσία της στον δημόσιο βίο.

Αυτήν τη στιγμή ένας διευρυμένος όσο και πολύ κύκλος της γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ επιδιώκει την σχεδόν άμεση αντικατάσταση της Μέρκελ, με διεκδικητές της προεδρίας του CDU και κατ’ επέκταση της Καγκελλαρίας, αφ’ ενός τον Σόϊμπλε αφ’ετέρου την σημερινή υπουργό Αμύνης Φον Λάϊνεν. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, διαβλέποντας ότι το κλίμα εξελίσσεται αρνητικά σε βάρος της επιθυμεί να εγκαταλείψει την Καγκελλαρία με προοπτική να αναλάβει γενική γραμματέας του ΟΗΕ καθώς η θητεία του Μπαν Κιν Μουν τελειώνει στο τέλος του έτους, είναι η σειρά της Ευρώπης να επιλέξει τον γενικό γραμματέα και, επιπλέον, θα ήθελαν να ηγηθεί του Οργανισμού, αυτή την φορά, γυναίκα!

Πίεση για άλλη κυβέρνηση
Η ανάδειξη ενός εκ των δύο θεωρείται βέβαιο στη Γερμανία ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, καθώς κοινή είναι η πεποίθηση -τόσο αυτών που υποστηρίζει τον υπουργό Οικονομικών όσο και αυτών που υποστηρίζουν την υπουργό Αμύνης, αλλά βεβαίως και των ίδιων των Σόίμπλε και Φον Λάίνεν

(α) ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν «περπατάει», καθώς βραδυπορεί, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος κάθε ενέργειάς της, παρά το γεγονός ΄λοτι έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών.

(β) οτι είναι πολύ δύσκολο με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει και τις αντίστοιχες μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, πολύ περισσότερο όταν θεωρούν ότι η εφαρμογή του Ασφαλιστικού θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση στην κοινωνία. Στο σημείο αυτό και σχετικά με την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Γερμανία είναι ιδιαιτερως αρνητικοί απέναντι στην συμμαχία Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με την υπουργό Αμύνης να έχει αποδομήσει στην Καγκελλαρία τον Έλληνα συνάδελφό της, λέγοντας μάλιστα ότι κατά την συνάντηση που είχε μαζί του, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών των χωρών του ΝΑΤΟ, αποκόμισε πολύ κακή εντύπωση, καθώς η ίδια μεν διαπίστωσε –κατά τα λεγόμενά της- ότι ο Έλληνας υπουργός είχε πάει απροετοίμαστος, ενώ την πληροφόρησαν, την Φον Λάϊνεν από το υπουργείο της, ότι ο Πάνος Καμμένος έκανε σχόλια για το πρόσωπό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!!!

(γ) Ότι τους κοινωνικούς αντικτύπους από την εφαρμογή μιας σειράς αναγκαίων μεταρρυθμίσεων χρειάζεται να την «σηκώσει» τοι ευρύτερο δυνατόν φάσμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Άρα είτε θα πρόκειται για Οικουμενική είτε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αυτή θα πρέπει να αποτελείται και να στηρίζεται από τα περισσότερα κόμματα, με συμμετοχή σε αυτήν ενός μείγματος πολιτικών προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών, που θα έχουν την στήριξη της σημερινής Βουλής, ει δυνατόν μέχρι την εξάντληση της θητείας της.

Οι προτιμήσεις Σόϊμπλε και Φον Λάίνεν
Οι σχετικές πιέσεις προς την Ελλάδα, κυρίως δια των οικονομικών μέσων που διαθέτουν οι επηρεαζόμενοι άμεσα από την Γερμανία δανειστές –ήδη ο Νταϋσεμπλουμ είπε ότι για την αξιολόγηση θα χρειαστούν μήνες, με ό, τι κι αν αυτό σημαίνει- έχουν το δικό τους παρασκήνιο. Κι αυτό διότι από το ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ θα εξαρτηθεί και ποιον θέλουν να ηγηθεί στην Ελλάδα ενός τέτοιου οικουμενικού ή ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος. Πράγματι ο μεν Σόϊμπλε θέλει να επιβάλλει τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η Φον Λάίνεν θέλει, σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, να είναι επικεφαλής ο σημερινός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο μεν πρώτος έχει συνεργαστεί στενά με τον κ. Στουρνάρα κατά την θητεία του τελευταίου ως υπουργού Οικονομικών και, προφανώς, εξετίμησε την προθυμία συνεργασίας του κεντρικού τραπεζίτη, με ό, τι κι αν αυτό σημαίνει. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορετική αξιολόγηση που κάνει ο Σόϊμπλε για τον Στουρνάρα και τον Σαμαρά, την στιγμή που ο τελευταίος εμφανιζόταν ακόμη πιο πρόθυμος να «εξυπηρετήσει» τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών και υποψηφίου διαδόχου της Μέρκελ..

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης δείχνει μεγάλη προτίμηση προς τον σημερινό Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς τον γνωρίζει από τη συνεργασία που είχαν σε ευρωατλαντικό επίπεδο, κατά τις δικές του θητείες τόσο στο υπουργείο Αμύνης όσο και στο υπουργείο των Εξωτερικών.

Σημειωτέον ότι οι πληροφορίες αυτές σχετικώς με την εκπόνηση των συγκεκριμένων αυτών σχεδίων για την Ελλάδα, είναι σε γνώση σημαντικών Κέντρων Πολιτικού Προβληματισμού στην Γερμανία, τα οποία παίζουν ρόλο πολιτικού think tank για την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση. Και τα Κέντρα αυτά τις επιβεβαιώνουν απολύτως.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ