ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠ.ΕΞ. Γερμανίας: «Η εισβολή στη Συρία δεν είναι νόμιμη»

Λόγο για «παράνομη» εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάιο Μάας.

Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ, σε δηλώσεις που έκανε στο ZDF, ανέφερε πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας πως η επιχείρησή της γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο «δεν ισχύει». «Με όλα όσα γνωρίζουμε και με ατά που η ίδια η Τουρκία έχει επικαλεστεί ως νομική βάση, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αυτήν την άποψη. Δεν πιστεύουμε ότι μια επίθεση εναντίον κουρδικών μονάδων ή Κούρδων πολιτοφυλάκων είναι νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για το αν η επιχείρηση αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, απάντησε: «Αν δεν υπάρχει κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο για μια τέτοια εισβολή, τότε δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα ότι μπορεί να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που λαμβάνει με βάση το πρόγραμμα για την παραμονή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. «Επίσης, δεν συμφωνούμε να σταλούν κατ' αυτόν τον τρόπο στη βορειοανατολική Συρία, σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, πιθανότατα ενάντια στη θέλησή τους, οι πρόσφυγες του συριακού Εμφυλίου Πολέμου που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία. Δεν θα πληρώσουμε χρήματα για πράγματα που δεν πιστεύουμε ότι είναι νόμιμα», τόνισε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS